Η ώρα της σιέστας είναι μια ιερή παράδοση των Ελλήνων, που χρονολογείται πριν από πολλούς αιώνες.
Αν και η σύγχρονη ζωή είχε αντίκτυπο στον σύντομο υπνάκο (που λαμβάνεται νωρίς το απόγευμα συχνά μετά το μεσημεριανό γεύμα), στα λιγότερο τουριστικά μέρη της χώρας, οι πόλεις και τα χωριά μπορεί να ερημωθούν από τις 3:00 μ.μ. έως τις 5:30 μ.μ. τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αυτή η σπάνια φωτογραφία ενός Αθηναίου που κοιμάται στη βάση μιας στήλης στο Ναό του Ολυμπίου Διός, με την Ακρόπολη να φαίνεται στο βάθος, συμβολίζει μια εποχή που η Ελληνική ζωή ήταν πιο ήρεμη και οι άνθρωποι μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια απογευματινή σιέστα απτόητοι, από περισπασμούς ή υποχρεώσεις.
Η φωτογραφία είναι από τις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Milwaukee, λέγεται ότι τραβήχτηκε στις αρχές έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία της είναι άγνωστη.
Η Σιέστα ήταν ιερό μέρος της Ελληνικής ζωής
Για πολλά χρόνια, η ώρα της σιέστας ήταν ιερό μέρος της ζωής, ειδικά στα πολλά μικρά χωριά που ήταν διάσπαρτα στη χώρα.
Υπάρχει ακόμη και Ελληνικός νόμος που διατάσσει «ώρες κοινής ησυχίας», ο οποίος επιβάλλει βαριές ποινές για όσους παραβιάζουν τους κανόνες. Ωστόσο, σπάνια επιβάλλεται σε αστικές περιοχές.
Φυσικά, η ώρα της σιέστας δεν είναι αποκλειστικά Ελληνική, καθώς είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε μέρη όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Οι άνθρωποι που ζουν αλλού στις ζεστές περιοχές της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής είναι γνωστό ότι παίρνουν άδεια τα απογεύματα για να ενεργοποιήσουν ξανά τις μπαταρίες τους για το μακρύ βράδυ και τη νύχτα που έρχεται.
Ο όρος προέρχεται από το λατινικό που σημαίνει “έκτη ώρα”
Το όνομα προέρχεται από το λατινικό «hora sexta», που σημαίνει «η έκτη ώρα». Δεδομένου ότι οι ώρες της ημέρας ξεκινούν από την αυγή, η έκτη ώρα είναι το μεσημέρι, οπότε συχνά ξεκινούν οι σιέστες.
Συνήθως συνεχίζονται μέχρι αργά το απόγευμα που ο Ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός και η ζέστη είναι λιγότερο έντονη. Μετά τον μεσημεριανό ύπνο τους, οι Έλληνες συνήθως τρώνε μια μπουκιά και μετά συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι το βράδυ.
Ωστόσο, οι τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα δεν επιβάλλουν τις ώρες σιέστα και το έθιμο σιγά σιγά σβήνει στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι άνθρωποι ελπίζουν να μεγιστοποιήσουν τις ώρες εργασίας τους.
Ωστόσο, η σιέστα έχει νόημα για οποιονδήποτε αφού έχει ζήσει την καταιγιστική ζέστη του Ελληνικού καλοκαιριού —και ειδικά αν σκεφτεί κανείς την Ελληνική τάση να μένει ξύπνιος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, απολαμβάνοντας όλα όσα έχουν να προσφέρουν οι καλοκαιρινές νύχτες.