Ηρακλείδης ο Μηχανικός – Ο εφευρέτης της πολιορκητικής μηχανής Σαμβύκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Ηρακλείδης ο Ταράντιος επικαλούμενος και Ηρακλείδης ο Μηχανικός ήταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός και αρχιτέκτων και από τους πλέον επιφανείς συμβούλους του Βασιλέως της Μακεδονίας Φιλίππου Ε΄. Καταγόταν από τον Τάραντα.

Σπουδαίος αρχιτέκτονας επέβλεπε την επισκευή των τειχών της πόλης, από τον ίδιο τον Αννίβα που είχε καταλάβει προηγουμένως την πόλη και είχε καταστρέψει τα τείχη. Διαβληθείς όμως ότι σκόπευε να παραδώσει την πόλη στους εκτός των τειχών στρατοπεδευμένους Ρωμαίους, κατέφυγε σ’ αυτούς. Γενόμενος επίσης ύποπτος και από εκείνους κατέφυγε τελικά, περί το 210 π.Χ., στη Μακεδονία όπου και απέκτησε την εμπιστοσύνη και την εύνοια του Φιλίππου Ε΄.

Το 205 π.Χ. μετέβη στη Ρόδο όπου ισχυρίσθηκε ότι είχε πέσει στη δυσμένεια του Φιλίππου. Στην πραγματικότητα όμως μετήλθε το τέχνασμα αυτό κατ΄ εντολή του Φιλίππου. Έτσι απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των Ροδίων εισήλθε στο ναύσταθμο τον οποίο και πυρπόλησε καταστρέφοντας όλα τα πλοία των Ροδίων.

Από το κατόρθωμά του αυτό απέκτησε πολύ μεγάλη φήμη και πολύ μεγάλη επιρροή που δυστυχώς όμως χρησιμοποίησε προκειμένου να εξοντώσει τους αντιπάλους του. Αυτό είχε ως συνέπεια να καταστεί ιδιαίτερα μισητός σε όλους με αποτέλεσμα ν΄ αναγκασθεί και ο ίδιος ο Φίλιππος να τον συλλάβει και να τον εγκλείσει (199 π.Χ.) σε φυλακές όπου και πέθανε ή πιθανώς θανατώθηκε.

Ο Ηρακλείδης ο Ταράντιος θεωρείται ο εφευρέτης της πολιορκητικής μηχανής Σαμβύκης. Αναφορές περί του Ηρακλείδη του Μηχανικού έχουν κάνει ο Αθήναιος, ο Πολύβιος, ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο Πολύαινος και ο Λίβιος Ανδρόνικος.

elepolis
Ελέπολις του 4ου αιώνα π.Χ., μοντέλο στο Τεχνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τι ήταν η Σαμβύκη

Η Σαμβύκη στην αρχαιότητα ήταν εξάρτημα πολεμικής μηχανής της λεγόμενης ελέπολης που χρησίμευε ως κινητή γέφυρα για την άνοδο δι΄ αυτής των πολιορκητών στα εχθρικά τείχη. Η Σαμβύκη ήταν ικρίωμα εγκατεστημένο σε τροχοφόρο πάνω σε κάθετες δοκούς ύψους ανάλογα του προς κατάληψη ύψους των τειχών. Στη κορυφή αυτού του ικριώματος φέρονταν η σαμβύκη η οποία αποτελούσε τον κινητό καταπέλτη που ριχνόταν πάνω στις επάλξεις των τειχών.

wikipedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ