Το ιμπάτιενς είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά στον ελληνικό χώρο, καθώς διακοσμούσε παραδοσιακά τόσο τα παρτέρια όσο και τις γλάστρες στις αυλές των γιαγιάδων μας.
Με καταγωγή από τη Νοτιανατολική Ασία, θα το συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες όπως ερωτάκι, έρωτας ή βαλσαμίνη.
Ποώδες ετήσιο φυτό που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης, το ιμπάτιενς εμφανίζει εντυπωσιακά λουλούδια που ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης και η ανθοφορία του διαρκεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.
Το ιμπάτιενς έχει χαρακτηριστικά φύλλα και αναπτυξη που φτάνει ανάλογα την ποικιλία από 30 μέχρι 70 εκατοστά.
Υπάρχουν μονόχρωμες αλλά και δίχρωμες ποικιλίες με λουλούδια σε λευκές, ροζ, μοβ, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις, ποικιλίες με μονά άνθη και πιο χαμηλή ανάπτυξη, όπως επίσης ποικιλίες με διπλά άνθη με πιο ορθωτή ανάπτυξη.
1. Πoυ επιλέγουμε να φυτέψουμε το ιμπάτιενς;
Το ερωτάκι χρειάζεται γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να ευδοκιμήσει, ενώ παράλληλα χρειάζεται να του εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση.
Για να φυτέψουμε το ερωτάκι σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας φυτόχωμα και τοποθετούμε μία στρώση χαλικίών στην βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται ευκολότερα το νερό.
Το ερωτάκι προτιμά ημισκιερές θέσεις, καθώς το λουλούδι του είναι σχετικά σε ευαίσθητο στον έντονο μεσημερινο ήλιο του καλοκαιριού και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Επιλέγουμε δυτική ή ανατολική έκθεση για τη γλάστρα μας αν φυτέψουμε το ερωτάκι στο μπαλκόνι, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητο να το προφυλάξουμε από τους δυνατούς ανέμους.
2. Tι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το ιμπάτιενς;
Το ιμπάτιενς θέλει αρκετή υγρασία στο έδαφος είδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και γι’ αυτό ποτίζουμε συχνά, κάθε 2-3 μέρες. Σε συνθήκες καύσωνα, και ειδικά αν έχουμε φυτέψει το μπάτιενς σε γλάστρα, το ιμπάτιενς χρειάζεται καθημερινό πότισμα. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά, καθώς το πολύ νερό μπορεί να του δημιουργήσει σαπίσματα στη ρίζα.
Για τη λίπανση του ιμπάτιενς, βάζουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου για να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατετεμένη ανθοφορία.
3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το ιμπάτιενς;
Το ιμπάτιενς είναι ιδανικό λουλούδι για ανέμελους κηπουρούς, καθώς δεν απαιτεί καθόλου κλάδεμα, καθώς επίσης δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα ξεραμένα λουλούδια του όταν μαραθούν για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του.
Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται πολύ εύκολα, τόσο με σπόρο. όσο και με μοσχεύματα. Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά ιμπάτιενς φυτεύουμε σπόρο στις αρχές της άνοιξης σε σπορείο και μετά από 3 μήνες θα έχουμε λουλούδια ιμπάτιενς ανθισμένα.
Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, παίρνουμε τρυφερούς βλάστούς μήκους περίπου 10 εκατοστών και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που τοποθετούμε σε δροσερό περιβάλλον. Η ορμόνη ριζοβολίας αν και δεν είναι απαράίτητη, αυξάνει σημαντικά το βαθμό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού του ιμπάτιενς.
4. Κι ένα μυστικό για το ιμπάτιενς
Αφού ωριμάσουν τα άνθη από το ιμπάτιενς, το παραμικρό άγγιμα προκαλεί έκρηξη του καρπού και εκτίναξη των σπόρων του φυτού που διασκορπίζονται στο έδαφος για να δώσουν νέα φυτά την επόμενη χρονιά.