To μόνο φθηνό σε αυτή την χώρα είναι οι δηλώσεις της Κυβέρνησης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

της Ιωάννας Λιούτα*

61728A86 3378 466E 86A9 B560BD04E502
Η Ιωάννα Λιούτα

Η επικοινωνιακή προπαγάνδα της Κυβέρνησης καλλιεργεί συστηματικά ότι όχι μόνο κάνει ότι μπορεί για την αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά τα καταφέρνει κιόλας. Μόνο που εμείς οι καταναλωτές δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Ατομική ευθύνη και στην ακρίβεια!
Ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Θεοδωρικάκος, αρχικά εξίσωσε βιομηχανίες, πολυεθνικές, μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις, με την ‘’ευθύνη του καταναλωτή’’ για την αποκλιμάκωση των τιμών λέγοντας στα μέσα Ιουνίου:
‘’Η υπόθεση της αποκλιμάκωσης των τιμών είναι θέμα όλων μας, χρειάζεται συνεργασία. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν: οι καταναλωτές με την γνώση και την καλή συμπεριφορά, οι επιχειρηματίες με την στήριξη της κοινωνίας, οι ανεξάρτητες αρχές με την δική τους δουλειά και το κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς’’.Οι καταναλωτές δηλαδή έχουμε την ίδια δύναμη στην διαμόρφωση των τιμών με το Κράτος, τις πολυεθνικές και τα σούπερ -μάρκετ.

Μας είπε ότι τα ”μέτρα” αποδίδουν!
Αρχές Ιουλίου μας ο κ. Θεοδωρικάκος είπε :’’αποδίδουν τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και οι τιμές μειώνονται’’.Την ίδια ώρα είδαμε αυξήσεις στο ράφι από από 5% έως 10%.

Ήταν τόσο αποτελεσματικά τα μέτρα για την ακρίβεια που θα τα χαλαρώσει!
Σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ΤV (24/9) ανέφερε ότι:
”ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι κατά μέσο όρο 1% με 2% κάτω από τις περσινές τιμές.Αν η πτώση κατά μέσο όρο 1% και 2% συνεχιστεί, – διότι κάποιες τιμές μειώνονται περισσότερο ή κάποιες αυξάνονται, τότε, αναλόγως πως θα πάνε τα πράγματα θα δούμε τη χαλάρωση ή όχι των μέτρων”.

Παρακαλώντας για μειώσεις τιμών!
Το επόμενο εξίσου ”επιτυχημένο” μέτρο είναι τα παρακάλια στις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και στους προμηθευτές να μειώσουν τις τιμές. Μετά ο Υπουργός κορδώθηκε σαν παγώνι και ανακοίνωσε ότι μειώθηκαν οι τιμές σε 120-360 κωδικούς, μεταξύ των πολλών χιλιάδων κωδικών που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ. Σημειώνουμε ότι τον Φεβρουάριο, ο τότε αρμόδιος Υπουργός, ο κ.Σκρέκας, μας είχε πει ότι θα γινόταν μείωση σε 2000 κωδικούς!!!

Μόνο που εμείς οι καταναλωτές δεν είδαμε καμία μείωση και στριφογυρίζουμε στους διαδρόμους των σούπερ-μάρκετ και στο ταμείο αντί για μείωση τιμών βλέπουμε το άδειο πορτοφόλι μας.

Δεν μας εξηγεί όμως γιατί πχ. το αγελαδινό γάλα στην Ελλάδα η τιμή του επώνυμου φρέσκου γάλακτος κυμαίνεται από 1,49 ευρώ έως 2,29 ευρώ το λίτρο, όταν στον παραγωγό οι ελληνικές βιομηχανίες γάλακτος, δίνουν από 0,48 ευρώ έως 0,52 ευρώ το λίτρο, ενώ στον Κύπριο παραγωγό δίνουν 0,79 ευρώ και το πουλάνε 1 ευρώ στον Κύπρο.
Ενημερωτικά στη Γερμανία το 1 λίτρο επώνυμου φρέσκου γάλακτος στοιχίζει 1,02 ευρώ, στην Ισπανία 1,08 ευρώ και στην Πορτογαλία 1,01 ευρώ.

Πάνω από 31% οι αυξήσεις στα τρόφιμα!
Οι τιμές των τροφίμων τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 31% κατά μέσο όρο σύμφωνα με την Eurostat.
Με πρωταθλητή το ελαιόλαδο όπου οι τιμές έχουν εκτιναχθεί κατά 139%, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην τριετία καταγράφονται στα λαχανικά κατά 33%, τα γαλακτοκομικά-τυριά κατά 32% και το κρέας κατά 31%. Στα φρούτα και λαχανικά οι αυξήσεις αγγίζουν το 22%, ενώ στα ψάρια το 17%.

Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών για το έτος 2023
Οι αυξήσεις στα τρόφιμα οδηγούν ένα μέσο νοικοκυριό ,σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, να δαπανά πολύ περισσότερο από το 1/5 των μηνιαίων δαπανών του για τρόφιμα.Για τα φτωχά νοικοκυριά η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη και αντιστοιχεί στο 1/3 των συνολικών δαπανών τους.
Σε ένα μέσο νοικοκυριό, το 2023,για τρόφιμα και στέγαση αντιστοιχούσε το 34,1% των δαπανών του και για τα φτωχότερα νοικοκυριά αντιστοιχούσε το 55,8%.

Αυξάνεται κάθε χρόνο η φτωχοποίηση των Ελλήνων
Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών στην Ε.Ε.,το μέσο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα σε πραγματικές τιμές ήταν στην Ελλάδα το 2023 χαμηλότερο κατά 28,38%,σε σύγκριση με αυτό του 2010.

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της Eurostat, πέντε ελληνικές περιφέρειες και περισσότερο από το 30% των πολιτών τους αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Με την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα να καταλαμβάνουν την έκτη και χειρότερη κλίμακα της Ε.Ε.με 35,7% και 35,2% αντίστοιχα.Ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία με 32,7%,η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 31,5%, το Βόρειο Αιγαίο με 30,4%,η Κεντρική Μακεδονία με 29,6% και τα Ιόνια Νησιά με 27,7%.Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 21,4%

Υπενθυμίζουμε αναφορά του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου είπε για ”…κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι αυξήσεις των τιμών έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”.

Η Κυβέρνηση παρεμβαίνει, στηρίζει,αλλά…. ποιους!
Η ακρίβεια αφορά βασικά αγαθά απολύτως απαραίτητα για την καθημερινή επιβίωση κάθε νοικοκυριού.Οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας και τα υψηλά ενοίκια δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη διαβίωση του.Αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι η κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα και δεν κάνει τίποτα και ούτε πρόκειται να κάνει.Αντίθετα επιτρέπει την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καρτέλ στην ηλεκτρική ενέργεια, τα καύσιμα και την τροφοδοτική αλυσίδα.Ενισχύει το κομματικό κράτος και τα golden boys.

Οι πολιτικές της Κυβέρνησης της δεξιάς, είναι πολιτικές υπερ κερδοφορίας λίγων και ευνοούμενων και πολιτικές πλουτισμού για το 1/3 της ελληνικής κοινωνίας, σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών επιχειρήσεων,αγροτών κα.Ευνοούνται από την διακυβέρνηση της ΝΔ συγκεκριμένα στρώματα της κοινωνίας που αποκομίζουν υψηλά κέρδη : μεγάλες επιχειρήσεις,μεγάλες τεχνικές κοινοπραξίες,δικηγορικές εταιρείες,μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες.
Και θα συνεχίσει αυτή την πολιτική και πρακτική.(dnews)

*Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ