Η Σλοβακία αρνείται αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και αποσύρει τη διπλωματική εκπροσώπηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο παραμένει προσηλωμένο στη διατήρηση και την ενίσχυση των σχέσεων με τη Σλοβακία.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα κλείσει το Γραφείο Συντονισμού στην Πρίστινα, ένα βήμα που θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες αναγνώρισης του κράτους του Κοσσυφοπεδίου.

Την είδηση ​​ότι το Γραφείο Συντονισμού θα κλείσει επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

Η απάντηση του Γραφείου Επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβακίας είναι η εξής:

 «Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης της Σλοβακίας, το Γραφείο Συντονισμού της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Πρίστινα θα κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου 2024 λόγω αναδιοργάνωσης του διπλωματικού δικτύου και περικοτών στον προϋπολογισμό».

Η απόφαση να κλείσει το γραφείο στην Πρίστινα ελήφθη τον περασμένο μήνα καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο παρουσίασε μια ατζέντα που θα αναδιαμορφώσει τους θεσμούς και την εξωτερική πολιτική της Σλοβακίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε επίσης ότι η απόφαση αποτελεί μέρος της διπλωματικής αναδιάρθρωσης της Σλοβακίας:

«Αυτή η αναδιάρθρωση των διπλωματικών δικτύων σύμφωνα με στρατηγικούς στόχους και περιορισμένους πόρους παρατηρείται και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, το Κοσσυφοπέδιο παραμένει αποφασισμένο να διατηρήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις του έχει αναπτυχθεί με τη Σλοβακία».

Ο Γκεζίμ Βισόκα, καθηγητής στο Τμήμα Σπουδών Ειρήνης και Συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου στην Ιρλανδία, είπε ότι το κλείσιμο του γραφείου δεν προμηνύει καλό για τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Βισόκα είπε, «Το κλείσιμο του Σλοβακικού Γραφείου Συντονισμού στην Πρίστινα είναι ανησυχητικά νέα. Εφόσον η Σλοβακία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο και ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική κοντά στη Σερβία σχετικά με τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, την περιοχή και την Ουκρανία, το κλείσιμο του γραφείου δεν είναι καλό σημάδι»,  είπε.

Ο Βισόκα είπε επίσης ότι το κλείσιμο του γραφείου αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απροθυμία αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου:

  • «Αυτό δείχνει τουλάχιστον μια απροθυμία να δημιουργήσει πραγματικές διπλωματικές σχέσεις όπως έκανε η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία», είπε.

Στη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Μάρκο Τζούριτς στο Βελιγράδι την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας  Τζουράι Μπλάναρ δήλωσε ότι η θέση της Σλοβακίας για τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει αλλάξει και ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

  • Στην πρακτική των διεθνών σχέσεων, το Γραφείο Συντονισμού αντικατοπτρίζει τις διπλωματικές σχέσεις των κρατών επειδή σηματοδοτεί ανισότητα στις διμερείς σχέσεις, είναι χαρακτηριστικό των προδιπλωματικών πρακτικών και βρίσκεται συνήθως σε περιφέρειες και όχι σε πρωτεύουσες και είναι δύο επίπεδα κάτω από το επίπεδο της πρεσβείας και το ειδικό διπλωματικές αποστολές.

Όταν το Κοσσυφοπέδιο τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ το 1999, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιτάχθηκαν, όπως η Ρωσία, άνοιξαν Γραφεία Συντονισμού στην Πρίστινα και μετά την ανεξαρτησία, οι περισσότερες από τις χώρες που αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο μετέτρεψαν αυτά τα γραφεία σε πρεσβείες ή διπλωματικές αποστολές, γράφει η Koha.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ