Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024

Η παγκόσμια κοινή γνώμη στέκει στο πλευρό της Ζιζέλ Πελικό για τις φρικαλεότητες που υπέστη από τον βιαστή σύζυγό της και άλλα 92 καθάρματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρόσωπό της εμφανίζεται παντού στη Γαλλία. Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, στα δελτία ειδήσεων, στα γκράφιτι στους τοίχους που γράφουν «Ζιζέλ, οι γυναίκες σε ευχαριστούν». Για τις φρικαλεότητες που υπέστη υπάρχουν κύματα παγκόσμιας αλληλεγγύης, κι από την Ελλάδα ασφαλώς. Την ενθαρρύνουν, τη χειροκροτούν στο δικαστήριο, ανατριχιάζουν με όσα έγιναν σε βάρος της.

Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η Ζιζέλ Πελικό, μια 72χρονη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά από χωριό της Προβηγκίας, έχει γίνει το σύμβολο της γυναικείας αξιοπρέπειας και η ηρωίδα του φεμινισμού στη χώρα. Εν αγνοία της, η Πελικό ρίχτηκε κυριολεκτικά στην κόλαση από τον ίδιο της τον άνδρα, που αποδείχθηκε ένας από τους χειρότερους σεξουαλικούς εγκληματίες των τελευταίων δεκαετιών.

Από το 2011 ο επί 50 χρόνια σύζυγός της Ντομινίκ Πελικό έριχνε βαριά ναρκωτικά στο φαγητό και το ποτό της και στη συνέχεια καλούσε δεκάδες άγνωστους άνδρες στην κρεβατοκάμαρά τους για να τη βιάσουν ενώ ήταν ναρκωμένη.

Η δίκη της κτηνωδίας βρίσκεται στο κέντρο της επικαιρότητας στη Γαλλία και προχθές η Πελικό έδωσε τη δεύτερη κατάθεση κατά των βιαστών της, ξεσηκώνοντας την αίθουσα, που την καταχειροκρότησε συγκινημένη. Κι όχι μόνο. Οι διαδικασίες της δίκης και ειδικά οι υπερασπιστικές στρατηγικές των βιαστών προκαλούν όλο και περισσότερη αποστροφή στην κοινωνία εντός κι εκτός της χώρας.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη όλη την προσπάθεια να μεταφερθεί η ντροπή όχι στους εγκληματίες, αλλά στο θύμα. «Είμαι μια γυναίκα που έχει καταστραφεί ολοσχερώς» κατέθεσε η Πελικό:

«Είναι αλήθεια ότι ακούω πολλούς που μου λένε ότι είμαι πολύ γενναία. Λέω ότι δεν είναι γενναιότητα, είναι θέληση και αποφασιστικότητα να αλλάξει η κοινωνία. Ήθελα όλες οι γυναίκες θύματα βιασμού να πουν: Η κυρία Πελικό το έκανε, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Όταν σε βιάζουν υπάρχει ντροπή, αλλά δεν πρέπει εμείς να ντρεπόμαστε, πρέπει να ντρέπονται αυτοί. Το προφίλ ενός βιαστή δεν είναι κάποιος που συναντάτε σε ένα σκοτεινό πάρκινγκ αργά το βράδυ. Ένας βιαστής μπορεί επίσης να είναι στην οικογένεια, ανάμεσα στους φίλους μας».

Απευθυνόμενη στον σύζυγό της, η γυναίκα που μαρτύρησε στα χέρια του αναρωτήθηκε: «Πώς μπόρεσες να φέρεις αυτούς τους ξένους στην κρεβατοκάμαρά μου; Ζήσαμε μαζί επί 50 χρόνια. Ήμουν μια ευτυχισμένη, ικανοποιημένη από τη ζωή μου γυναίκα. Ήσουν ένας στοργικός σύζυγος και δεν σε αμφισβήτησα ποτέ. Μοιραστήκαμε γέλια και δάκρυα».

Η φύση του βασανισμού και των κακοποιήσεων της Πελικό είναι τέτοια που οι Αρχές τής είχαν προτείνει να γίνει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, για να μην περάσει και από την επώδυνη διαδικασία της δημοσιοποίησης της υπόθεσής της. Όμως, η 72χρονη γυναίκα πήρε τη δύσκολη απόφαση να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στη φρικτή ιστορία της. Επέμεινε να γίνει ανοιχτά και δημόσια η δίκη, με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών για τη διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης και να δώσει κουράγιο και σε άλλες γυναίκες να καταγγείλουν τον βιασμό τους.

Για χρόνια η Πελικό, χωρίς να έχει ιδέα ότι άγνωστοι βιαστές κατ’ εξακολούθηση ξεσπούσαν τις νύχτες πάνω της ενώ εκείνη ήταν λιπόθυμη, υπέφερε από κενά μνήμης, σοβαρές γυναικολογικές φλεγμονές και άλλα προβλήματα υγείας. Έφτασε να πιστεύει ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ ή καρκίνο.

Μέχρι που ήρθε σε επαφή μαζί της η αστυνομία. Ο άνδρας της συνελήφθη να τραβάει με την κάμερα κάτω από γυναικείες φούστες σε ένα σούπερ μάρκετ. Κατά τη διάρκεια των ερευνών οι αστυνομικοί ανακάλυψαν τυχαία τα σχολαστικά αρχεία που διατηρούσε ο σύζυγός της με τους βιασμούς της γυναίκας του, από το 2011 ως τον Οκτώβριο 2020 που τον έπιασαν.

Η αστυνομία την προειδοποίησε ότι επρόκειτο να της δείξει οδυνηρές εικόνες από τον υπολογιστή του συζύγου της και στην αρχή η Πελικό δεν αναγνώριζε τη γυναίκα στις φωτογραφίες. «Εσύ είσαι» της είπαν οι αστυνομικοί κι εκείνη κατέρρευσε.

Μέσα από χιλιάδες φωτό και βίντεο που κρατούσε ο άνδρας της καταμετρήθηκαν περίπου 200 βιασμοί της γυναίκας του. Εκτός απ’ όσους διέπραξε ο ίδιος, οι υπόλοιποι έγιναν από 92 άνδρες, που στρατολογούσε ο σύζυγός της διαδικτυακά. Οι ερευνητές κατάρτισαν μια λίστα με 72 υπόπτους και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν 50 από αυτούς, όλοι τους υπόδικοι.

Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 26 έως 74 ετών. Πολλοί είναι παντρεμένοι και έχουν παιδιά. Εργάζονται ως έμποροι, οδηγοί φορτηγών, εργάτες, πωλητές. Ανάμεσα στους βιαστές είναι κι ένας νοσοκόμος, ένας δημοσιογράφος, ένας δεσμοφύλακας και ένας ειδικός τεχνολογίας.

Από τους 50 κατηγορουμένους, οι 12 έχουν δηλώσει ήδη ένοχοι. Αλλά οι υπόλοιποι ακολουθούν μια εξοργιστική υπερασπιστική γραμμή. Δεν αμφισβητούν ότι «έκαναν σεξ με την κυρία Πελικό», όπως λένε, άλλωστε έχουν καταγραφεί σε εικόνες και βίντεο, αλλά ισχυρίζονται ότι δεν πίστευαν πως ήταν βιασμός. Είπαν ότι «ξεγελάστηκαν», ότι παρασύρθηκαν από τον σύζυγό της για «παιχνιδιάρικες» σεξουαλικές συναντήσεις κι ότι η γυναίκα «προσποιούνταν ότι κοιμόταν ή ότι ήταν αναίσθητη». Πάνω από 40 δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων προσπαθούν να δημιουργήσουν αμφιβολίες για το αν η ναρκωμένη Πελικό ήταν πράγματι αναίσθητη. Τής δείχνουν φρικαλέες φωτογραφίες των βιασμών της και τη ρωτάνε «μήπως είχατε μια κρυφή κλίση για επιδειξιομανία;» Είναι οι φορές που η ψυχραιμία της γυναίκας σπάει κι υψώνει τη φωνή της στο δικαστήριο: «Τώρα καταλαβαίνω γιατί τα θύματα βιασμού δεν απαγγέλλουν κατηγορίες»…

Το βιογραφικό της Ζιζέλ Πελικό

Είναι 72 ετών και συνταξιούχος διευθύντρια μεγάλης εταιρίας. Η Πελικό έχει τρία παιδιά κι επτά εγγόνια. Ο επί 50 χρόνια σύζυγός της Ντομινίκ Πελικό έχει παραδεχτεί ότι κακοποιούσε σεξουαλικά τη γυναίκα του εν αγνοία της μεταξύ 2011 και 2020, ναρκώνοντάς τη με υπνωτικά χάπια και στη συνέχεια καλώντας δεκάδες άγνωστους άνδρες, τους οποίους ψάρευε από το ίντερνετ, για να τη βιάσουν στο ίδιο της το σπίτι.

Οι περισσότεροι από τους υπόπτους αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών για βιασμό. Με την απόφασή της να παραιτηθεί από την ανωνυμία για να δημοσιοποιήσει τη δίκη του πρώην συζύγου της και των 50 ανδρών που κατηγορούνται ότι μαζί του τη βίασαν, έγινε σύμβολο θάρρους στη Γαλλία. Έχει επιβιώσει από τουλάχιστον 200 βιασμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ