Volkswagen: Σχεδιάζει να κλείσει τρία γερμανικά εργοστάσια, να καταργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μειώσει τους μισθούς κατά 10%

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Volkswagen σχεδιάζει να κλείσει τουλάχιστον τρία γερμανικά εργοστάσια, να καταργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μειώσει τους μισθούς κατά 10%, δήλωσε πριν από λίγο ο κορυφαίος εκπρόσωπος των εργαζομένων της εταιρείας.

Η αναδιάρθρωση θα σηματοδοτήσει το πρώτο κλείσιμο των εγχώριων εργοστασίων στην 87χρονη ιστορία της εταιρείας και θα την έθεσε σε μάχη με ισχυρά συνδικάτα στη Γερμανία, όπου η VW έχει 300.000 υπαλλήλους. Υπάρχουν 10 εργοστάσια που αποτελούν μέρος της βασικής μάρκας της VW και ενδέχεται να κλείσουν.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει ότι χρειάζονται ριζικά μέτρα καθώς αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό στην Κίνα, επιβραδύνοντας τις πωλήσεις σε άλλες μεγάλες αγορές και την ανάγκη να ακολουθήσει την δαπανηρή μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Πρόσφατα εξέδωσε τη δεύτερη προειδοποίηση για τα κέρδη μέσα σε τρεις μήνες, κατηγορώντας το «προκλητικό περιβάλλον της αγοράς».

Η VW δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει «εικασίες σχετικά με τις εμπιστευτικές συνομιλίες με το συνδικάτο IG Metall και το συμβούλιο εργαζομένων», προσθέτοντας ότι η εταιρεία βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο».

Το συμβούλιο εργαζομένων της εταιρείας εκπροσωπεί τους υπαλλήλους της VW και κατέχει τις μισές θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο.

Η Daniela Cavallo, επικεφαλής του συμβουλίου εργαζομένων της VW, είπε στο προσωπικό του κεντρικού εργοστασίου της εταιρείας στο Wolfsburg ότι τα στελέχη είχαν δύο ημέρες για να ανατρέψουν τα σχέδιά της, καθώς υπαινίχθηκε μελλοντικές απεργίες.

Είπε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Blume «παίζει με τη φωτιά».

Θα διακόψουμε τις συνομιλίες και θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνει ένα εργατικό δυναμικό όταν φοβάται για την ύπαρξή του».

Η Volkswagen σηματοδότησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι σκόπευε να κλείσει τα γερμανικά εργοστάσια, αλλά οι αναλυτές παρέμειναν δύσπιστοι δεδομένης της έντονης αντίθεσης από τους πολιτικούς και το συμβούλιο εργαζομένων.

Το γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, σημαντικός μέτοχος με τον έλεγχο του 20% των δικαιωμάτων ψήφου, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι προτεραιότητά του είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και έχει συχνά ταχθεί με το μέρος του συμβουλίου εργαζομένων.

Όπως και οι Γερμανοί ανταγωνιστές Mercedes-Benz και BMW, η Volkswagen αντιμετωπίζει πτώση κερδών στην Κίνα καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες και τοπικές μάρκες όπως η BYD καταλαμβάνουν μερίδιο αγοράς.

Ο γερμανικός όμιλος, ο οποίος ανακοινώνει τα τριμηνιαία του αποτελέσματα την Τετάρτη, αναμένει τώρα περιθώριο λειτουργικού κέρδους περίπου 5,6% το 2024, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 6,5% έως 7%.

Σε ένδειξη των αυξανόμενων πιέσεων στην κινεζική αγορά, η Porsche, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη VW, ανέφερε την Παρασκευή βουτιά 41% στα τριμηνιαία κέρδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ