28η Οκτωβρίου: Ιδιαίτερο κομμάτι των εορτασμών είναι η διέλευση του μαχητικού F-16 της περίφημης Ομάδας Επιδείξεων ΖΕΥΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας ετοιμάζονται για μια ακόμη φορά να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα ισχύος και αποτροπής, εν όψει της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία χρόνια, ένα ιδιαίτερο κομμάτι της παρέλασης είναι η διέλευση του μαχητικού F-16 της περίφημης Ομάδας Επιδείξεων ΖΕΥΣ. Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική παρέλαση των μηχανοκίνητων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών και το μεσημέρι πέταξαν πολεμικά αεροπλάνα πάνω από την πόλη.

Σήμερα, όμως, αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον η δοκιμαστική πτήση του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, που στις εθνικές επετείους σκίζει τον ουρανό και σκορπά ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας.

Περίπου τις μεσημβρινές ώρες τοποθετείται η βασική δοκιμαστική διέλευση των πτητικών μέσων πάνω από τη Θεσσαλονίκη, και φυσικά ανάμεσα στα αεροσκάφη που θα πετάξουν στον ουρανό της πόλης θα είναι και το F-16 της ΖΕΥΣ, στο οποίο χειριστής θα είναι ο σμηναγός Γιώργος Σωτηρίου.

Το αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των αεροπορικών επιδείξεων είναι τύπου F-16C Block 52+. Στο μεταξύ, οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τα εξής για τον Δήμο Θεσσαλονίκης:

Γενικό σημαιοστολισμό από τις 8 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου ως και τη δύση του ήλιου την 28η Οκτωβρίου 2024.
Φωταγώγηση των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των ΝΠΔΔ και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 25ης, 26ης, 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2024.
■ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 25 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ

11.00 π.μ. Μεγάλη πανηγυρική λιτάνευση των ιερών εικόνων της Παναγίας Φανερωμένης και της ιερής εικόνας του Αγίου Δημητρίου.

6.30 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής.

■ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ

8.00 π.μ. Τελετή Επαρσης της Σημαίας στον Λευκό Πύργο.

11.00 π.μ. Δοξολογία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.

6.30 μ.μ. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Τελετών: Επίσημος Εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της 112ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του 1940.

■ ΚΥΡΙΑΚΉ 27 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ

10.00 π.μ. Κατάθεση Στεφάνων από αντιπροσωπίες μαθητών στο Ηρώο του Γ ́ Σώματος Στρατού.

11.00 π.μ. Παρέλαση των μαθητών στην οδό Τσιμισκή, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

12.30 μ.μ. Κατάθεση Στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων, στις Προτομές και στους Ανδριάντες από αντιπροσωπίες μαθητών.

■ ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2024

10.30 π.μ. Κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώο του Γ ́ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

11.00 π.μ. Παρέλαση πολιτικών, μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η δοκιμαστική παρέλαση ξεκίνησε με δίκυκλα της Στρατονομίας και ακολούθησαν τα μηχανοκίνητα τμήματα, αλλά οι πιο εντυπωσιακές ήταν οι διελεύσεις των τεθωρακισμένων Marder, των MLRS 270, των TOR M1 και των αρμάτων μάχης Leopard. Στις δοκιμαστικές διελεύσεις συμμετείχαν επίσης συστοιχίες κατευθυνόμενων βλημάτων, οχήματα διαβιβάσεων και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και του μηχανικού.

Μέρος στην πρόβα πήραν ακόμη τμήματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, με οχήματα και μοτοσικλέτες.

Τη δοκιμαστική παρέλαση παρακολούθησαν επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι δίνουν τις κατευθυντήριες διαταγές προς τα πληρώματα των μηχανοκίνητων τμημάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ