Γιατί η γαρδένια δεν κάνει λουλούδια και γιατί τα μπουμπούκια της πέφτουν;
Είναι γεγονός ότι η φροντίδα της γαρδένιας παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες μέχρι να μας ανταμείψει με την υπέροχη ανθοφορία της.
Δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά με το γυαλιστερό φύλλωμα και τα πανέμορφα λευκά λουλούδια που γεμίζουν με άρωμα τις αυλές, τα μπαλκόνια και τις βεράντες μας.
Η γαρδένια ανθίζει συνήθως το καλοκαίρι και με την κατάλληλη περιποίηση μας δίνει μία δεύτερη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο.
Ωστόσο, αρκετές φορές αγοράζουμε μία γαρδένια με πλούσια ανθοφορία από ένα φυτώριο και στη συνέχεια σταματά να ανθίζει, με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει.
Άλλες φορές παρατηρούμε γαρδένιες που έχουμε σε γλάστρα και μας χάριζαν πολλά λουλούδια, να ρίχνουν τα μπουμπούκια και να διακόπτουν την ανθοφορία όταν τους αλλάζουμε θέση.
Ας δούμε αναλυτικά τις βασικές αιτίες που δεν ανθίζει η γαρδένια, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τα προβλήματα και να απολαμβάνουμε τα αρωματικά λουλούδια της γαρδένιας στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.
Ποιες είναι οι αιτίες που η γαρδένια δεν κάνει λουλούδια;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που τα φυτά της γαρδένιας δεν κάνουν μπουμπούκια ή εμφανίζουν μειωμένη ανθοφορία σχηματίζοντας ελάχιστα λουλούδια.
Ακόμα κι όταν προσπαθούμε να τη φροντίσουμε σωστά, συχνά παρατηρούμε τα μπουμπούκια της γαρδένιας να πέφτουν πριν ακόμα ανθίσουν ή να αναπτύσσουν πλούσιο φύλλωμα χωρίς να κάνουν καθόλου μπουμπούκια.
Οι αιτίες που η γαρδένια δεν ανθίζει σχετίζονται τόσο με τις κλιματικές συνθήκες, τη θέση που βρίσκεται, καθώς και με την περιποίηση που δέχεται.
1. Η γαρδένια δεν ανθίζει όταν βρίσκεται σε σκοτεινό μέρος
Tα περισσότερα καλλωπιστικά φυτά χρειάζονται σχετική ηλιοφάνεια και παρουσία φωτός για να σχηματίσουν τα άνθη τους.
Βέβαια η γαρδένια δεν θέλει έντονη ηλιοφάνεια, καθώς είναι ευαίσθητη στις άμεσες ακτίνες του ήλιου, αλλά θέλει μέρος με αρκετό φως για να ανθίσει.
Όταν έχουμε τη γαρδένια σε σκοτεινό ή πολύ σκιερό μέρος, ακόμα κι αν έχει αναπτύξει ικανοποιητικό φύλλωμα, δεν θα σχηματίσει λουλούδια.
2. Η γαρδένια δεν κάνει λουλούδια σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες
Η γαρδένια χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθεί ομαλά.
Σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του καλοκαιριού, η γαρδένια δεν ανθίζει.
Επιπλέον, όταν βρίσκεται εκτεθειμένη σε δυνατούς ανέμους, και ιδιαίτερα σε βοριάδες ή νοτιάδες, η γαρδένια δυσκολεύεται να σχηματίσει λουλούδια.
3. Η γαρδένια δεν ανθίζει λόγω προβληματικού ποτίσματος
Το σωστό πότισμα είναι ένας βασικός παράγοντας για να απολαμβάνουμε γαρδένιες με πλούσια ανθοφορία.
Όταν ποτίζουμε πολύ συχνά την γαρδένια, δημιουργούνται συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, με αποτέλεσμα η γαρδένια να μη σχηματίζει καθόλου λουλούδια.
Ακόμα κι αν η γαρδένια έχει προλάβει να δώσει μπουμπούκια, το υπερβολικό πότισμα θα προκαλέσει πτώση της ανθοφορίας.
Το ίδιο ισχύει κι αν αμελήσουμε το πότισμα της την περίοδο του καλοκαιριού, όπου οι ανάγκες σε νερό είναι μεγαλύτερες.
4. Η γαρδένια δεν σχηματίζει άνθη λόγω υπερβολικής λίπανσης με άζωτο
Η προσθήκη μεγάλη ποσότητας σε λίπασμα αζώτου, μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βλαστών, αλλά παράλληλα εμποδίζει την ανθοφορία του φυτού.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η γαρδένια να μην σχηματίζει μπουμπούκια ή να ρίχνει τα νεαρά μπουμπούκια πριν ανθίσουν.
Ιδιαίτερα, ο συνδυασμός υπερβολικού ποτίσματος και προσθήκης αμμωνιακών λιπασμάτων ή ουρίας, προκαλεί ζωηρή βλάστηση στα φυτά της γαρδένιας και μείωση στον σχηματισμό λουλουδιών.
5. Η γαρδένια δεν κάνει λουλούδια λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων
Για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανθοφορία στη γαρδένια και σχηματισμό πολλών και μεγάλων λουλουδιών, απαιτείται προσθήκη λιπάσματος που περιέχει βασικά θρεπτικά στοιχεία αζώτου, φώσφορου και κάλιου.
Επιπλέον, απαιτούνται και κάποια ιχνοστοιχεία που βοηθάνε στην εξασφάλιση πλούσιας ανθοφορίας της γαρδένιας όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το βόριο.
Αν η γαρδένια μας βρίσκεται στην ίδια γλάστρα για αρκετά χρόνια και δεν ανθίζει, μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Σε αυτή την περίπτωση, θα παρατηρήσουμε στη γαρδένια ορισμένα φύλλα να κιτρινίζουν και να βγάζει μικρά καινούργια φύλλα.
6. Η γαρδένια δεν ανθίζει λόγω προσβολής από έντομα
Όταν παρουσιάζονται έντονες προσβολές από διάφορες ασθένειες και έντομα στη γαρδένια, παρουσιάζει καχεκτική ανάπτυξη και προβλήματα ανθοφορίας.
Για παράδειγμα όταν η γαρδένια προσβληθεί από τα έντομα του ψευδόκοκκου και κοκκοειδών, αυτό εμποδίζει σημαντικά το σχηματισμό μπουμπουκιών και την ανάπτυξη λουλουδιών.
Πώς φροντίζουμε τη γαρδένια για να κάνει πολλά λουλούδια;
Για να εξασφαλίσουμε πλούσια ανθοφορία στη γαρδένια, χρειάζεται να ακολουθήσουμε μερικές βασικές συμβουλές φροντίδας:
Εξασφαλίζουμε δροσερές ημισκιερές ή σκιερές θέσεις για τη γαρδένια με γλυκό απογευματινό φως.
Επιλέγουμε προφυλαγμένη θέση μακριά από ζεστούς ανέμους και δυνατούς βοριάδες.
Ποτίζουμε τη γαρδένια δύο φορές τη βδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο και τουλάχιστον κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού.
Προσθέτουμε πλήρες λίπασμα στις γαρδένιες μία φορά το μήνα, εκτός του Αυγούστου λόγω υψηλών θερμοκρασιών και τον Ιανουάριο λόγω έντονης παγωνιάς
Για την προληπτική προστασία από έντομα, ψεκάζουμε το φύλλωμα της γαρδένιας με σαπουνόνερο που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.
Κι ένα μυστικό για την άνθιση της γαρδένιας
Για να δώσει πλούσια ανθοφορία η γαρδένια μας, είναι απαραίτητο να φυτεύεται σε όξινο χώμα ή σε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά, όπως η ορτανσία, η αζαλέα και η καμέλια.