Θύματα βομβιστικής επίθεσης το 2017 εναντίον συγγραφέα βιβλίου που αμφισβήτησε – Κέρδισαν τη δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φανουλα Αργυρου

Δύο θύματα της βομβιστικής τρομοκρατικής επίθεσης στο Manchester Arena στις 22 Μαΐου 2017 κέρδισαν τη δίκη εναντίον πρώην παραγωγού τηλεοπτικών προγραμμάτων , ο οποίος έγραψε βιβλίο  και έκανε διάφορα βίντεο ισχυριζόμενος ότι ορισμένοι από εκείνους που σκοτώθηκαν ζούσαν στο εξωτερικό ή είχαν πεθάνει πριν την επίθεση. Και είπε στο δικαστήριο ότι κανένας δεν είχε «πραγματικά πληγωθεί»  με τη βόμβα.

Αυτή είναι η πρώτη δίκη του είδους της , εναντίον βιβλίων που αμφισβητούν  πραγματικά τραγικά γεγονότα, όπως στη περίπτωση τηςManchester Arena,  όπου 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 59 τραυματίστηκαν στην βομβιστική επίθεση.

Τα δύο θύματα που πήραν στο δικαστήριο τον συγγραφέα του βιβλίου Richard Hall, είναι ο Martin Hibbert και η κόρη του Eve. O πρώτος έμεινε με τραύμα στη σπονδυλική του στήλη  και η κόρη του με σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα.

Όπως παραδέχθηκε ο συγγραφέας «εκατομμύρια είχαν πιστέψει το ψέμα»…

Η Δικαστής  είπε ότι βρήκε ότι ο  Hall  καταχράστηκε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, για να δημοσιεύσει ψευδείς ισχυρισμούς που βασίζονται στις «πιο αδύναμες αναλυτικές τεχνικές και απορρίπτοντας την προφανή, τραγική πραγματικότητα που τόσοι πολλοί απλοί άνθρωποι έχουν επιβεβαιώσει» και δίχως συναίσθηση για τις επίμονες προσπάθειές του να δυσφημίσει όσα λένε γι΄αυτό όσοι υπέφεραν τόσο τραγικά στην επίθεση».

Ο κ. Hibbert είπε ότι η απόφαση ήταν μια “συνολική νίκη”, η οποία ελπίζει ότι θα βοηθήσει  να προστατευθούν και άλλοι…

Η απόφαση της  Δικαστού THE HON. MRS JUSTICE STEYN DBE, όπως λέχθηκε, δημιουργεί προηγούμενο και ανοίγει το δρόμο και για άλλους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν δικαστικώς τη συμπεριφορά ανθρώπων που ενεργούν με τέτοιο τρόπο.

Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους το 2017  ήταν και το νεότερο θύμα,  το 8χρονο αγγελούδι Saffie-Rose Roussos,  με κυπριακή καταγωγή.

Η δικογραφία α)  περίληψη β) και κάλυψη BBC γ)

www.judiciary.uk/wp-content/uploads/2024/10/Hibbert-v-Hall-Judgment.pdf

www.judiciary.uk/wp-content/uploads/2024/10/Hibbert-v-Hall-Press-Summary.pdf

https://www.bbc.co.uk/news/articles/cj0j8r8558yo

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος. simerini.sigmalive.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ