Γράφει η Φανούλα Αργυρού*
Ανατροπή για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Δεν έπεσε από τον ουρανό η δήλωση Φιντάν για δύο κράτη! 1) Από το 1956 σχεδιάστηκε από τον Δρ. Νιχάτ Ερίμ 2) απότοκη των δικών μας μοιραίων χειρισμών.
Με την επιμονή των, στη βρετανο-τουρκική ΔΔΟ με άλλοθι συμφωνίες ΦΑΝΤΑΣΜΑ, οι έξι τελευταίοι πρόεδροι και κομματικοί ηγέτες της ΚΔ τελικά εκείνο που κατάφεραν ήταν να βοηθήσουν ενσυνείδητα τα τουρκικά σχέδια επανάκτησης της Κύπρου όπως τα είχε σχεδιάσει ο Δρ. Νιχάτ Ερίμ από το 1956. Περιφρονώντας ή μη έχοντας το θάρρος να ενοχλήσουν τους Βρετανούς κηδεμόνες απορρίπτοντας την ΔΔΟ και απαιτώντας την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των κατεχομένων εδαφών μας από την κατοχική Τουρκία … Ακόμα και όταν ο λαός την απέρριψε με το σχέδιο «Ανάν» αντί να εκμεταλλευθούν την απόφαση του λαού και να την σεβαστούν, ο τότε μ. Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος έτρεξε εβδομάδας μετά να… διαβεβαιώσει τον Ανάν ότι αυτό δεν αλήθευε!…
Εξάλλου η ιστορική αλήθεια φανέρωσε ότι ακόμα και πριν την δεύτερη τουρκική εισβολή το 1974 οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας δεν είχαν ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ λάβαρο του «αγώνος»…
Και το τελευταίο αποτέλεσμα της εξευτελιστικής αυτής γραμμής οι δηλώσεις Χακαν Φιντάν στην Αθήνα 7.11.2024!
Δεν επιτρέπεται να «χαχανίζεις» με τον σφαγέα και βιαστή σου, που σε αποκαλεί “defunct “, «Δεν υπάρχει χώρα με όνομα Κύπρος» και να τρως γλυκό με καφεδάκι δίπλα του!
Δημήτρης Απόκης δηλώσεις στο Sigma 9.11.2024 « Ξεπλένουν και εξευμενίζουν την τρομοκρατική Τουρκία»
https://www.youtube.com/watch?v=zvbczXVi68o
Η φωτογραφία των ψευδαισθήσεων
https://simerini.sigmalive.com/article/2024/11/10/e-photographia-ton-pseudaistheseon/
«Έβαλε ταφόπλακα στην πολιτική Χριστοδουλίδη ο Φιντάν μέσα στην Αθήνα – Σε 24 ώρες τους τα εξήγησε δύο φορές… και δε θέλουν να καταλάβουν»
Σε συνέντευξή του, λοιπόν, στα «Νέα» Αθηνών λίγο πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν είπε:
«[Θ]α πρέπει πλέον να γίνει κατανοητό ότι η σελίδα της “επανένωσης” του νησιού της Κύπρου έχει κλείσει»… «δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης, επειδή υπάρχουν βαθιές διαφωνίες σχετικά με το τι πρέπει να είναι προς διαπραγμάτευση…Μάλιστα, έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών…».
«Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί. Μπορούν να ζήσουν δίπλα δίπλα με συνεργασία, ως γείτονες. Το πώς θα το πετύχουν αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουν από κοινού οι δύο λαοί. Υπάρχει ανάγκη για ένα νέο πνεύμα στο νησί που θα καταστήσει εφικτό τον πλούτο, την ασφάλεια, την ελευθερία, την ειρήνη και την κυριαρχία τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων».
Dr. Erim 1956
Το 1956 (και μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνος της ΕΟΚΑ 1955-59 για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Α. Μεντερές ανέθεσε στον καθηγητή Δρ. Νιχάτ Ερίμ την εκπόνηση σχεδίου « επανάκτησης της Κύπρου» Ας δούμε τώρα τι προνοούσε το σχέδιο του Δρ. Νιχάτ Ερίμ που αποτελείτο από δύο εκθέσεις Η πρώτη παραδόθηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό το Νοέμβριο του 1956 και η δεύτερη το Δεκέμβριο του 1956.
Αντιγράφω από τις εκθέσεις Δρ. Ερίμ όπως τις μετάφρασε (και προλόγησε) ο κ. Χρήστος Ιακώβου και περιλαμβάνονται και στα δύο βιβλία του κ. Κώστα Ν. Χατζηκωστή « 6 Προεδρικά Πορτραίτα» και «7 Προεδρικά Πορτραίτα».
«Εκείνες οι εκθέσεις του Νιχάτ Ερίµ απετέλεσαν το βασικό στρατηγικό σχέδιο βάσει του οποίου υλοποιήθηκε η τουρκική πολιτική επί του κυπριακού. Η πιο σημαντική έκθεση είναι η πρώτη ενώ η δεύτερη υπεβλήθη ως συμπληρωματική της πρώτης…
Οι εκθέσεις εκείνες δημοσιεύτηκαν και σχολιάστηκαν από τον ίδιο το Νιχάτ Ερίµ για πρώτη φορά στα αποµνηµονεύµατα του για το Κυπριακό µε τίτλο «Η Κύπρος όπως την γνώρισα και την είδα»… και πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική γλώσσα …στον δεύτερο τόµο του βιβλίου του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Νεοκλή Σαρρή: «Η Άλλη Πλευρά: ∆ιπλωματική χρονογραφία του διαµελισµού της Κύπρου µε βάση τουρκικές πηγές» (Εκδόσεις Γραµµή, 1982).
Το σχέδιο εκείνο έγινε αποδεκτό από όλες ανεξάρτητα τις τουρκικές κυβερνήσεις, αφού άλλωστε ήταν κρατική πολιτική, οι οποίες το ακολούθησαν µε αποτελεσματικότητα, συνοχή, ενεργητικότητα και σταθερή προσήλωση στους στρατηγικούς στόχους.(Σημ. Φ.Α. πιστά μέχρι σήμερα).
Οι βασικοί πυλώνες των εκθέσεων ήταν:
1. Οι Τουρκικές διεκδικήσεις επί της Κύπρου δεν θα πρέπει να στηρίζονται σε νομικά επιχειρήματα αλλά σε πολιτικούς λόγους. Όµως, προκειμένου να µη δημιουργείται πρόβλημα στις σχέσεις Βρετανίας – Τουρκίας – Ελλάδας, αν παραχωρηθεί αυτοδιοίκηση στο νησί, η καλύτερη λύση είναι η µέση λύση, δηλαδή αυτή της διχοτόμησης.
2. Θα πρέπει η Τουρκία να επιμένει διεθνώς ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικές κοινότητες, η κάθε µία από τις οποίες έχει το δικαίωμα της ξεχωριστής αυτοδιάθεσης. Το μέλλον των δύο ξεχωριστών λαών, είτε ανεξαρτησία είτε ένωση µε την µητέρα-πατρίδα είτε συνέχιση της Βρετανικής κυριαρχίας, θα πρέπει να αποφασισθεί κατόπιν δημοψηφίσματος ξεχωριστά σε κάθε µία εκ των δύο.
3. Η αρχή της αυτοδιάθεσης θα πρέπει εφαρμοσθεί αφού πρώτα μετακινηθεί ο Ελληνικός πληθυσμός, έτσι ώστε να υπάγεται στη διοίκηση της αρεσκείας του. Τέτοια µμετακίνηση δεν θα συνιστά αδικαιολόγητη ταλαιπωρία αλλά θα βοηθήσει να µην καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκικής κοινότητας που σήμερα είναι µμειοψηφική, επιπλέον θα ικανοποιηθεί η ασφάλεια της Τουρκίας και θα αποφευχθεί µια µμελλοντική ελληνοτουρκική κρίση.
4. Η Τουρκία θα πρέπει να προσδιορίσει την προσφορότερη γι’ αυτήν μορφή διχοτόμησης λαμβάνοντας υπ’ όψη τα οικονομικά και στρατιωτικά της συμφέροντα καθώς και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Στην ασφάλεια της περιοχής που θα παραχωρηθεί στους Ρωμιούς της νήσου θα πρέπει να συµµετέχει αναγκαστικά και η Τουρκία γιατί το θέμα σχετίζεται µε την ασφάλεια της καθώς και την πολιτική της στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει το ίδιο δικαίωμα για την Τουρκική περιοχή διότι το νησί απέχει από την Τουρκία 45 ν.µ. ενώ από την Ελλάδα 600 ν.µ.
5. Θα πρέπει να επιδιωχθεί η ελεύθερη μετάβαση Τούρκων προς την Κύπρο. Αφού η Τουρκία λάβει τα µμέτρα της, το σύνολο του Τουρκικού πληθυσμού μπορεί να αυξηθεί στον αριθμό που ανερχόταν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τότε µόνο δεν θα ανησυχεί για την έκβαση του δημοψηφίσματος που θα γίνει είτε για τον καθορισμό του συνόλου της νήσου είτε της διχοτόμησης…»… «Θα πρέπει να αποτρέψουμε οπωσδήποτε την ένωση της Κύπρου µε την Ελλάδα…»
Ξεχωριστή αυτοδιάθεση (διχοτόμηση σε τελική λύση) – δύο λαοί στην Κύπρο – Οι Τούρκοι τα εξασφάλισαν με την δήλωση του Υπ. Αποικιών Λένοξ Μπόυτ από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 19 Δεκεμβρίου 1956 , αφού προσυμφώνησε για όλα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στις 16.12.1956 στη Κωνσταντινούπολη.
Ξεχωριστά δημοψηφίσματα – Και αυτά τα εξασφάλισαν λίγο… «καθυστερημένα» στις 24.4.2004. Ήταν μεταξύ των συμφωνηθέντων στις 16 Δεκεμβρίου 1956.
Η μετακίνηση πληθυσμών – Ξεκίνησε από το 1958, εντατικοποιήθηκε το 1964 με το τουρκικό πραξικόπημα και επιβλήθηκε δια πυρός και σιδήρου το 1974.
Η αριθμητική αύξηση των Τουρκοκυπρίων – Ξεκίνησε μετά τις δύο εισβολές του 1974 όπως είχε σχεδιάσει ο Δρ. Ερίμ, με την μεταφορά των κουβαλητών εποίκων από την Ανατολία…
Ομοσπονδία/Συνομοσπονδία μέσω ΔΥΟ ΖΩΝΩΝ οι Τούρκοι απαιτούσαν από το 1957 και μάλιστα, αξιοσημείωτα είχαν πει στους Βρετανούς ότι ευελπιστούσαν να το κατόρθωναν με τη βοήθεια των Ελληνοκυπρίων!
Τα δύο «κράτη» είναι απότοκα της βρετανο-τουρκικής Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας. Δίχως αυτή δεν μπορούσαν να στερεώσουν την απαίτησή τους στα δύο κράτη.
Τα δύο κράτη, ιστορικώς λοιπόν δεν είναι σημερινή απαίτηση της Τουρκίας χρονολογείται από το 1956/57.
Για παράδειγμα
Το Σύνταγμα του 1960 «προμηνούσε» την προτεινόμενη «λύση δύο κρατών» αναγνωρίζοντας «δύο κοινότητες» και δημιουργώντας δύο ξεχωριστές «κοινοτικές συνελεύσεις» http://www.cylaw.org/nomoi/arith/syntagma.pdf (Καθόλου τυχαία που οι Βρετανοί χαρακτήρισαν τον Δρ. Ερίμ «αρχιτέκτονα» των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου).
3.1.1964 Βρετανικό Τμήμα Σχεδιασμού ξεκινά μελέτη για ανασύσταση της ΚΔ σε δύο ομόσπονδα κράτη, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό.
16.1.64 Ο Ντενκτάς στο Λονδίνο απαιτεί γεωγραφική ομοσπονδία.
(Οι Τ/κ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αντικατάστασης της ΚΔ με δύο ομόσπονδα κράτη αυτό-απομονώθηκαν στους θύλακες τους στο βόρειο μέρος της ΚΔ όπου είχαν ήδη από το 1958 ξεκινήσει την μετακίνηση από Πάφο…)
17.7.1974 – Ετζεβίτ: Απαιτεί δύο αυτόνομες κυβερνήσεις.
Γενεύη Ι 1974 – οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις Αναγνώρισαν ενυπογράφως δύο αυτόνομες διοικήσεις, ενώ ο Αττίλας προέλαυνε επί εδάφους…
Γενεύη ΙΙ 1974 – Ρ. Ντενκτάς και Turan Gunes (Τούρκος ΥΠΕΞ) ζήτησαν δύο κράτη – ο James Callaghan (Βρετανός ΥΠΕΞ) εκλιπαρούσε υπογραφή από Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς για λύση γεωγραφικού ομοσπονδιακού διαχωρισμού. Ο Κληρίδης φοβόταν θα τον δολοφονούσαν αν δεχόταν ζήτησε παράταση αλλά η Τουρκία αρνήθηκε και προχώρησε στην ολοκλήρωση της δεύτερης εισβολής…
Ιούλιος 1987 – Βρετανική Κοινοβουλευτική Επιτροπή: «Αν η επανένωση δεν επιτευχθεί με λύση ομοσπονδίας εντός λογικού χρονικού διαστήματος στο μέλλον, η επόμενη καλύτερη λύση είναι η Συνομοσπονδία».
9.8.1990 – D. G. H. Frost Βρετ. Υπ. Αρμοστεία, Λευκωσία: «Δύο ανεξάρτητα ομόσπονδα κράτη με μια κατ΄ όνομα κεντρική κυβέρνηση». Για να ζούμε πλάι πλάι! Πώς θα τα επέβαλλαν στους Ε/κ ήταν το πρόβλημα (Βλέπε Φ.Α. «Σ» 26.1.2020
19.9.1991 – «Τα Νέα» Λονδίνου: Κυριαρχία θέλει τώρα ο Ντενκτάς για τους Τ/κ.
15.7.1995 – «Φιλελεύθερος»: Λύση δύο κρατών έγγραφο της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Ιούνιος 1996 – Φ.Ο.: Χαλαρή ομοσπονδία θέλει η Τουρκία – Ανέλαβε το «έργο» ο Sir David Hannay («Σ», 3 και 10/1/2021).
24.7.1997 – «Παροικιακή» (Χαραυγή) Λονδίνου: Να μη μιλούμε για ψευδοκράτος, υποστηρίζει δύο κράτη και δύο κυριαρχίες ο Έλληνας αρθρογράφος της «Καθημερινής», Αντώνης Καρκαγιάννης.
27.8.2006 – «Σημερινή»: Μας κήρυξε παράνομους ο Ταλάτ – Παράνομη ως κράτος η Κ.Δ.
7.3.2008 – «Τα Νέα» Λονδίνου: Σε παρθενογένεση νέου κράτους επιμένει ο Ταλάτ.
30.10.2008 – «Σημερινή»: Ο Ταλάτ μιλά για δύο κράτη και εγγυήσεις στο νησί.
2.7.2009 – «Σημερινή»: Λύση με δύο ισότιμα κράτη – Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θέτει τους όρους συμφωνίας.
16.7.2009 – «Ελευθερία» Λονδίνου: – Μ. Καρογιάν: «Έχω δει προτάσεις των Τούρκων για λύση δύο κρατών».
6.1.2011 – «Ελευθερία» Λονδίνου: Μπαγίς: «Οι Ε/κ δεν αποτελούν ούτε καν φυλή»!!!
12.11.2013 – «Φιλελεύθερος»: Ερντογάν: Δεν υπάρχει χώρα με όνομα Κύπρος.
23.6.2014 – Γραπτή Δήλωση του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, Λουξεμβούργο, 23/6/2014: «Εκλιπούσα η Κυπριακή Δημοκρατία» («defunct»).
1.9.2014 – Πρόεδρος Ερντογάν: «Μόνο λύση δύο κρατών γίνεται αποδεκτή, βασισμένη σε ομοσπονδιακή δομή με πολιτική ισότητα».
6.9.2015 – «Σημερινή»: Τούρκοι: Λύση δύο συνιδρυτικών λαών με σημαία την παρθενογένεση.
26.1.2016 – «Σημερινή»: Διζωνική με κυριαρχία τ/κ «λαού» – Αυτός είναι ο στόχος της τουρκικής πλευράς κατά τον Μουσταφά Ακιντζί
19.11.20 – «Αλήθεια»: Χριστοδουλίδης: Θα μπορούσε να συζητηθεί χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία.
29.12.2020 – «Φιλελεύθερος»: Φλερτάρουν με τα δύο κράτη και παριστάνουν τους ανίδεους.
5.1.2021 – «Σημερινή»: Τα δύο κράτη «κυνηγούν» τον Πρόεδρο.
Έτσι έμεινε ορφανή η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ- Δύο κράτη – οι δικές μας διαχρονικές υποχωρήσεις και διγλωσσίες
https://simerini.sigmalive.com/article/2021/1/26/etsi-emeine-orphane-e-apeleutherose/
Αυτά τα αποτελέσματα μας ολέθριας διαχείρισης 50 xρόνων! Απαιτείται άμεση ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, αν υπάρχει ακόμα καιρός. Για να σωθεί η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα. Και τελευταίο:
«O ρόλος της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο ΔΕΝ ενισχύεται με λύση διζωνικής ομοσπονδίας»… Σάββα Ιακωβίδη «Σ».
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 17/11/2024 onisilos.gr