Δυσφορία της ΕΕ για το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτό: Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν (αριστερά), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ (δεξιά) στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Μπισκέκ στις 6 Νοεμβρίου.

Δυσφορία προκάλεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόσκληση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», που αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Τουρκία, ως «παρατηρητή» στη σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών στο Κιργιστάν, όπως σημειώνει το BBC.

Στην 11η σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Μπισκέκ με τη συμμετοχή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν καθώς και του Ερσίν Τατάρ, υπό την ιδιότητά του ως «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ», ήταν παρόντες ως παρατηρητές.

Οι Βρυξέλλες δεν έμειναν σιωπηλές για την πρόσκληση αυτή, η οποία αντιτάχθηκε από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε δριμύτατα την εξέλιξη και αξιολόγησε αυτή την πρόσκληση ως «μια προσπάθεια νομιμοποίησης του τουρκοκυπριακού αυτονομιστικού σχηματισμού».

Στη γραπτή του δήλωση στις 7 Νοεμβρίου, ο Μπορέλ ανέφερε:

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να νομιμοποιήσει την τουρκοκυπριακή αυτονομιστική οντότητα στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», η οποία δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, με την παραχώρηση του καθεστώτος παρατηρητή, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής που έγινε στο Μπισκέκ χθες. Απορρίπτει τις επανειλημμένες προσπάθειές τους».

Τονίζοντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι «λυπηρές» και «αντίθετα με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου που περιλαμβάνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο Μπορέλ επανέλαβε ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τατάρ και ο Όρμπαν προσκλήθηκαν επίσης ως παρατηρητές στη Σύνοδο Κορυφής Ηγετών Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο.

Αντίδραση  από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλος της ΕΕ, η οποία είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του νησιού στη διεθνή σκηνή, η Τουρκία χρησιμοποιεί τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως εργαλείο για να ενθαρρύνει το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Με το επιχείρημα ότι η πρόσκληση του προέδρου της θητείας της ΕΕ, Βίκτορ Όρμπαν  και του Ερσίν Τατάρ στη σύνοδο κορυφής του OTS ήταν μια «σοβαρή μετατόπιση άξονα», οι Ελληνοκύπριοι μετέφεραν την «απογοήτευση και τη δυσαρέσκειά τους» στη διοίκηση της ΕΕ.

Η κυβέρνηση της Λευκωσίας κάλεσε την ΕΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σχετικά.

Επέκρινε την αντίδραση των Ελληνοκυπρίων ο αρχηγός των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ

Ο Τατάρ δήλωσε ότι «είναι υπερήφανος που εκπροσωπεί την ΤΔΒΚ» στη σύνοδο κορυφής, βρίσκοντας αυτή την πρόσκληση πολύ σημαντική όσον αφορά την εξήγηση των τουρκικών θέσεων σχετικά με τη λύση του Κυπριακού σε άλλους ηγέτες.

Στις αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης μετά τη σύνοδο κορυφής στο Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο, ο Τατάρ είπε: «Η Νότια Κύπρος, η οποία συνεχίζει κάθε είδους καταπιεστικές πολιτικές για να συντρίψει τους Τουρκοκύπριους εδώ και 61 χρόνια, θα μας αντιταχθεί ακόμη και να αναπνεύσουμε».

Σύμφωνα με τον Τατάρ, οι Έλληνες θέλουν να κάνουν τους Τούρκους να αποδεχθούν τους όρους που έθεσαν «υποτάσσοντάς τους μέσω της απομόνωσης».

Η διοίκηση της ΕΕ νιώθει άβολα με τη συμμετοχή του Βίκτορ Όρμπαν στη σύνοδο κορυφής των Τούρκων ηγετών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των Βρυξελλών, οι «ανεξάρτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες» των κρατών μελών της ΕΕ έρχονται σε αντίθεση με τη συνεπή εξωτερική πολιτική της ένωσης. Ως εκ τούτου, ο Όρμπαν καλείται να γνωρίζει τη διάκριση μεταξύ της εξωτερικής πολιτικής της Ουγγαρίας και της ΕΕ.

Κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής OTS που πραγματοποιήθηκε στη Σούσα στις 5-6 Ιουλίου, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο Όρμπαν δεν είχε την εξουσία να εκπροσωπεί στο εξωτερικό την ΕΕ. Ανακοίνωσε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός παρευρέθηκε στη συνάντηση εκ μέρους της χώρας του.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή της ΕΕ δεν έδωσε στον Όρμπαν καμία εξουσία να βελτιώσει τις σχέσεις με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ