Λαβροφ: Η στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας προς την Ουκρανία υπονομεύει την ουδετερότητά της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε πρόσφατα τη στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της Άγκυρας «αινιγματικές» και αμφισβητώντας την πραγματική δέσμευσή της για τη διαμεσολάβηση στην ειρήνη.

«Δυστυχώς, η Άγκυρα συνεχίζει να συνεργάζεται με το καθεστώς του Κιέβου στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα», δήλωσε ο Λαβρόφ στην Hurriyet. «Τα τουρκικά όπλα χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να σκοτώνουν Ρώσους στρατιωτικούς και πολίτες. Αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί απορία στο πλαίσιο των δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας για την ετοιμότητά της να παράσχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης».

Ενώ ο Λαβρόφ αναγνώρισε ότι η Τουρκία αρχικά διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο, φιλοξενώντας ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και διευκολύνοντας τη συμφωνία για το σιτάρι, επισήμανε ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας προς την Ουκρανία υπονομεύει την ουδετερότητά της. «Ήταν η τουρκική πλευρά που την άνοιξη του 2022 παρείχε την πλατφόρμα της Κωνσταντινούπολης για διαβουλεύσεις», σημείωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα αυτή θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην ειρήνη αν δεν είχε «θαφτεί από τους Αγγλοσάξονες, απαγορεύοντας στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι να συνάψει συμφωνίες».

Ο Λαβρόφ αμφισβήτησε επίσης την ικανότητα της Τουρκίας να φέρει την ειρήνη, δεδομένου ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει απαγορεύσει νομικά τις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ και η Δύση συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Κιέβου, χρησιμοποιώντας την Τουρκία ως αγωγό για περαιτέρω εξοπλισμούς που κλιμακώνουν τη σύγκρουση.

Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, παραμένει προσηλωμένη σε μια «πολιτική διευθέτηση», αλλά επιμένει ότι η ειρήνη πρέπει να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης. Αυτές περιλαμβάνουν την επέμβαση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας και την επιθετικότητα του Κιέβου κατά των ρωσόφωνων πληθυσμών στην Ουκρανία. «Δεν είναι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που πρέπει να συζητηθεί, αλλά ο τερματισμός της σύγκρουσης με την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της», τόνισε ο Λαβρόφ.

Τα σχόλια του Λαβρόφ υποδηλώνουν ότι ο διφορούμενος ρόλος της Τουρκίας όχι μόνο περιπλέκει την ειρήνη, αλλά και την ευθυγραμμίζει με την ατζέντα του ΝΑΤΟ, το οποίο, κατά την άποψη της Μόσχας, επιδιώκει την αποδυνάμωση της Ρωσίας με κάθε κόστος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ