Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την κατασκευή ενός συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας «Iron Dome» με κόστος δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Αθήνας να εκσυγχρονίσει τον στρατό της μετά την ανάκαμψη από μια παρατεταμένη κρίση χρέους, γράφει αραβικό δημοσίευμα.
Ο τομέας αυτός της άμυνας είναι πιθανό να μιμηθεί το ισραηλινό σύστημα Iron Dome και άλλα συστήματα τα οποία έχουν την ικανότητα να αναχαιτίζουν πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια επιθέσεων που πραγματοποιούνται από γειτονικές χώρες, εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.
«Ιστορικός εχθρός η Τουρκία»
Η Ελλάδα επιθυμεί να επενδύσει στην άμυνά της για να συμβαδίσει με τον ιστορικό εχθρό της την Τουρκία, η οποία επίσης εργάζεται για την ανάπτυξη της αεράμυνας της, παρά την πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρόλο που είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας, του ΝΑΤΟ.
Ενημερωμένη πηγή δήλωσε στο Reuters μετά από εμπιστευτική ενημέρωση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια:
«Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό και αντι-drone σύστημα» προσθέτονας: «Είμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ».
Αμυντικές δαπάνες 12,8 δις ευρώ
Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το μέγεθος της πιθανής συμφωνίας, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται να δαπανήσει 12,8 δισ. ευρώ έως το 2035 για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.
Η αεράμυνα αποτελεί μέρος του δεκαετούς σχεδίου στρατιωτικών προμηθειών της Αθήνας, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 4 φρεγατών Belharra και μαχητικών Rafale από τη Γαλλία.
«Οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην ταχεία μετάβαση των ενόπλων μας δυνάμεων στον 21ο αιώνα», είπε ο Δένδιας πριν από την ενημέρωση της Πέμπτης.
Η Ελλάδα χρησιμοποιεί επί του παρόντος αμερικανικούς πυραύλους Patriot και παλιό ρωσικό σύστημα S-300 για την προστασία του εναέριου χώρου της.
Αν και οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, του μεγαλύτερου ανατολικού της γείτονα, έχουν βελτιωθεί, οι δύο χώρες παραμένουν σε αντίθεση για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, των ενεργειακών πόρων και του εναέριου χώρου στην ανατολική Μεσόγειο.
Sky News Arabia
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ