Βόμβα μεγατόνων στο υπουργείο Εξωτερικών συνιστά η παραίτηση του Α ́ γενικού διευθυντή, πρέσβη Ρούσου Κούνδουρου, ο οποίος την Παρασκευή (15/11) γνωστοποίησε τη σχετική απόφασή του με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Στην επιστολή ο πρέσβης Ρ. Κούνδουρος επικαλείται διαφωνίες στην ακολουθούμενη πολιτική στα Ελληνοτουρκικά, καθώς και σε ζητήματα που άπτονται των σχέσεων με την Τουρκία (δεν κατονομάζει), ενώ παραθέτει και λόγους «υπηρεσιακής τάξης και προσωπικής ευθιξίας».
- Από τον Νικ. Σταυρουλάκι
Όπως προκύπτει από την επίσημη αλληλογραφία, οι διαφωνίες στα συναφή θέματα των Ελληνοτουρκικών αφορούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και τρέχουσες διμερείς συνεργασίες σε οργανισμούς (ΟΑΣΕ), ενώ παραθέτει το γεγονός ότι, παρά τη θέση ευθύνης που κατείχε, δεν εκλήθη στις συσκέψεις προετοιμασίας της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν ούτε σε αυτή καθαυτήν τη συνάντηση, ούτε και έλαβε ενημέρωση για το τι συνέβη, εκ των υστέρων. Σημειώνεται ότι η παραίτηση του Νο 3 στην ιεραρχία του ΥΠΕΞ εκδηλώθηκε λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Αθήνα (8/11) και δύο ημέρες πριν από τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από τη Ν. ∆ημοκρατία, εξ αιτίας της σφοδρής κριτικής που άσκησε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά, μέσω συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής».
Εισαγωγικά στην επιστολή του ο πρέσβης Ρ. Κούνδουρος σημειώνει: «Αναφερόμενος στην παράλειψη του υπογράφοντος, Α ́ Γενικού ∆/ντή, από την σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπίας κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος – Τουρκίας (8 τρέχοντος), σε αναντιστοιχία με την σύνθεση Τουρκικής, παράλειψη επιπλέον ειδοποίησης για όποια τυχόν σύσκεψη προετοιμασίας, ή μετά ταύτα ενημέρωσης, για λόγους υπηρεσιακής τάξης και προσωπικής ευθιξίας, σας υποβάλλω την παραίτησή μου».
Σημείωσε στη συνέχεια ότι γραπτά υπομνήματα που υπέβαλε προς την πολιτική ηγεσία για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και πάνω σε συναφή σοβαρά θέματα ουδόλως ελήφθησαν υπόψη, ούτε ελάμβανε ενημέρωση για το τι γίνεται και εν τέλει -υπογράμμισε- ότι με ελλιπή ενημέρωση δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, όπως να επικοινωνεί με ομολόγους του, ως εκ τούτου παραιτείται…
Για την παραίτηση Κούνδουρου διπλωματικές πηγές ανέφεραν σε χαμηλούς τόνους ότι ο πρέσβης Ρ. Κούνδουρος, ως υπηρεσιακός προϊστάμενος των πολιτικών διευθύνσεων του υπουργείου, είχε την επίβλεψη της λειτουργίας τους και ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας μάλιστα ότι έχαιρε της εμπιστοσύνης της πολιτικής ηγεσίας, όπως φάνηκε από την παράταση που έλαβε, για έναν χρόνο, από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη. Σημείωναν σχετικά οι ίδιες πηγές ότι ο πρέσβης Κούνδουρος αφυπηρετεί σε έναν μήνα (τέλος 2024). Σε απάντηση δε των αιτιάσεων αποκλεισμού του από τις κρίσιμες συσκέψεις, οι πηγές σημείωναν ότι εν όψει της συνταξιοδότησής του, λόγω της συμπλήρωσης του ανώτατου ηλικιακού ορίου, είχε δρομολογηθεί η αντικατάστασή του από τον νυν διευθυντή της ∆ιεύθυνσης Ελληνοτουρκικών, ο οποίος και συμμετείχε στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν «εν όψει της προετοιμασίας του ΑΣΣ Ελλάδας – Τουρκίας τον ερχόμενο Ιανουάριο» (ή Φεβρουάριο), ενώ στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπιών δεν συμμετείχε ο αντίστοιχος Τούρκος ομόλογός του», καθώς και ότι μέχρι την συνάντηση ο πολιτικός διευθυντής (Κούνδουρος) συμμετείχε στο σύνολο των συναντήσεων του ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου.
Από την αντιπαραβολή των επιχειρημάτων γίνεται κατανοητό ότι η ενέργεια του υψηλόβαθμου διπλωμάτη δεν οφείλεται σε «πικρία», όπως θέλει να παρουσιάζει την έκβαση η ηγεσία του ΥΠΕΞ, αλλά στη σκόπιμη υπηρεσιακή απαξίωσή του, πριν και κατά τη διάρκεια των υπουργικών συναντήσεων της 8ης Νοεμβρίου (διευρυμένων συνομιλιών). Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει άλλωστε τον καθηγητή Χρ. Ροζάκη περί διαχωρισμού των θεμάτων υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ από άλλα (!) ζητήματα του ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου, μεθόδευση για την οποία υπάρχουν ήδη σοβαρές επιφυλάξεις στα αρμόδια διπλωματικά κλιμάκια.
Στο τελος θα μας ερθει ταμπλας στο κεφαλι μας . Και εχω μια απορια , για αυτη η συμπεριφορα απεναντι στην χωρα μας. Εμεις δεν ψηφησαμε τουρκια