Δεν είναι λίγοι πλέον εντός ΕΕ όσοι αντιμετωπίζουν με ανακούφιση την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ακόμη και εκείνοι που μέχρι πρότινος τον κατηγορούσαν. Στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκτιμούν πως ο νέος πρόεδρος έχει την δυναντότητα να κάνει την «βρόμικη δουλειά» στην Ουκρανία, ό,τι πρέπει να γίνει και ουδείς επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη.
Σε δημοσίευμά του το Politico με τίτλο «Ο Τραμπ απειλεί να είναι καλός για την Ουκρανἰα, τελικά» επισημαίνεται, επίσης, ότι ακόμη και στο Κίεβο έχουν αποδεχθεί πως ο Τραμπ ενδέχεται να αποτελεί την λύση, καθώς η Κάμαλα Χάρις δεν θα μετέβαλε την πολιτική Μπάιντεν και θα οδηγούσε την Ουκρανία σε «αργό θάνατο».
Το αμερικανικό Μέσο αναφέρει ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος έχει διατυπώσει την επιδίωξή του είναι να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία και να απαλλαγούν οι ΗΠΑ από την διαρκή στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι, κάτι που συνεπάγεται μεγάλο κόστος οικονομικό και πολιτικό.
«Εάν το πράξει, κανείς δεν πρόκειται να του πει ευχαριστώ, αλλά οι δυτικές δυνάμεις θα απαλλαγούν από τις κενές υποσχέσεις τους και έναν αδιέξοδο πόλεμο» σχολιάζει το Politico, συμπληρώνοντας: «Η επανεκλογή του Τραμπ τονίζει ξεκάθαρα την ανοησία της Δύσης να παραμένει σε αυτόν τον πόλεμο με τις υποσχέσεις της να επιστρέψει η Ουκρανία στα σύνορα του 1991».
Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί ακόμη και ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μολονότι αυτό είναι απίθανο στο άμεσο μέλλον, ενδεχομένως και για πάντα με ή χωρίς τον Τραμπ.
Οι ηγέτες της ΕΕ αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο στο Ουκρανικό, ωστόσο, κανείς δεν τολμά να «σπρώξει» την Ουκρανία σε συμφωνία με την Ρωσία. Ο Τραμπ μπορεί να τους απαλλάξει από το βάρος, καθώς σε μια συμφωνία με παράδοση εδαφών και χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ, όλοι θα κατηγορήσουν αυτόν.
«Σίγουρα πρόκειται για μια κακή συμφωνία, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» υπερτονίζει το Politico και προσθέτει: «Εάν δεν θέλουμε έναν “αιώνιο πόλεμο” ή να εμπλακούν οι δυτικές δυνάμεις ενεργά ή έστω να θέσουν τις οικονομίες σε πολεμική βάση προμηθεύοντας διαρκώς και περισσότερα όπλα την Ουκρανία, τότε αυτή είναι η ψυχρή σκληρή πραγματικότητα».
Το γνωρίζει και ο Ζελένσκι
Ρεπουμπλικάνος αναλυτής στην εξωτερική πολιτική μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας και ανέφερε πως αυτό πλέον το έχει αντιληφθεί ο Ζελένσκι και ο κύκλος του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη το περασμένο καλοκαίρι, μόλις το 40% των ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών εκτιμά πως η Ουκρανία πρέπει να πολεμήσει έως ότου απελευθερώσει όλη της την επικράτεια. Αυτό εξηγεί την έλλειψη νέων στρατιωτών που καταγράφεται στον ουκρανικό στρατό. Σε άλλη έρευνα το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η ηγεσία της χώρας πρέπει να αναζητήσει μια διπλωματική λύση.
Ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει στον Ουκρανό πρόεδρο πως πρέπει να κάνει παραχωρήσεις. «Ο Τραμπ αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως έναν ιδανικό dealmaker και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φανεί πως συνάπτει μια απαίσια συμφωνία. Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ζελένσκι, αλλά και κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη τού άφησε την εντύπωση ότι δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος στο Politico.
Να τελειωση ο πολεμος στην Ουκρανια μπας και γινουμε Ανθρωποι , και δευτερον που ολα ειναι υπερ μας , στην ΗΠΑ , να δειξουμε τους Τουρκους το θαρρος μας πως δεν δεχομαστε αλλο γεγονος Κασσου , και δεν θελουμε νταβατζηδες .Το Ισραηλ πληθυσμο οπως ειμεις, και οι Τουρκοι φοβουντε μηπως τους επιτεθουν , Να γινουμε και εμεις Θαρραλεοι οπως οι Ισραηλινοι .