Ο χρόνος βλάστησης κάθε σπόρου διαφέρει ανάλογα με το είδος του λαχανικού που καλλιεργούμε και τις συνθήκες που επικρατούν στον κήπο, στο θερμοκήπιο ή στο σπορείο μας.
Η υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασία γύρω στους 20-25°C αποτελούν ιδανικές συνθήκες για το φύτρωμα των σπόρων. Σε αυτό το περιβάλλον οι σπόροι φυτρώνουν πιο γρήγορα και έχουν καλύτερη απόδοση.
Εκτός από τη θερμοκρασία και την υγρασία, μία άλλη παράμετρος που επηρεάζει τον χρόνο βλάστησης του σπόρου είναι το βάθος φύτευσης που είναι διαφορετικό για κάθε σπόρο.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά σε τι βάθος φυτεύονται οι σπόροι των λαχανικών και πόσο χρόνο χρειάζονται για να φυτρώσουν, ώστε να σταδιακά να μας χαρίζουν υπέροχα φρέσκα λαχανικά.
Πότε φυτεύουμε κάθε λαχανικό;
Με βάση την εποχή που φυτεύονται, τα λαχανικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) τα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης και β) τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης.
Ορισμένα λαχανικά σπέρνονται απευθείας στο έδαφος, ενώ άλλα είναι προτιμότερο να προετοιμάζονται στο προστατευμένο περιβάλλον ενός σπορείου.
Μετά από πόσες μέρες φυτρώνουν οι σπόροι των λαχανικών;
Η παρακάτω συνοπτική καταγραφή για τη φύτευση των λαχανικών αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο οδηγό τόσο για αρχάριους, όσο και για πιο έμπειρους καλλιεργητές, καθώς περιλαμβάνει το κατάλληλο βάθος φύτευσης του σπόρου και τον απαιτούμενο χρόνο για να φυτρώσουν οι σπόροι τους.
1. Καλλιέργεια αγγουριού
Ο σπόρος του αγγουριού φυτεύεται σε βάθος 2 εκατοστών και φυτρώνει σε 7-10 ημέρες από την σπορά.
2. Καλλιέργεια άνηθου
Ο σπόρος του άνηθου φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 10-14 ημέρες από την σπορά.
3. Καλλιέργεια αρακά
Ο σπόρος του αρακά φυτεύεται σε βάθος 4 εκατοστών και βλαστάνει 7-14 ημέρες από την σπορά.
4. Καλλιέργεια βασιλικού
Ο σπόρος του βασιλικού φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 5-10 ημέρες μετά την σπορά.
5. Καλλιέργεια βλίτου
Ο σπόρος του βλίτου φυτεύεται σε βάθος 0,5 εκατοστού και φυτρώνει 7-10 ημέρες μετά την σπορά.
6. Καλλιέργεια γογγυλιού
Ο σπόρος του γογγυλιού φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 5-10 ημέρες μετά την σπορά.
7. Καλλιέργεια καλαμποκιού
Ο σπόρος του καλαμποκιού σε βάθος 2 εκατοστών και φυτρώνει 7-10 μέρες μετά την σπορά.
8. Καλλιέργεια καρότου
Ο σπόρος του καρότου φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 10-21 ημέρες μετά την σπορά.
9. Καλλιέργεια κολοκυθιού
Ο σπόρος του κολοκυθιού φυτεύεται σε βάθος 3 εκατοστών και φυτρώνει 5-10 μέρες μετά την σπορά.
10. Καλλιέργεια κουνουπιδιού:
Ο σπόρος του κουνουπιδιού φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 10-14 μέρες μετά την σπορά.
11. Καλλιέργεια κρεμμυδιού
Ο σπόρος του κρεμμυδιού φυτεύεται σε βάθος 0,5 εκατοστού και φυτρώνει 7-14 ημέρες μετά την σπορά.
12. Καλλιέργεια λάχανου
Ο σπόρος του λάχανου φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 7-10 μέρες μετά την σπορά.
13. Καλλιέργεια μαϊντανού
Ο σπόρος του μαϊντανού φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 10-15 μέρες μετά την σπορά.
14. Καλλιέργεια μαρουλιού
Ο σπόρος του μαρουλιού φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 5-10 μέρες μετά την σπορά.
15. Καλλιέργεια μελιτζάνας
Ο σπόρος της μελιτζάνας φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 7-14 μέρες μετά την σπορά.
16. Καλλιέργεια μπάμιας
Ο σπόρος της μπάμιας φυτεύεται σε βάθος 2 εκατοστών και φυτρώνει 5-10 μέρες μετά την σπορά.
17. Καλλιέργεια ντομάτας
Ο σπόρος της ντομάτας φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 7-10 μέρες μετά την σπορά.
18. Καλλιέργεια παντζαριού
Ο σπόρος του παντζαριού φυτεύεται σε βάθος 2 εκατοστών και φυτρώνει 7-10 μέρες μετά την σπορά.
19. Καλλιέργεια πιπεριάς
Ο σπόρος της πιπεριάς φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 10-21 μέρες μετά την σπορά.
20. Καλλιέργεια πράσου
Ο σπόρος του πράσου φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 10-14 μέρες μετά την σπορά.
21. Καλλιέργεια ραδικιού
Ο σπόρος του ραδικιού φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 5-7 μέρες μετά την σπορά.
22. Καλλιέργεια ραπανιού
Ο σπόρος του ραπανιού φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 5-10 μέρες μετά την σπορά.
23. Καλλιέργεια ρόκας
Ο σπόρος της ρόκας φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 5-7 μέρες μετά την σπορά.
24. Καλλιέργεια σέλινου
Ο σπόρος του σέλινου φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 14-21 μέρες μετά την σπορά.
25. Καλλιέργεια σκόρδου
Ο σπόρος του σκόρδου φυτεύεται σε βάθος και φυτρώνει σκόρδου 14-21 μετά την σπορά.
26. Καλλιέργεια σπανακιού
Ο σπόρος του σπανακιού φυτεύεται σε βάθος 1 εκατοστού και φυτρώνει 6-12 μέρες μετά την σπορά.
27. Καλλιέργεια φασολιού
Ο σπόρος του φασολιού φυτεύεται σε βάθος 2-4 εκατοστών και φυτρώνει 7-10 μέρες μετά την σπορά.