Ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αφαίρεσαν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ: Οι ύποπτες κινήσεις των ιερωμένων που έγιναν αντιληπτές από τις τράπεζες και από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμα και το Βατικανό «πάγωσε» από την είδηση που έφτασε από την χώρα μας σύμφωνα με την οποία δύο υψηλόβαθμοι ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας είχαν σχέσεις με τον κόσμο της νύχτας καθώς προχωρούσαν σε υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία και τα «έσπρωχναν» σε νυχτερινά μαγαζιά έχοντας άριστες σχέσεις με τους ιδιοκτήτες οι οποίοι με ευκολία έκαναν ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Για το σκάνδαλο που αναμένεται να λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις δηλώνει «άγνοια» η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας στην σύντομη και λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα νωρίτερα όταν ήρθαν στο φως τα πρώτα σοκαριστικά στοιχεία για την υπόθεση.

Παράλληλα τονίζει στην ίδια ανακοίνωση πως αναμένει την σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας:

«Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει.

Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος».

Το χρονικό

Το «κουβάρι» του σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι τράπεζες είδαν τις κινήσεις των μεγάλων χρηματικών ποσών που αφαιρούσαν από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας οι δύο ιερείς. Το επόμενο βήμα ήταν να ξεκινήσουν λεπτομερή έλεγχο προκειμένου να βρουν τα πρόσωπα που κρύβονταν πίσω από αυτές τις κινήσεις και πού κατευθύνονται τα χρήματα.

Οι τράπεζες ενημέρωσαν την Αρχή για Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος η οποία προχώρησε στην δική της διερεύνηση και την έκδοση ενός πορίσματος που αποκάλυπτε πως οι ιερείς είχαν σπρώξει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ προς νυκτερινά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Παράλληλα, αποκαλύφθηκαν οι ταυτότητες των δύο ιερέων καθώς και των πέντε ιδιοκτητών των νυκτερινών κέντρων με τους οποίους είχαν «άριστη» συνεργασία. Σύμφωνα με την έρευνα, προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιοποίνων πράξεων, όπως της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Η δράση των δύο ιερέων δεν είναι πρόσφατη αλλά εκτείνεται σε ένα διάστημα οκτώ ετών χωρίς να γίνουν αντιληπτοί! Η τελευταία ύποπτη διακίνηση χρημάτων εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ήδη ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των επιχειρηματιών που εμπλέκονται!

Ταυτόχρονα, διαβιβάστηκε το πόρισμα της Αρχής στις εισαγγελικές Αρχές της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να ελέγξει για το κακούργημα της υπεξαίρεσης τους δύο ιερείς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τους ιδιώτες-επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων. Μάλιστα, ο ένας εκ των επιχειρηματιών είχε και στο παρελθόν σοβαρή εμπλοκή με ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Για τις ενέργειες του κ. Βουρλιώτη έχει ενημερωθεί και η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.

Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα (cathecclesia.gr) oι Έλληνες καθολικοί ενώ μέχρι το 1990 ήταν γύρω στις 50.000, από το 1990, λόγω της εισόδου της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της κατάρρευσης του κομουνισμού, και λόγω των ταραχών στη Μέση Ανατολή, το 2010 είχαν φθάσει περίπου τις 300.000. Τώρα εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της ενεργείας έχουν λιγοστέψει και είναι γύρω στις 250.000. Πρόκειται για θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα.

Σημαντική είναι η παρουσία της καθολικής Εκκλησίας στις Κυκλάδες, κυρίως στα νησιά Σύρο (8.000) και Τήνο (3.000). Καθολικοί επίσης υπάρχουν στην Κέρκυρα (2.500) στη Θεσσαλονίκη (2.000), στην Πάτρα, στην Καβάλα, στο Βόλο και σε άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδος, καθώς και σε αρκετά νησιά (Νάξος, Θήρα, Κρήτη, Ρόδος, Κως, Σάμος, Χίος, Κεφαλληνία, Ζάκυνθος κλπ.). Ένας καθολικός ναός στο Ναύπλιο και ένας άλλος στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας (κοντά στο Αλουμίνιο της Ελλάδος) εξυπηρετούν πολύ τους καθολικούς τουρίστες που επισκέπτονται αντίστοιχα τις Μυκήνες και την Επίδαυρο (στην Πελοπόννησο) και τους Δελφούς (στη Βοιωτία). Η πλειονότητα των ελλήνων καθολικών ακολουθεί το ρωμαϊκό τυπικό στη θεία λατρεία. Οι καθολικοί του βυζαντινού τυπικού είναι γύρω στις 2.500, ενώ οι αρμένιοι καθολικοί μερικές εκατοντάδες.

Την διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας στην χώρα μας η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος η οποία συνέρχεται ανά εξάμηνο και τα μέλη της ορίζονται μετά από υπόδειξη της Αγίας Έδρας. Κάθε τρία χρόνια εκλέγεται ο πρόεδρος της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ