Αποτέλεσμα της αυξανόμενης πίεσης από τις ΗΠΑ, η Τουρκία αναγκάστηκε να σταματήσει τις κρυφές εξαγωγές αμερικανικών στρατιωτικών αγαθών στη Ρωσία, γράφουν οι Financial Times.
Την σκυτάλη τώρα παίρνουν η Κίνα και η Ινδία, όπως σημειώνεται.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την προειδοποίηση της Άγκυρας από την Ουάσιγκτον για πιθανές «συνέπειες εάν δεν αναστείλει το εμπόριο».
Έτσι, η Τουρκία χρειάστηκε πρόσφατα να προσαρμόσει τα τελωνειακά της συστήματα για να εμποδίσει την εξαγωγή στη Ρωσία περισσότερων από 40 κατηγοριών αγαθών που οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι θεωρούν σημαντικά για τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι περιορισμοί στοχεύουν κυρίως εξαρτήματα όπως μικροτσίπ και συστήματα τηλεχειρισμού που οι δυτικοί σύμμαχοι λένε ότι χρησιμοποιούνται σε όπλα.
Ωστόσο, τα μέτρα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί δημόσια λόγω της «πολιτικής ευαισθησίας» του θέματος, σύμφωνα με πηγή των Financial Times.
Η Τουρκία δεν επιτρέπει πλέον στους εξαγωγείς να στέλνουν τα λεγόμενα «πολεμικά αγαθά» στη Ρωσία. Παρόμοια προϊόντα, αλλά καταγωγής ΕΕ, έχουν αποκλειστεί από το 2022 και εξακολουθούν να απαγορεύονται οι εξαγωγές τους.
Προειδοποίηση Αμερικανού απεσταλμένου
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν επιδιώκει να παρουσιάζεται ως δυνητικός ειρηνοποιός στη σύγκρουση με την Ουκρανία. Παράλληλα, όμως, θέλει να διατηρήσει θερμές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους δύο να μιλούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν. Ωστόσο, αυτές οι στρατιωτικές απαγορεύσεις εξαγωγών θα μπορούσαν να είναι ένα άλλο σημάδι ότι η Τουρκία αποσύρεται από τον πρόσφατο ρόλο της ως «σωσίβιας λέμβου» από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο Μάθιου Άξελροντ είναι αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου και ηγέτης στις προσπάθειες των ΗΠΑ να σταματήσουν τις εξαγωγές τεχνολογίας στους αντιπάλους της Αμερικής.
Τον Αύγουστο, συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους και τους προειδοποίησε για «συνέπειες» εάν δεν γίνουν συμφωνίες με τη Ρωσία. Επειδή ο Άξελροντ είναι ανώτερος αξιωματούχος στο Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας με ευρείες εξουσίες να επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές, είπε ότι πιστεύει ότι η τουρκική κυβέρνηση κατανοεί τις ανησυχίες των ΗΠΑ.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει αυξημένη συνεργασία στο μέλλον», είπε στους FT.
Η Τουρκία περιορίζει τις εξαγωγές, η Κίνα και η Ινδία παίρνουν τη σκυτάλη
Επιπλέον, φέτος οι τουρκικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά τις συναλλαγές τους με Ρώσους πελάτες, και πάλι κατόπιν σύστασης των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον εξέδωσε εντολή για την επιβολή κυρώσεων στις τουρκικές τράπεζες που επεξεργάζονται συναλλαγές για την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.
Οι περιορισμοί έρχονται καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να κόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας στη δυτική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για στρατιωτικά συστήματα μετά από περισσότερα από δυόμισι χρόνια πολέμου. Τα απαγορευμένα προϊόντα περιλαμβάνουν μια λίστα με 50 είδη «υψηλής προτεραιότητας» που παράγονται από δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και της Ιαπωνίας, και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας.
Ορισμένα από τα προϊόντα είναι προηγμένα ηλεκτρονικά είδη, όπως επεξεργαστές και κάρτες μνήμης, ενώ άλλα είναι εργαλειομηχανές και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων.
Τι βρίσκεται στη μαύρη λίστα εξαγωγών της Τουρκίας;
Η Ουάσιγκτον φοβόταν εδώ και καιρό ότι η Τουρκία χρησιμοποιείται ως μεσάζων για να βοηθήσει τη Ρωσία να εξασφαλίσει την πρόσβασή της σε στρατιωτικά μέσα. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε εντάσεις μεταξύ των συμμάχων. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε ανώτερους αξιωματούχους στην Τουρκία για να πιέσουν την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν.
Ο στόχος ήταν να τον κάνει να αναλάβει δράση επιβάλλοντας κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες που εμπλέκονται στο εμπόριο με τη Ρωσία.
Η πρόσφατη μείωση του εμπορίου προκλήθηκε από την εκτροπή αγαθών από την Τουρκία σε μεσάζοντες όπως το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν.
Η Κίνα παραμένει ο σημαντικότερος προμηθευτής αυτών των αγαθών «υψηλής προτεραιότητας». Η χώρα εξήγαγε αγαθά αξίας 377 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία μόνο τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Η Ινδία δεν είναι πολύ πίσω, με τις εξαγωγές στη Μόσχα να ανέρχονται σχεδόν στα 100 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ