Προγραμμα για την ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών με αναπηρία, το οποίο θα περιλαμβάνει vouchers των 800 ευρώ τον μήνα ανά τέκνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών ανακοίνωσε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης θα περιλαμβάνει vouchers των 800 ευρώ τον μήνα ανά παιδί για 2.500 παιδιά και τις οικογένειές τους και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Το πρόγραμμα, αξιοποιώντας πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θέτει πρώτη φορά στην Ελλάδα το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης με τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων πρώιμης παρέμβασης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά, αλλά και η παράλληλη ενδυνάμωση των οικογενειών τους. Μέχρι σήμερα υπάρχει έλλειψη ενός ενιαίου θεσμοθετημένου πλαισίου πρώιμης παρέμβασης, καθώς και απουσία χαρτογράφησης των πιστοποιημένων παρόχων υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης.

Ειδικότερα, με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού, το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που ορίζεται στο εξατομικευμένο πλάνο παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα σε:

α. 800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,

β. 600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα ή

γ. 400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης συνιστούν πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα προς το παιδί και την οικογένειά του.

Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από τουλάχιστον έξι (6) μέλη και συγκεκριμένα από:

• 1 αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο,
• 1 ψυχολόγο,
• 1 κοινωνικό λειτουργό,
• 1 εργοθεραπευτή,
• 1 λογοθεραπευτή και
• 1 μέλος εκ των ακολούθων ειδικοτήτων: φυσικοθεραπευτή ή ειδικού παιδαγωγού ή απόφοιτου τμήματος Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

– την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού,

– την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κ.λπ.),

– τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «H περίοδος από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των έξι ετών είναι η πιο καθοριστική για την ανάπτυξή του. Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι σημαντικό επίσης να διασφαλίζουμε την καλή ψυχική υγεία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και συμπεριληπτικό σύστημα πρώιμης παρέμβασης στην Ελλάδα, και θα τα καταφέρουμε».

  1. Παπαριες και σταχτη στα ματια,απο την συνηθη αχρηστη και απο το Υπ.Παιδειας, Ζαχαρακη.Εδω δεν εχουν επαρκη παραλληλη στηρηξη,παιδευουν τους ΑΜΕΑ να αποδειξουν την παθηση τους καθε λιγο και λιγακι,τους δυσκολευουν θεραπειες, κοβουν 25 ευρω τον μηνα (επιδομα τεκνου) σε οικογενειες με οχημα ανω των 1600κ.ε.και ερχεται τωρα,που δεν υπαρχουν πομολα,να το παιξουν ανθρωποι τα σκατοψυχα απανθρωπα καθικια;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ