Θα παγώσει η Ευρώπη – Ρωσία και Ουκρανία δεν συμφώνησαν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θέλει να ανανεώσει τη σύμβαση μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στους καταναλωτές στην Ευρώπη, δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε αυτή την αποστολή», είπε ο Πούτιν.

Σε δήλωσή του στο ρωσικό κρατικό κανάλι Rossiya-24, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αξιολόγησε τη διαδικασία της σύμβασης με την Ουκρανία σχετικά με την αποστολή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία θα λήξει στο τέλος του έτους.

Δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει μέτρα για την παράταση της σύμβασης πριν από τον Ιούλιο του 2024: «Από όσο γνωρίζω, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από την Ουκρανία για τη διεξαγωγή μελετών προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

«Η Ουκρανία δεν θέλει επέκταση της σύμβασης»

%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%86%CF%89000

Ανέφερε ότι η Ρωσία δεν αρνείται να μεταφέρει ρωσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής μέσω της Ουκρανίας: «Αλλά προφανώς η Ουκρανία δεν θα το κάνει αυτό. Ουκρανοί αξιωματούχοι φυσικού αερίου δήλωσαν ότι δεν θα επεκτείνουν τη σύμβαση διαμετακόμισης με τη ρωσική πλευρά. «Αυτό σημαίνει ότι έκλεισαν αυτή τη διαδρομή», είπε σύμφωνα με την Usnews.

Επισημαίνοντας ότι μπορούν να συνεχίσουν να στέλνουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, ο Πούτιν είπε: «Υπάρχουν διαφορετικές διαδρομές μέσω των οποίων το ρωσικό αέριο μπορεί να παραδοθεί στους ευρωπαίους καταναλωτές και δεν αρνούμαστε να το στείλουμε», είπε.

Το Ουκρανικό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι οι συμφωνίες που επιτρέπουν τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας δεν θα ανανεωθούν μετά το 2024.

Το συμβόλαιο λήγει

%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%86%CF%89000%CE%B2

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τέλους του 2023 της ουκρανικής διοίκησης, η ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών από τη χώρα στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 28,4 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2022, μειώνοντας στα 14,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στη δήλωσή του στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι αποστολές φυσικού αερίου μέσω του TurkStream θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν η Ουκρανία δεν παρατείνει τη σύμβαση.

Η διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της ουκρανικής εταιρείας Naftogaz και της ρωσικής Gazprom στις 30 Δεκεμβρίου 2019 καλύπτει την ετήσια διαμετακόμιση 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας κατά την περίοδο 2021-2024.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ