Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι λατρεύουμε τα κωνοφόρα δέντρα για τη μοναδική αίσθηση φυσικού τοπίου που χαρίζουν στον κήπο μας με το εντυπωσιακό ύψος και το καταπράσινο φύλλωμά τους.

Από πεύκα, έλατα και κυπαρίσσια, μέχρι τα πιο “σύγχρονα” όπως το κυπαρίσσι λέιλαντ, το γκολντ κρεστ και η τούγια, τα κωνοφόρα δέντρα χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε φράχτες ως ανεμοθραύστες, για δημιουργία σκιας, καθώς και για να αναδείξουμε συγκεκριμένα σημεία σε κήπους, πάρκα και πλατείες.

Τα κωνοφόρα δέντρα ευδοκιμούν κατά κύριο λόγο σε ψυχρά κλίματα και αναπτύσσονται καλύτερα σε κρύες περιοχές. Στη χώρα μας, και ειδικότερα όταν είναι φυτεμένα σε ζεστές περιοχές, τα κωνοφόρα δέντρα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα προσαρμογής και συχνά μπορούν να παρουσιάσουν διάφορες ξηράνσεις κίτρινου και καφέ χρώματος στο φύλλωμα.

Ας δούμε αναλυτικά τις βασικές αιτίες που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα και με ποιους οικολογικούς τρόπους μπορούμε να τα προστατέψουμε πριν καταστραφούν.

Ποιες είναι οι αιτίες που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα;

Οι βασικές αιτίες που παρουσιάζονται ξηράνσεις στα κωνοφόρα οφείλονται σε:

1. Έλλειψη Νερού

Μία πρώτη βασική αιτία που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα είναι η έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς χρειάζονται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να έχουν πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Τα συμπτώματα της ξήρανσης των κωνοφόρων από την έλλειψη νερού συνήθως εμφανίζονται στο φύλλωμα με μορφή καψίματος που ξεκινούν από την έξω μεριά του φυλλώματος και κατευθύνονται προς τα μέσα.

2. Προσβολή από ψώρα και βαμβακάδα

Μία δεύτερη αιτία που τα κωνοφόρα μπορούν να εμφανίσουν μικρές ή μεγαλύτερες ξηράνσεις είναι λόγω προσβολής από το έντομο της ψώρας των φυτών και της βαμβακάδας των φυτών που αναπτύσσονται σε περιβάλλον υγρασίας, ζέστης και κακού αερισμού. Η προσβολή από βαμβακάδα είναι αρκετά συνηθισμένη την περίοδο του φθινοπώρου, λόγω των συνθηκών που ευνούν την ανάπτυξη του εντόμου.

3. Προσβολή από τον μύκητα φυτόφθορα

H πιο σημαντική και διαδεδομένη αιτία ξήρανσης των κωνοφόρων σε ξηροθερμικό περιβάλλον είναι ο μύκητας της φυτόφθορα που αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από το ριζικό σύστημα των δέντρων. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα ξήρανσης εμφανίζονται στα κωνοφόρα από το εσωτερικό του φυλλώματος κοντά στον κορμό, σταδιακά πηγαίνοντας προς τα έξω και κατά κύριο λόγο από το κάτω μέρος του φυλλώματος με κατεύθυνση προς την πάνω μεριά.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση των ξηράνσεων στα κωνοφόρα δέντρα;

Αφού εντοπίσουμε την αιτία που προκαλεί ξηράνσεις στα κωνοφόρα δέντρα του κήπου μας, ανάλογα την περίπτωση, λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα:

1. Αντιμετώπιση της έλλειψης νερού

Τα κωνοφόρα δέντρα χρειάζονται τακτικό πότισμα. Ποτίζουμε τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, και οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος με σύστημα σταγόνων βοηθάει ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερη την εξοικονόμηση νερού.

2. Αντιμετώπιση της ψώρας και της βαμβακάδας

Για την αντιμετώπιση του εντόμου της ψώρας (κοκκοειδή) και της βαμβακάδας που εμφανίζονται στα κωνοφόρα και ιδιαίτερα σε λέιλαντ, τούγιες και γκολντ κρεστ, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου. O ψεκασμός των κωνοφόρων δέντρων πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά, 2 εβδομάδες μετά τον πρώτο ψεκασμό. Ψεκάζουμε πάντα κατά το σούρουπο και σε θερμoκρασία χαμηλότερη των 30°C.

3. Αντιμετώπιση του μύκητα φυτόφθορα

Κι όσο για το μεγάλο κίνδυνο της φυτόφθορα, μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, χρησιμοποιούμε διάλυμα χαλκού για τον ψεκασμό του φυλλώματος των κωνοφόρων δέντρων και κάνουμε πότισμα στη ρίζα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού). Το προληπτικό πότισμα στη ρίζα με οικολογικό σκεύασμα βακτηρίων του γένους Trichoderma, βοηθά στην αποφυγή της ασθένειας της φυτόφθορα ή έστω στην ηπιότερη εκδήλωση συμπτωμάτων ξήρανσης. Σε προληπτικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις στα κωνοφόρα δέντρα, καθώς λόγω υγροθερμικών συνθηκών και κακού αερισμού αναπτύσσεται ευκολότερα η ασθένεια της φυτόφθορα.

Κι ένα μυστικό για τις ξηράνσεις στα κωνοφόρα δέντρα

Αποφεύγουμε την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού τη διαβροχή του φυλλώματος των κωνοφόρων με νερό, καθώς σε συνδυασμό με τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο μπορεί να προκαλέσει ταχεία ανάπτυξη της ασθένειας της φυτόφθορα και την γρήγορη ξήρανση των δέντρων.

mistikakipou.gr

  1. Πολύ καλό και χρήσιμο το άρθρο σας, βρε παιδιά, αλλά, προσέξτε λίγο τα λάθη, ειδικά τα επαναλαμβανόμενα! Μα, είναι δυνατόν; Της φυτόφθορα; Της φυτόφθορα; Σαν να λέμε «της Μαρία»; «Της Αθήνα»; Η φυτόφθορα, της φυτόφθορας, είναι ελληνικότατη λέξη (φυτό + φθορά)! Όχι ξένη, ώστε να είναι άκλιτη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ