Το 2017, η Μέρκελ απαγόρευσε στον Ερντογάν να κάνει προεκλογική ομιλία στους Τούρκους μετανάστες της Γερμανίας. «Το περιεχόμενο ομιλιών του κ. Ερντογάν δεν συνάδει με την πολιτική κουλτούρα της χώρας μας. Το Σύνταγμα μας παρέχει όλες τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις για να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο» είχε ανακοινώσει το γερμανικό ΥΠΕΞ.
Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν διαθέτει τέτοιου είδους αντιστάσεις. Σταθερά αποκαλεί δημοσίως τον Ράμα «φίλο Εντι». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει μέσα σε ένα εξάμηνο δύο φορές να έρθει στην Ελλάδα για να προσβάλει, να απαξιώσει και να επιτεθεί στη χώρα μας, στους Βορειοηπειρώτες και στην ιστορική αλήθεια.
Έντι Ράμα: Νεκρός όρος η Βόρειος Ήπειρος pic.twitter.com/zoY3n7IvDA
— Himara.gr (@HimaraGr) November 3, 2024
Αν την πρώτη φορά, τον Μάιο, η ελληνική διπλωματία πιάστηκε στον ύπνο με την επίσκεψη και τον μισαλλόδοξο λόγο Ράμα στην Αθήνα, η δεύτερη φορά προκαλεί ευλόγως βαρύτατη καχυποψία.
Χθες ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεπέρασε ακόμα και τα δικά του όρια. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε συμπατριώτες του, είπε: «Οργανώθηκε μια διαμαρτυρία με γελοία φυλλάδια εμπνευσμένα από τους λεγόμενους “Βορειοηπειρώτες”, και μόνο οίκτο μού δημιουργούν. Το “Βορειοηπειρώτες” είναι ένας νεκρός όρος, με τον καιρό έχει πεθάνει. Και έχει πεθάνει μαζί με κάθε όνειρο των ατόμων που προσπαθούν να τον γελοιοποιήσουν. Όποιος χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο όταν μιλά για τον Νότο της Αλβανίας δείχνει ότι δεν θέλει να ζήσει στον 21ο αιώνα. Είναι απολιθώματα, και είναι κρίμα». Το ελληνικό ΥΠΕΞ άφησε για ώρες αναπάντητο το ανιστόρητο παραλήρημα του Ράμα. Το βράδυ έβγαλε μια χλιαρή ανακοίνωση. Όχι ο ίδιος ο Γεραπετρίτης, για να δώσει υπόσταση στο ανακοινωθέν, αλλά απρόσωπα, δειλά και ασήμαντα: «Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η Ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας».
Ο Ράμα αποκαλεί νεκρό όρο τους «Βορειοηπειρωτές», εξευτελίζοντάς τους, και η ελληνική πλευρά ζητά νωθρά… σεβασμό. «Αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας» τόνιζαν οι ίδιες… πηγές του ΥΠΕΞ.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ξεχάσει πλέον για τα καλά το βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., μιας χώρας όπου το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διμερείς σχέσεις καταπατώνται ακόμα και με δημόσιες ομιλίες Ράμα εντός Ελλάδας. Όλοι θυμούνται το εθνικιστικό παραλήρημα του Ράμα στην Αθήνα πριν από πέντε μήνες, όταν ανακάλυψε πως η Μπουμπουλίνα είχε καταγωγή από την… Αλβανία.
Τώρα ο Ράμα μιλά χυδαία και με τέτοιον χλευασμό για τους Βορειοηπειρώτες, μάλιστα εντός Ελλάδας. Καθένας μπορεί να φανταστεί τι έχει υποστεί η ελληνική μειονότητα εντός Αλβανίας. Η ελληνική κυβέρνηση αφήνει συχνά αναπάντητες τις προκλήσεις της Άγκυρας για τη Θράκη. Ο Ερντογάν μιλά ευθέως για «τουρκική μειονότητα», κόντρα σε όλες τις διεθνείς συνθήκες. Τώρα, το ελληνικό ΥΠΕΞ «καταπίνει» και το ότι ο Ράμα θεωρεί «νεκρή» την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν και το ίδιο το αλβανικό κράτος είναι αυτό που την έχει αναγνωρίσει με κάθε επισημότητα.
Ο Ράμα μάς προτρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν. Ίσως επειδή δεν είναι βολικό για τον ίδιο. Η Ιστορία, όμως, δεν μπορεί να γραφτεί όπως τη θέλουν κάθε Ράμα, Μίτσκοσκι ή Ερντογάν. Και, κυρίως, παραμένει μυστήριο -ή μήπως όχι, τελικά;- για ποιον λόγο ο Μητσοτάκης προσωπικά αποφάσισε να δώσει ξανά χώρο στον Αλβανό πρωθυπουργό, προκειμένου να εξαπολύσει επιθέσεις μίσους κατά των Βορειοηπειρωτών από τη Θεσσαλονίκη…
Η Ιστορία έχει γράψει ήδη τις σελίδες της. Ο στρατός του Μουσολίνι στηρίχθηκε από την Αλβανία. Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο αυτό και δεν αμφισβητείται. Όταν, τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιταλία είχε απέναντί της και την Αλβανία, βάσει της απόφασης της Εθνοσυνέλευσης της 4ης Ιουλίου. Το πρώτο εχθρικό τμήμα, το οποίο άνοιξε πυρ κατά των ελληνικών στρατευμάτων την αυγή της 28ης Οκτωβρίου 1940, ήταν αλβανικό.
Αργότερα, επί Ενβέρ Χότζα, ο αλβανικός νόμος αναγνώρισε τα δικαιώματα στην ελληνική μειονότητα σε όσους ζουν σε περιοχές της ανακηρυγμένης ως μειονοτικής ζώνης. Ο Ράμα ήταν αυτός που με την ελεγχόμενη Δικαιοσύνη του κράτους του φυλάκισε τον Μπελέρη, τον οποίο αποφυλάκισε ύστερα από καιρό με τους ίδιους όρους όπως θα γινόταν με οποιονδήποτε κρατούμενο, παρά τις ελληνικές και ευρωπαϊκές πιέσεις. Ο Αλβανός πρωθυπουργός είναι αυτός που «πιθηκίζει» τις τακτικές Ερντογάν κατά της Ελλάδας. Όπως ο Τούρκος ανακαλύπτει μειονότητες εκεί που δεν υπάρχουν, έτσι και ο Ράμα τις «σβήνει» από τον χάρτη, σαν να είναι η χώρα ιδιοκτησία του και οι άνθρωποι ένας πίνακας πάνω στον οποίο σβήνει και γράφει ό,τι αυτός θέλει.
Ο Ράμα ιδρύει ισλαμικό «Βατικανό» στην Αλβανία, με την ευλογία του «σουλτάνου». Τα αλβανικά ΜΜΕ είναι αυτά που μεταδίδουν ότι ο αδερφός του, Όλσι Ράμα, φέρεται ως ύποπτος συμμετοχής σε κύκλωμα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, με εργοστάσιο παρασκευής κοκαΐνης έξω από τα Τίρανα. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπερίσα είναι αυτός που τον κατήγγειλε πρόσφατα για ένα «ναρκωκράτος μαφίας». Τον Ράμα η γερμανική «Bild» τον ενέπλεξε σε υπόθεση εκλογικής νοθείας το 2017.
Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα από την Ιστορία. Κι όμως, το χαϊδεμένο παιδί της Ουάσινγκτον προσβάλλει την Ελλάδα μέσα στη Θεσσαλονίκη, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη τού δίνει βήμα. Και, ακόμα χειρότερα, το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ δεν βρήκαν τον τρόπο να δώσουν έστω μια σοβαρή απάντηση…
Το βιογραφικό του Έντι Ράμα
Γεννήθηκε το 1964 στα Τίρανα και ως έφηβος ασχολήθηκε με το μπάσκετ, φτάνοντας μέχρι την Εθνική ομάδα. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, και ενώ ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Τεχνών, εντάχθηκε στο κίνημα του Μπερίσα, αλλά αποχώρησε λόγω διαφωνιών.
Το 1994 μετανάστευσε στη Γαλλία για να γίνει ζωγράφος. Το 1998 αποδέχθηκε την πρόταση του τότε πρωθυπουργού Φάτος Νάνο για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού και το 2000 έγινε δήμαρχος Τιράνων. Το 2005 εξελέγη ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και από το 2013 είναι πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Που εισαι ρε Παυλοπουλε . Eχεις δει ποτες τετοια χαλια .
Η Αλβανία ανήκει στην Ήπειρο….και επομένως γεωγραφικα είναι το βόρειο τμήμα της …..
Η προφορά της απο τους αλβανούς ως Σκιπερια…είναι παραφθορα της Ελληνικης ονομασίας της Ηπείρου….αρχαιοθεν….