Στη νέα εποχή που ανατέλλει οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την Ευρώπη, που έχει γίνει λιγότερο ενάρετη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα σχεδόν απρόβλεπτο παλιρροϊκό κύμα οδήγησε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, παρά τον εξωφρενικό πόλεμο που υπέστη από την αντιπολίτευση και την ψευτοαριστερή ελίτ της χώρας του, τα εγχώρια και τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και την πλειονότητα των ηγετών του δυτικού κόσμου.

Από τη Μαρία Δεναξά

Για την επικράτησή του σίγουρα θα συνεχίσει να χύνεται πολύ μελάνι, καθώς οι λόγοι που τον οδήγησαν ξανά στην εξουσία και το μέγεθος της επιτυχίας του οφείλονται στις αδυναμίες των ∆ημοκρατικών και στη συμβολή του Ίλον Μασκ. Όλα αυτά έχουν σχολιαστεί πριν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετά. Το πραγματικό ερώτημα είναι να κατανοήσουμε τι είναι πιθανό να συμβεί από εδώ και στο εξής και ποιες αλλαγές προμηνύουν ή σηματοδοτούν αυτές οι εκλογές.

Πρώτο και αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι πως το εκλογικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δείχνει πως όχι μόνο ο κόσμος έχει βαρεθεί τον άρρωστο σε ορισμένες περιπτώσεις γουοκισμό, αλλά δεν τον αποδέχεται κι όποιος θα μπορούσε να τον σταματήσει να κερδίζει στις προτιμήσεις ψήφου. Η ευρωπαϊκή Αριστερά έκανε ένα τραγικό λάθος που αγκάλιασε αυτές τις υπερβολικές ιδεολογικές μάχες, στις οποίες κινδυνεύει να χάσει τα πάντα. Όπερ κι εγένετο δηλαδή…

∆εύτερον, η νίκη του Τραμπ για πολλούς σηματοδοτεί το τέλος της παγκοσμιοποίησης, η οποία από τα μέχρι τώρα αποτελέσματά της αμφισβητείται αν είναι θετική, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις κερδίζουν οι λίγοι και χάνουν οι πολλοί. Αυτή η παθογένεια, όπως και πολλές άλλες, αναδείχθηκε από τη βιαιότητα με την οποία επιβλήθηκε στους λαούς.

Κατά συνέπεια, η επιστροφή στον προστατευτισμό που πρεσβεύει ο Τραμπ είναι κατανοητή, δεδομένης και μιας άλλης παραμέτρου: ∆εν είναι όλα τα έθνη ευθυγραμμισμένα με τους ίδιους κανόνες, όπως η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να απολαμβάνει το καθεστώς της «αναπτυσσόμενης χώρας» στον ΠΟΕ. Ως επακόλουθο, οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα έπρεπε προ πολλού να έχουν ανακτήσει δυναμισμό αγκαλιάζοντας τις νέες τεχνολογικές προκλήσεις. Αυτή η αδυναμία τις άφησε ήδη πολύ πίσω.

Στο ζήτημα της ενέργειας, αν η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση απομακρυνθεί από τα περιβαλλοντικά πρότυπα που ορίζονται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τι θα κάνει η γηραιά Ευρώπη, που έχει εμπλακεί στην απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος επιδίδεται χωρίς ενδοιασμούς; Πόσο μάλλον που η Αμερική επωφελείται από το σχιστολιθικό αέριο, του οποίου η εκμετάλλευση απαγορεύεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια εξαιτίας της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής που προκαλεί.

Μια άλλη παράμετρος είναι πως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτεί το τέλος του Σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο έθεσε την Ευρώπη, που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο του ’39-’45, υπό αμερικανική οικονομική και στρατιωτική κηδεμονία. Η έλευση του ρεπουπλικάνου πολιτικού θα πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας χειραφέτησης που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό. Ογδόντα χρόνια μετά, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν εντολές από την Ουάσινγκτον, ιδίως στην εξωτερική πολιτική, χωρίς ενδεχομένως να αμφισβητήσουν το ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορέσει να διατηρήσει τον λόγο ύπαρξής του αν η διοίκησή του είναι κοινή.

Τέταρτον, θα μπορούσε η νέα ρεπουμπλικανική κυβέρνηση να κατευνάσει την τρέχουσα πολεμοκαπηλία που βυθίζει τον κόσμο μας στο πένθος. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν πλέον τον εαυτό τους αποκλειστικά ως τον αστυνόμο του κόσμου, έτοιμο να τραβήξει τη σκανδάλη ανά πάσα στιγμή, αλλά μάλλον ως μια δύναμη με επιρροή που κερδίζει τον σεβασμό με άλλα μέσα, τότε υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε να κερδίσει ο Τραμπ. Οι δύο πρόσφατοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν επιπτώσεις που ξεπερνούν την επικράτειά τους και η έκβασή τους θα αναδιαμορφώσει την παγκόσμια γεωπολιτική.

Η Ευρώπη, αν και άμεσα ενδιαφερόμενη, έχει αποδειχθεί διπλωματικά αναποτελεσματική όσον αφορά την Ουκρανία και διχασμένη για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Θα ήταν επομένως χρήσιμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουν, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να είναι οπαδός των διμερών σχέσεων, που είναι λιγότερο φλύαρες και πιο συγκεκριμένες από τις πολυμερείς, που με όσα γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν χάσει μέρος της αρχικής τους αξιοπιστίας με την πάροδο των ετών.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί πως θα φέρει τα πάνω κάτω, κάτι που είναι φυσικά αποσταθεροποιητικό. Αν οι απελπισμένοι Ευρωπαίοι προαναγγέλλουν πως με την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται το τέλος του κόσμου, είναι επειδή φοβούνται το τέλος του δικού τους. Στην πραγματικότητα, στη νέα εποχή που ανατέλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνονται από την Ευρώπη, που έχει γίνει λιγότερο ενάρετη, λιγότερο λογική, λιγότερο ειρηνική, περισσότερο σκληρή και αυταρχική, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις ευρωπαϊκές αξίες!

  1. Συγγνώμη, δηλαδή θεωρείς ότι με τον Τραμπ η Αμερική, και κατ’ επέκταση η Ευρώπη, και κατά περαιτέρω επέκταση ο κόσμος θα γίνουν περισσότερο ενάρετα, περισσότερο λογικά, περισσότερο ειρηνικά, λιγότερο σκληρά και λιγότερο αυταρχικά; Μιλάς σοβαρά τώρα; Ο τύπος που περιφρονεί την ηθική και καταπατά τους νόμους θα φέρει την αρετή; Ο τύπος που έλεγε στους οπαδούς του να κάνουν ενέσεις χλωρίνης για τον κορωνοϊό θα φέρει τη λογική; Ο τύπος που έχει γίνει έμβλημα της παγκόσμιας ακροδεξιάς θα φέρει την ειρήνη; Ο τύπος που απειλεί το Σύνταγμα και τους θεσμούς των ΗΠΑ θα μειώσει τον αυταρχισμό;

  2. Τατσόπουλε δεν σου πήραν το πληκτρολόγιο ακόμα εκεί στην κλινική; Το τέκνο των Οθωμανών ο Λαζότουρκος Καιρίδης, ο Ρόζενσταϊν – Ροζάκης και το Ελιαμέπ έχουν την ίδια γνώμη μαζί σου. Επίσης ο Κούλης βρίζει τον Τραμπ όπως εσύ. Στα τέτοια μου γι΄αυτόν που έδωσε συγχαρητήρια για τις Πρέσπες. Ο Κολοκοτρώνης σε γυρεύει…Τον Καφετζόπουλο τον ζητάει η Παγώνη – Chucky για να τον εμβολιάσει Οθωμανικά από πίσω με το νέο εμβόλιο του Μπουρλά …

    • 1. Συγγνώμη, δεν ήξερα ότι είσαι όντως ψυχοπαθής. Νόμιζα ότι ήσουν απλά ηλίθιος.

      2. Δεν είμαι ο Τατσόπουλος, ω ψυχασθενές ή ηλίθιο άτομο, ό,τι από τα δύο ταιριάζει.

      3. Το να συμπίπτει σε ένα τυχαίο ζήτημα η γνώμη ενός ατόμου ή ενός οργανισμού με ένα άλλο άτομο ή οργανισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι συμπίπτει και σε όλα τα υπόλοιπα.

      4. Δεν έχω καμία σχέση με κανένα Ροζάκη, με κανένα ΕΛΙΑΜΕΠ, με κανέναν Καιρίδη, με κανέναν Κούλη και με κανέναν Τούρκο, και δεν θα λογοδοτήσω σε εσένα για τίποτα.

      5. Σου εύχομαι εγκαρδίως περαστικά, και λυπάμαι που δεν λειτούργησε η αγωγή σου μέχρι στιγμής, ή αντιστοίχως που παραμένεις ανάγωγος, όποιο από τα δύο ταιριάζει.

  3. Και ένα ποίημα αφιερωμένο στο ΕΛΙΑΜΕΠ:

    Πομπέο Πομπέο…
    Όταν σκάσει ο Βεζούβιος…
    Και γίνει της Πομπηίας…
    Δεν θα προλάβεις να φύγεις…
    Ούτε με Άλφα Ρομέο…
    Και αν ξαναπεράσεις από τη Θεσσαλονίκη…
    Και τη δεις Γοργόνα…
    Πες της πως ο Αλέξανδρος πέθανε…

    Συλλογή, Κωνσταντίνος Ταβάφεις Μαύρα
    Εκδόσεις Δημούτσουνη Οχιά – Ιανός
    Βγήκε ο Χάρος Παγανιά με Harley David Son
    Προλογίζουν Καρανίκας- Μπουμπούκος
    Χορηγός Επικοινωνίας
    Άλφα Ρομέο Ρομέο, με σήμα το φιδάκι ο Γιακουμής, τέκνο του Ουροβόρου Όφεως…

  4. Αύριο θα έχει ποίημα του εγκληματολόγου και γνωστού ποιητή Ευγένιου Τριβιζά για τον Tony Faucci : Το Τέλειο Άλλοθι, ο Κορνήλιος ο Κροκόδειλος είχε πονόδοντο. Εκδόσεις Παιδί και Γονείς. Miami Vice. Florida. AIDS SERIES CRIMES. EDITION 1987.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ