Η εκλογή Τραμπ φέρνει το τελος του πολέμου στην Ουκρανια;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είναι ραγδαίες από την ημέρα όπου επιβεβαιώθηκε πως ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει θριαμβευτικά στον Λευκό Οίκο, στη Ρωσία τηρούν στάση αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Σήμερα Πέμπτη πάντως, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας, μέσες – άκρες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αλλάξουν την εξωτερική πολιτική τους. Ωστόσο, ο Γκενάντι Γκαμπλόφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ανέφερε πως η Μόσχα είναι «ανοικτή» σε διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, εφόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναλάβει όντως ρόλο διαμεσολαβητή.

«Ο Τραμπ υποσχέθηκε να διευθετήσει την ουκρανική κρίση μέσα σε μία νύχτα. ΟΚ, ας είμαστε ρεαλιστές. Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», δήλωσε ο Γκαμπλόφ, προσθέτοντας ότι «αν αρχίσει ή αφήσει να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσει την πολιτική διαδικασία, είναι καλοδεχούμενο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τυχόν διαπραγματεύσεις αυτού του είδους θα πρέπει να βασίζονται σε αυτό που αποκάλεσε «πραγματικότητες επί του εδάφους», τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι σε θέση άμυνας στον πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια. «Ανεξάρτητα από τις εγχώριες πολιτικές μετατοπίσεις, (η Ουάσινγκτον) επιδιώκει σταθερά να περιορίσει τη Μόσχα… η αλλαγή διοίκησης δεν κάνει και πολλά να το αλλάξει αυτό. Η μοναδική αλλαγή που μπορεί να είναι πιθανή, είναι ο διάλογος μεταξύ των χωρών μας, κάτι που έλειπε στη διάρκεια των τελευταίων αρκετών χρόνων», σχολίασε επίσης ο Γκαμπλόφ, υποστηρίζοντας πως η εκλογή Τραμπ παρέχει μεν μια νέα δυνατότητα για διάλογο Ρωσίας – ΗΠΑ, χωρίς, πάντως, να είναι πιθανή μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Θυμίζουμε πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως η ειρήνη δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί, μέχρις ότου όλες οι ρωσικές δυνάμεις εκδιωχθούν και όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, επιστραφούν. Το «σχέδιο νίκης», το περίγραμμα του οποίου παρουσίασε ο ίδιος τον περασμένο μήνα, διατηρεί αυτόν τον όρο, κάτι που η Ρωσία δεν δέχεται επ’ ουδενί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ