Τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ξεσκεπάζουν το αφήγημα των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπουν επιπλέον εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τακτικές… ταξιτζήδων επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να φέρει επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επαναλαμβάνουν συνεχώς πως από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη διαβίβαση όλων των φορολογικών στοιχείων των επιχειρήσεων στο σύστημα MyData θα μπορέσουν να αντλήσουν τα επόμενα χρόνια επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν να διατεθούν σε έξτρα μειώσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, αυτό το αφήγημα έρχονται να ξεσκεπάσουν τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας, με τους αριθμούς να είναι παραπάνω από αποκαλυπτικοί. Συγκεκριμένα, με βάση την ΤτΕ, ο συνολικός αριθμός και η συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες πληρωμών το πρώτο εξάμηνο του 2024 δεν παρουσίασαν σημαντικές μεταβολές σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1,185 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2%, ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 53 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3%!

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως για φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ενίσχυση των φορολογικών εσόδων λόγω των ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως προσδοκά η κυβέρνηση, παραμυθιάζοντας τους πολίτες πως μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής μπορούν πλέον να δουν νέες ενισχύσεις και παροχές.

Μπαράζ ελέγχων

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός αναμένεται να αρχίσει ένα μπαράζ ελέγχων στην αγορά, προκειμένου να εντοπίσει παραβάτες, ακόμα και για μη έκδοση αποδείξεων μικρών ποσών, επιβάλλοντάς τους τα ανάλογα πρόστιμα, προκειμένου να ενισχυθούν και τα κρατικά έσοδα.

Τα στοιχεία δείχνουν και ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκε μείωση των περιστατικών απάτης στις συναλλαγές με κάρτα κατά 6%, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Αντίστοιχα, έχει μειωθεί και ο αριθμός των περιστατικών απάτης σε σύγκριση με τον αριθμό των συναλλαγών. Συγκεκριμένα, για καθεμία απάτη αντιστοιχούν 6.000 κανονικές συναλλαγές. Αναλύοντας τα περιστατικά απάτης ανά δίαυλο συναλλαγής με κάρτες πληρωμών, δηλαδή συναλλαγές σε τερματικά ΑΤΜ, πληρωμές σε τερματικά POS και
εξ αποστάσεως συναλλαγές χωρίς τη φυσική παρουσία της κάρτας (card not present – CNP), προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό απάτης εξακολουθεί να αφορά τις εξ αποστάσεως συναλλαγές.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο αριθμός των περιστατικών απάτης που καταγράφηκε ανά τύπο συναλλαγής ανήλθε σε:

2.661 συναλλαγές σε τερματικά ATM,
22.000 συναλλαγές σε τερματικά POS και
172.000 στις εξ αποστάσεως συναλλαγές χωρίς τη φυσική παρουσία κάρτας (card-not present – CNP).
Η αντίστοιχη αξία τους διαμορφώθηκε σε 1.400.000 ευρώ στις συναλλαγές ATM, 1.100.000 ευρώ στις πληρωμές POS και 8.400.000 ευρώ στις συναλλαγές CNP.

«Φρέναραν» οι απάτες μέσω των συναλλαγών με POS

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική μείωση του αριθμού των περιστατικών απάτης στις πληρωμές POS μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2024 και του δεύτερου εξαμήνου του 2023 κατά 48%, ενώ η αντίστοιχη αξία τους μειώθηκε κατά 36%. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές απάτης σε τερματικά ATM, τόσο ο αριθμός όσο και η αξία τους εμφανίζονται αυξημένα κατά 11% και 25% αντίστοιχα, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Οσον αφορά τον αριθμό των περιστατικών απάτης στις CNP συναλλαγές, παρατηρούνται αυξήσεις στον αριθμό και στην αξία των συναλλαγών απάτης κατά 5% και κατά 1% αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, από την ανάλυση του αριθμού των περιστατικών απάτης σε ΑΤΜ διαπιστώθηκε πως το μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται σε μη νόμιμες συναλλαγές που έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης – κλεμμένης κάρτας (2.600 συναλλαγές, από 2.400 το δεύτερο εξάμηνο 2023). Η αντίστοιχη αξία των περιστατικών αυτών ανήλθε σε 1.300.000 ευρώ από 1.100.000 ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά απάτης σημειώνεται πως η σημαντική μείωση του αριθμού και της αξίας των συναλλαγών απάτης σε POS οφείλεται στη μείωση των συναλλαγών απάτης που έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε σε 19.700 από 39.200, με την αντίστοιχη αξία να μειώνεται σε 857.000 ευρώ, από 1.300.000 ευρώ σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Εξετάζοντας περαιτέρω την απάτη που διενεργήθηκε στις εξ αποστάσεως συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου – τηλεφώνου, διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών απάτης αφορά τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Οι οικονομικές ζημίες που προκύπτουν από τις συναλλαγές απάτης και οι οποίες επιμερίζονται στα συμβαλλόμενα μέρη της συναλλαγής ανάλογα με την υπαιτιότητά τους ανήλθαν σε 10.400.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, οριακά μειωμένες κατά 1% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και κατά 9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ