Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024

Βασιλιάς Καρολος: Αναγνώρισε έμμεσα τις εκκλήσεις ορισμένων πρώην αποικιών της Βρετανίας να λογοδοτήσει για το ρόλο της στο υπερατλαντικό δουλεμπόριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ δήλωσε σε σύνοδο κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας στη Σαμόα την Παρασκευή ότι το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, καθώς αναγνώρισε έμμεσα τις εκκλήσεις ορισμένων πρώην αποικιών της Βρετανίας να λογοδοτήσει για το ρόλο της στο υπερατλαντικό δουλεμπόριο.

Ο Βρετανός βασιλιάς κατάλαβε ότι «οι πιο οδυνηρές πτυχές του παρελθόντος μας εξακολουθούν να έχουν απόηχο», είπε στους ηγέτες στην Apia. Ωστόσο, ο Κάρολος απέφυγε να αναφερθεί σε οικονομικές αποζημιώσεις, τις οποίες ζήτησαν ορισμένοι ηγέτες στην εκδήλωση, και αντ’ αυτού τους προέτρεψε να βρουν τη «σωστή γλώσσα» και την κατανόηση της ιστορίας «για να μας καθοδηγήσει στο να κάνουμε τις σωστές επιλογές στο μέλλον, όπου υπάρχει ανισότητα». «Κανείς μας δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν, αλλά μπορούμε να δεσμευτούμε με όλη μας την καρδιά να μάθουμε τα μαθήματά του και να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να διορθώσουμε τις ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος συμμετέχει στην πρώτη του Σύνοδο των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, ή CHOGM, ως αρχηγός κράτους της Βρετανίας.

Οι παρατηρήσεις του κατά την επίσημη τελετή έναρξης της συνόδου κορυφής απηχούσαν τα σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού Keir Starmer μια μέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα οποία η συνάντηση θα πρέπει να αποφύγει να αναλωθεί στο παρελθόν και «πολύ, πολύ μακρές ατέρμονες συζητήσεις για τις αποζημιώσεις». Ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε τις εκκλήσεις των χωρών της Καραϊβικής προς τους ηγέτες της διετούς διοργάνωσης να συζητήσουν ρητά την αποκατάσταση του ρόλου της Βρετανίας στο δουλεμπόριο και να αναφέρουν το θέμα στην τελική κοινή δήλωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ζήτησε ποτέ επίσημα συγγνώμη για τον ρόλο του στο εμπόριο, στο οποίο εκατομμύρια Αφρικανοί πολίτες απήχθησαν και μεταφέρθηκαν σε φυτείες στην Καραϊβική και την Αμερική επί πολλούς αιώνες, πλουτίζοντας πολλά άτομα και εταιρείες. Μελέτες εκτιμούν ότι η Βρετανία οφείλει από εκατοντάδες εκατομμύρια έως τρισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις σε απογόνους των σκλάβων.

Ο Κάρολος – ο οποίος δίνει μάχη με τον καρκίνο – και η σύζυγός του, η βασίλισσα Καμίλα, θα επιστρέψουν αύριο στη Βρετανία αφού επισκεφθούν τη Σαμόα και την Αυστραλία – όπου η παρουσία του προκάλεσε τη διαμαρτυρία ενός νομοθέτη για την αποικιοκρατική κληρονομιά της χώρας του. Αναγνώρισε την Παρασκευή ότι η Κοινοπολιτεία είχε «μεγάλη σημασία» για την εκλιπούσα μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία θεωρήθηκε ως ενωτική φιγούρα μεταξύ των κατά καιρούς ανομοιογενών και διαφορετικών κρατών του οργανισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ