Στην κορυφή της διεθνούς γαστρονομίας φιγουράρει ένα ακόμη ελληνικό πιάτο. Ο περίφημος δικτυακός τόπος Taste Atlas δημοσίευσε την νέα λίστα με τις πιο λαχταριστές λιχουδιές με τυρί και η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 4,6 στα 5.
Πρώτο το αγαπημένο σε όλους το σαγανάκι, στην 2η θέση η προβολέτα από την Αργεντινή και στην 3η το Σβρλίσκι Μπελμούζ από την Σερβία.
Ο Taste Atlas γράφει στην σχετική ανάρτηση:
«Το σαγανάκι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ελληνικό ορεκτικό όπου διάφορα λαχανικά, κρέατα ή θαλασσινά, όπως γαρίδες ή μύδια, τυλίγονται σε τυρί και στη συνέχεια τηγανίζονται ή τσιγαρίζονται. Το τυρί μπορεί να παρασκευαστεί και μόνο του, χωρίς κανένα συνοδευτικό. Στην συνέχεια, ψήνεται στο τηγάνι μέχρι να αποκτήσει την χαρακτηριστική χρυσαφένια κρούστα του και σερβίρεται στο λεγόμενο σαγκάνι, ένα μικρό τηγάνι με δύο λαβές στο οποίο τηγανίστηκε.
Παλαιότερα, η λέξη σαγανάκι αναφερόταν σε μια μέθοδο καρύκευσης του ντόπιου τυριού από Έλληνες αγρότες, οι οποίοι τηγανίζουν διάφορες ποικιλίες τυριού όπως φέτα, κεφαλοτύρι ή μανούρι. Ενώ οι τοπικές παραλλαγές του πιάτου περιλαμβάνουν την χρήση τυριού φορμαέλα στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα τυπικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα πρόβειου γάλακτος ή οποιοδήποτε άλλο σφιχτό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάσει το σχήμα του».
Η 10άδα με τα καλύτερα πιάτα με τυρί
- Σαγανάκι, Ελλάδα
- Προβολέτα, Αργεντινή
- Σβρλίσκι Μπελμούζ, Σερβία
- Κάτσιο ε πέπε, Ιταλία
- Καχαπούρι, Γεωργία
- Μπανίτσα σας σιρένε, Βουλγαρία
- Φοκάτσια κον φορμάτζιο, Ιταλία
- Αζαρούλι καχαπούρι, Γεωργία
- Φοντί, Γαλλία
- Κεσαντίγια, Μεξικό