Τραχανάς και χυλοπίτες στα κορυφαία ζυμαρικά του κοσμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα ζυμαρικών στις 25 Οκτωβρίου το Taste Atlasδημοσίευσε την λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τον γνωστό δικτυακό τόπο διεθνούς γαστρονομίας, φιγουράρουν και δύο ελληνικά.

H Ιταλία καταλαμβάνει τις 41 από τις 50 θέσεις του καταλόγου, με την πρώτη θέση να κατέχουν οι ταλιατέλες. Από τις υπόλοιπες 9, οι δύο ανήκουν στην Ελλάδα: στην 22η βρίσκεται ο τραχανάς και στην 31η οι χυλοπίτες.

tasteatlas

Τραχανάς

«Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που μοιάζει με ζυμαρικό και αποτελείται από μικρούς χοντρούς κόκκους, που παρασκευάζονται από τον συνδυασμό σιταριού και γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, ξινόγαλα, βουτυρόγαλα ή γιαούρτι.

Το προϊόν αυτό πιστεύεται ότι έχει αρχαίες ρίζες και η μακραίωνη παράδοση της παρασκευής του θεωρείται ότι αρχικά ήταν ένα μέσο για την συντήρηση του γάλακτος σε εποχές πριν από το ψυγείο.

Παρασκευάζεται συνήθως με αλεύρι σίτου, σιμιγδάλι, σπασμένο σιτάρι ή πλιγούρι (ειδικά στην Κρήτη), ενώ σε ορισμένες εκδοχές μπορεί να προστεθεί και αβγό. Παραδοσιακά, το μείγμα αποξηραίνεται στον ήλιο προτού χωριστεί σε άνισα κομμάτια ή μπορεί να βράσει πρώτα μέχρι να γίνει χυλός και στην συνέχεια να αποξηρανθεί στον ήλιο.

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ποικιλίες τραχανά ανάλογα με το γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, δηλαδή ο ξινός τραχανάς, ο οποίος παρασκευάζεται με ξινόγαλα, γιαούρτι ή βουτυρόγαλα και αλεύρι, ο ξινός τραχανάς με αβγά και ο γλυκός τραχανάς, ο οποίος αποτελείται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα (ή μείγμα και των δύο ειδών) και αλεύρι» γράφει το Taste Atlas.

Χυλοπίτες ή χιλοπίτες

«Οι χυλοπίτες είναι μια παραδοσιακή ελληνική ποικιλία ζυμαρικών που προέρχεται από την Κρήτη. Συνήθως φτιάχνεται στο χέρι από τις γυναίκες στο τέλος του καλοκαιριού. Τα ζυμαρικά αυτά φτιάχνονται συνήθως με αλεύρι, νερό ή γάλα, ελαιόλαδο, αβγά και λίγο αλάτι. Η ζύμη κόβεται σε στενές λωρίδες ή μικρά ορθογώνια, ανάλογα με την περιοχή που φτιάχνεται.

Γνωστά και ως χυλοπίτες ή χιλοπίτες, τα ζυμαρικά στεγνώνουν κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο προτού αποθηκευτούν σε λευκά σακουλάκια από τις νοικοκυρές για να χρησιμοποιηθούν τον χειμώνα. Συνιστάται να σερβίρετε τις χυλοπίτες με τριμμένη μυζήθρα και σάλτσα ντομάτας» αναφέρει ο δικτυακός τόπος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ