Η τύρφη έγινε ευρύτερα γνωστή στον χώρο της κηποτεχνίας τις τελευταίες δεκαετίες και έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στο πώς καλλιεργούμε φυτά στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Η τύρφη είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει εξαιρετικές ιδιότητες ως εδαφοβελτιωτικό υλικό, βοηθάει δηλαδή το χώμα μας να συγκρατεί νερό, αέρα και θρεπτικά συστατικά που σε άλλη περίπτωση θα χανόντουσαν από το έδαφος.
Ως υλικό, η τύρφη προέρχεται από την αποσύνθεση και τη χουμοποίηση της βλάστησης από διάφορους υγρότοπους και έλη της βορειανατολικής Ευρώπης και αποτελεί, πλέον, το βασικό οργανικό υλικό που χρησιμοποιούν ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουροί για φυτά με υγιή ριζικό σύστημα, πλούσια βλάστηση, έντονη ανθοφορία και ποιοτική παραγωγή.
Ποια είναι τα βασικά είδη τύρφης και τι μας προσφέρουν;
Υπάρχουν 2 βασικά είδη τύρφης, η ξανθιά τύρφη και η μαύρη τύρφη. Οι δύο βασικοί τύποι τύρφης έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και φυσικές ιδιότητες που διαφοροποιούν τον τρόπο χρήσης και τα πλεονεκτήματα που μας δίνουν κατά τη χρήση τους στο έδαφος.
α) Ξανθιά Τύρφη
• Περιέχει περισσότερες ίνες και είναι πιο συνεκτική από την μαύρη τύρφη, καθώς προέρχεται από μικρότερης διάρκειας αποσύνθεση.
• Διαθέτει μεγάλο αριθμό πόρων και συγκρατεί περισσότερη ποσότητα αέρα και νερού.
• Περιέχει πολύ μικρή ποσότητα θρεπτικών στοιχείων.
• Έχει πολύ χαμηλό pH και γίνεται διόρθωση (εξουδετέρωση) με ανθρακικό ασβέστιο.
• Κυκλοφορεί στο εμπόριο συνήθως σε μεγάλες συσκευασίες των 200-300 λίτρων.
β) Μαύρη Τύρφη
• Βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης από την ξανθιά τύρφη και γι’ αυτό είναι πιο αφράτη και όχι τόσο συνεντική.
• Είναι πιο βαριά, έχει λιγότερους πόρους και συγκρατεί σχετικά λιγότερη υγρασία και αέρα.
• Είναι πλούσια σε θρεπτικά συσυστιατικά.
• Έχει υψηλότερο pH.
• Κυκλοφορεί συνήθως στο εμπόριο σε συσκευασία των 80-100 λίτρων.
• Έχει μεγαλύτερο κόστος αναλογικά με την ξανθιά τύρφη.
Πώς χρησιμοποιούμε την τύρφη στον κήπο;
H τύρφη, ξανθιά είτε μαύρη, χρησιμοποιείται σαν βασικό συστατικό στα περισσότερα φυτοχώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για φύτευση φυτών σε λαχανόκηπο, λουλουδιών σε γλάστρες, καθώς και για υπόστρωμα σπορείου.
Συνήθως, η τύρφη περιέχεται στα φυτοχώματα σε περιεκτικότητα από το 1/3 ως 2/3 του συνολικού τους όγκου. Το υπόλοιπο φυτόχωμα μπορεί να περιέχει άλλα οργανικά υλικά, όπως κοπριά και κομπόστ ή ανόργανα όπως άμμος, περλίτης και ελαφρόπετρα.
Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιήσουμε και αυτούσια ξανθία ή μαύρη τύρφη για τη βελτίωση των ιδιότητων του εδάφους πριν τη φύτευση του γκαζόν, για τη βελτίωση του λαχανόκηπού μας, σε λάκκους φύτευσης καρποφόρων δέντρων, καλλωπιστικών θάμνων και δέντρων.
Κι ένα μυστικό για την τύρφη στον κήπο
Η τύρφη αφού βγεί από το έδαφος, περνάει από αρκετή επεξεργασία προκειμένου να ομογενοποιηθεί και να απολυμανθεί, ώστε να είμαστε εξασφαλισμένοι για τα φυτά μας πως δεν περιέχει βλαβερούς μικροοργανισμούς.