Ξεκάθαρος για το λάθος της Ελλάδας να εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Σακς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews.
O καθηγητής που είναι αναγνωρισμένος για τις τολμηρές στρατηγικές του στην αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως για παράδειγμα την αντιμετώπιση της φτώχειας αλλά και τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις, ήταν κάθετος για την σύγκρουση της Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας με τη Ρωσία:
Ολόκληρη η συνέντευξη του Jeffrey Sachs στην Ελληνίδα δημοσιογράφο του Euronews.
https://twitter.com/pgpavlos/status/1856333742266016130?s=61&t=69qM24fvfz5o3nkoW_wjtw
«Η Ελλάδα θα ωφεληθεί πάρα πολύ από ένα τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ελλάδα ήταν ένας σπουδαίος προορισμός για τους Ρώσους επενδυτές και ένας σπουδαίος προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες και ούτω καθεξής. Αλλά αυτό σταμάτησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι καλός για την Ελλάδα. Δεν είναι καλός για την Ευρώπη» τόνισε ο Τζέφρι Σακς και επεσήμανε: «Και αυτός είναι ο λόγος που η όλη ιδέα του να έχουμε αυτό το είδος της σύγκρουσης με τη Ρωσία δεν έχει κανένα νόημα. Και πάλι, ήταν η Ευρώπη που ακολουθούσε τους σκληροπυρηνικούς των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Πυρά» κατά του ΝΑΤΟ
Απαντώντας στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε την Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι ευθύνονται μόνο οι Ρώσοι για την εισβολή, ο Τζέφρι Σακς ήταν αποστομωτικός:
«Όχι. Μπορούμε όμως να κατηγορούμε το NATO που προσπάθησε να επεκταθεί στην Ουκρανία όταν η Ρωσία έλεγε όχι». Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στο NATO αν θέλει, ο Τζέφρι Σακς απάντησε: «Φυσικά όχι, αν απειλεί τον γείτονά της, απλά δεν είναι καλή ιδέα. Με άλλα λόγια το Μεξικό δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι θα έχει ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, δεν έχει τέτοιο δικαίωμα γιατί αυτό θα απειλούσε τις ΗΠΑ, οπότε δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα σε αυτό. Δεν βγάζει νόημα. Δεν είναι συνετό. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι. Να ζυγίζουμε. Ξέρετε, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μια λέξη, τη λέξη «φρόνηση» που σήμαινε πρακτική σοφία. Και οι χώρες χρειάζονται πρακτική σοφία. Και η Ουκρανία θα έπρεπε να είναι αρκετά έξυπνη για να μην ενταχθεί στο NATO» ανέφερε ο καθηγητής και υπενθύμισε τη θέση του προέδρου της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς, ο οποίος ήθελε να είναι ουδέτερος και τελικά οι ΗΠΑ βοήθησαν να ανατραπεί.
«Πρέπει να έχουμε πρακτική κρίση, καλή σύνεση» τόνισε ο καθηγητής και έστειλε το μήνυμά του στη χώρα μας: «Αυτό νομίζω θα βοηθήσει όλους και θα βοηθούσε πραγματικά την Ελλάδα».