Όσοι είναι άνω των τριάντα ίσως θυμούνται τα ξυλώδη, στυφά και ημίγλυκα τζίτζιφα με γεύση που θυμίζει κάτι μεταξύ μήλου και χουρμά. Η ιδιαίτερη μυρωδιά των δένδρων πλημμύριζε τις γειτονιές – όπως τις Τζιτζιφιές της Αθήνας – και οι νοικοκυρές έφτιαχναν με αυτά γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ, ξύδι και τουρσιά.
Στις μέρες μας αποτελούν δυστυχώς, είδος προς εξαφάνιση παρ’ όλες τις θεραπευτικέ ς τους ιδιότητες.
Τα τζίτζιφα (ziziphus jujuba) προέρχονται από την Κίνα. Οι μικροί αυτοί κόκκινοι στρογγυλοί καρποί έχουν βρώσιμη φλούδα και γλυκιά γεύση. Είναι δημοφιλή στην κινεζική ιατρική περισσότερο από 4.000 χρόνια και είναι αρκετά γνωστά και στη Δύση. Ονομάζονται και κινέζικοι χουρμάδες, έχουν διάφορα οφέλη για τον οργανισμό καθώς αποτελούν καλή πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών. Υπάρχουν τουλάχιστον 400 ποικιλίες και οι τζιτζιφιές αν και είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και μπορούν να ανθίσουν σε ακραίες θερμοκρασίες με λίγο νερό, προτιμούν τις ηλιόλουστες περιοχές.
Οφέλη για την υγεία
Παρόλο που τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν δεν είναι σε μεγάλες ποσότητες, τα τζίτζιφα προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, νιασίνη, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο και σίδηρο. Περιέχουν βιταμίνη Α και Β12 και 20 φορές περισσότερη βιταμίνη C από κάθε εσπεριδοειδές, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμώντας τις λοιμώξεις.
Ιατρικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι καρποί και το εκχύλισμά τους έχουν την ικανότητα να βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην καταπολέμηση της ηπατικής νόσου, στη θεραπεία της αναιμίας και στην αναστολή της ανάπτυξης κυτταρικών όγκων που μπορεί να οδηγήσουν σε λευχαιμία. Τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται επίσης σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος για τη μείωση των ρυτίδων, την ανακούφιση της ξηρότητας και την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων.
Οι ευεργετικές του ιδιότητες έχουν να κάνουν όχι μόνο με τον συνδυασμό, αλλά και με την πολυπλοκότητα των φυτοθρεπτικών συστατικών του. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει οκτώ φλαβονοειδή στους καρπούς του όπως το spinosin και το swertish που έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Η φαινόλη puerarin που επίσης περιέχουν, βοηθά να κρατήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στα κανονικά επίπεδα και να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το φλαβονοειδές απιγενίνη που βρίσκεται επίσης στο χαμομήλι, το θυμάρι και το κόκκινο κρασί, περιέχει αντιοξειδωτικά καθώς και αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και επηρεάζοντας θετικά το ήπαρ, την πέψη και τις αλλεργίες. Τα τζίτζιφα είναι τέλος πλούσιες πηγές 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα, τα οποία βοηθούν στο σχηματισμό περισσότερων από 50.000 πρωτεϊνών στο σώμα, μια από τις οποίες ενεργοποιεί τη διαδικασία επούλωσης των πληγών.