Τι υποκρύπτεται πίσω από το κυβερνητικό σχέδιο για την κατάργηση της εντός σχεδίου δόμησης – Αναστάτωσις σε χιλιάδες Έλληνες από την απαγόρευση οικοδόμησης σε «τυφλά» οικόπεδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κοινωνική και οικονομική «νάρκη» κινδυνεύει να εξελιχθεί η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει «τίτλους τέλους» στην εκτός σχεδίου δόμηση. Ήδη, το «σήμα» το έδωσε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιώργος Ατσαλάκης

Ερώτημα, βέβαια, είναι εάν αυτό, θα το πράξει νομοθετικά ή κατά την προσφιλή πολιτική “παράδοση” της χώρας, να “εκχωρήσει”, με στρέβλωση του Συντάγματος, στο Συμβούλιο της Επικρατείας την όλη ευθύνη για να λάβει τις αποφάσεις, για ένα ζήτημα με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές διαστάσεις, που έχει βάλει “φωτιά” στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά των νησιών. Ουσιαστικά, όπως έχει καταφανεί και τονίζεται από παράγοντες της δημόσιας ζωής, η δικαστική εξουσία έρχεται μόνο να ελέγξει νομιμότητα και συνταγματική τάξη αλλά η αδυναμία ή η απορθυμία της κυβέρνησης αναδεικνύει σε ‘νομοθέτη” το ΣτΕ..

Με βάση πάντως τα όσα έχουν αναφέρει επίσημα κυβερνητικά “χείλη” επιχειρείται, σε μια συγκυρία, βέβαια, μεγάλης πίεσης για οικόπεδα σε νησιά που επιφέρει σειρά άλλων ζητημάτων σε υποδομές, κοινωνίες κτλ,να μπει τάξη, ανατρέποντας, όμως, τον οικονομικό σχεδιασμό πολλών νοικοκυριών.

Μιλώντας, πριν λίγες μέρες στον Σκάι, αναφορικά με τις αλλαγές στα ακίνητα, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση είναι κάτι που θα σταματήσει με την έννοια ότι γύρω στο 2027-2028 η χώρα θα αποκτήσει παντού σχέδιο.

«Είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι είσαι εντός ή εκτός οικισμών κι άλλο πράγμα εντός ή εκτός σχεδίου. Κάνουμε αυτήν τη στιγμή 700 εκατ. ευρώ επένδυση, τη μεγαλύτερη από την αρχή του ελληνικού κράτους, όπου βάζουμε τοπικά πολεοδομικά σχέδια παντού. Σε αυτά θα προβλέπεται πού μπορείς να χτίσεις και τι», όπως ανέφερε για να συμπληρώσει:

«Μέχρι να συμβεί αυτό ήρθε το ΣτΕ και έβγαλε κάποιους τρόπους εκτός σχεδίου αντισυνταγματικούς, κατά κύριο λόγο τα τυφλά οικόπεδα, και πάνω σε αυτό νομοθετούμε, κάνοντας μερικές πρόσθετες παρεμβάσεις. Από κει και πέρα, θα κάνουμε και κάποιες άλλες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να έχει πιο πολλά ακίνητα να χτίσει κανείς μέσα σε έναν οικισμό παρά έξω, διότι το δεύτερο έχει πρόσθετη επιβάρυνση στο κοινωνικό σύνολο», σημείωσε.

Από την πλευρά του, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Reimagine Tourism in Greece» της Καθημερινής, σημείωσε ότι με σχετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, θα καταργηθεί η δυνατότητα δόμησης μέσω δουλείας διόδου στα λεγόμενα “τυφλά” οικόπεδα, εκείνα δηλαδή που δεν έχουν πρόσωπο σε δρόμο. Πρόκειται για εκείνα τα οικόπεδα που προέρχονται από κατάτμηση μεγαλύτερων οικοπέδων προ του 1985 και δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο και το αποκτούν έπειτα από παραχώρηση της απαιτούμενης γης, σε κοινή χρήση, με συμβολαιογραφική πράξη. Ουσιαστικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδίαζε να δώσει τη δυνατότητα δόμησης σε “τυφλά” οικόπεδα για τα οποία υπάρχει νόμιμη σύσταση δουλείας προ του 1985 (διέλευση σε δρόμο μέσω εισόδου από γειτονικό οικόπεδο) και συντελείται σε γεωτεμάχιο που εξυπηρετεί τουλάχιστον ένα κτίσμα με νόμιμη οικοδομική άδεια μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού. Βέβαια, όπως αναφέρθηκε, η εν λόγω διάταξη τελικά αποσύρθηκε λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τις νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση ως μεταβατικές, αλλά και ισορροπημένες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να τεθούν, καθώς υπάρχουν πολλά νησιά που πρακτικά δεν έχουν οικοδομηθεί, όπως και γενικότερα οικισμοί που πρέπει προστατευθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε εναλλακτικές, ή οργανωμένους υποδοχείς, ή σε οικισμούς ή σε επέκτασή τους». «Προτιμώ σε ένα νησί του Αιγαίου να “σπρώξω” τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ένα εξοχικό σε κάποιον οικισμό, παρά να χτίζει ο καθένας σε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων, όπου θέλει, όπως θέλει, όπως συμβαίνει σήμερα», υποστήριξε.

Φτωχοποίηση ιδιοκτητών

Βέβαια, στο φόντο των νέων αυτών δεδομένων, οδηγείται, σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης, σε πλήρη απαξίωση ένα μεγάλο μέρος περιουσιών μικροιδιοκτητών, απότοκο, βέβαια, και της αδυναμίας της πολιτείας, εδώ και χρόνια, να διαμορφώσει όρους ορθού πολεοδομικού σχεδιασμού σε μακροχρόνια βάση.

Ουσιαστικά, έτσι, αγροτεμάχια σε εκτός σχεδίου περιοχές που με κόπο και βάσανο αποκτήθηκαν από πολλούς πολίτες ως επένδυση, με το δεδομένο ότι ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, και σε πολλές περιπτώσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες, ενώ έχουν και συνακόλουθους φόρους, πλέον δε θα κρίνονται ως οικοδομήσιμα. Ουσιαστικά τίθεται εμφατικά, με αυτόν τον τρόπο θέμα ασφάλειας δικαίου στη χώρα και σαφούς εικόνας των δικαιωμάτων επί της ιδιοκτησίας, κάτι κομβικό για τις επενδύσεις και την προσέλκυση κεφαλαίων, αλλά και για τον προγραμματισμό ζωής των πολιτών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μάλιστα, μιλώντας στην ΕτΚ, ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων-ΠΟΜΙΔΑ, «η εκτός σχεδίου δόμηση είναι νόμιμη δόμηση με αυστηρότατους κανόνες και είναι απαράδεκτο να απαγορευθεί είτε τώρα είτε με τα επερχόμενα χωροταξικά σχέδια γιατί αυτό θα σημαίνει υποβάθμιση της αξίας της περιουσίας του ελληνικού λαού». Μάλιστα «φωτογραφίζει» κινήσεις που παραπέμπουν σε διευκόλυνση της “συγκέντρωσης” της ακίνητης περιουσίας στα χέρια λίγων και εκλεκτών, fund ή άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Κι αυτό μέσα από προσπάθεια παρεμπόδισης της δόμησης σε μέχρι σήμερα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, κάτι που οδηγεί σε απαξίωση της ακίνητης περιουσίας ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. «Πρόκειται και για επίθεση κατά ενός θεμελιώδους δικαιώματος που έχει αναγνωριστεί τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την ΕΕ, αλλά και καταγράφεται στο άρθρο 17 του Συντάγματος» τονίζει ο κ. Παραδιάς με έμφαση σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της πλήρους απαξίωσης και πραγματικό «ξαφνικό θάνατο», του συνόλου σχεδόν της εκτός σχεδίου κτηματικής περιουσίας του ελληνικού λαού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ