Στη βαριά σκιά όσων υποτιμητικών φαινομένων συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε το κυβερνητικό του έργο και έδειξε πιο καθαρά αυτήν τη φορά ότι παραμένει ενεργός στο παιχνίδι.
«Η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα» προειδοποίησε, για να προσθέσει ότι «το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται. Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο “Κανένας” συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης».
Στο σημείο αυτό έδειξε ότι προσβλέπει σε κάτι περισσότερο από «τεχνητές συγκολλήσεις κορυφής», περιμένοντας να εκφραστεί «μια απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης στις γειτονιές, στα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς», αφού, όπως υπογράμμισε, «χωρίς κοινωνικές διεργασίες δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής». Φαίνεται, όπως εκτιμούσαν ακροατές, ότι κάθε άλλο παρά εγκαταλείπει την ιδέα για τη μεγάλη Κεντροαριστερά, με τον ίδιο επικεφαλής.
Lucie Castets: "Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα πρέπει να παραμείνει ενωμένο. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί τα προοδευτικά κόμματα, με τα συνδικάτα, με τους πολίτες. Πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο αφήγημα".#ακρίβεια #ελληνική_οικονομία #Ινστιτούτο_Αλέξη_Τσίπρα #Αλέξης_Τσίπρας #ανάπτυξη pic.twitter.com/KLVO8yZCht
— Alexis Tsipras Institute – Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα (@ATsiprasInst) October 22, 2024
Νίκος Χριστοδουλάκης: "Πρέπει να δώσουμε δέουσα σημασία στη εσωτερική σύγκλιση.Όσο πιο συμπεριληπτική είναι μια κοινωνία, δηλαδή όσο λιγότερες ανισότητες έχει, τόσο πιο ανταγωνιστική θα γίνει η οικονομία της και τόσο ευκολότερα θα πετύχει τη σύγκλιση με άλλες, ανεπτυγμένες χώρες" pic.twitter.com/ck2PfLHtn9
— Alexis Tsipras Institute – Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα (@ATsiprasInst) October 22, 2024
Η συμμετοχή στελεχών του κόμματος ήταν πυκνή, αλλά ο τέως πρόεδρος, που μίλησε στο τέλος, απέφυγε αναφορές στη σημερινή παρακμιακή κατάσταση, τηρώντας -όπως λέχθηκε- ευδιάκριτες αποστάσεις από μια νοσηρή κατάσταση. Υποστήριξε όμως, και αυτό έχει τη σημασία του, τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, η οποία παρεμπιπτόντως μετά την ακύρωση της λαϊκής θέλησης με το δημοψήφισμα, μας έβαλε στο τρίτο Μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την ελληνική χρεοκοπία.
Γιάννης Δραγασάκης: "Ως χώρα χρειαζόμαστε μια αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα προσδιορίζει την παραγωγική ταυτότητα που θα θέλουμε να έχουμε ως χώρα τα επόμενα χρόνια".#ακρίβεια #ελληνική_οικονομία #Ινστιτούτο_Αλέξη_Τσίπρα #Αλέξης_Τσίπρας #ανάπτυξη #κοινωνική_δικαιοσύνη pic.twitter.com/gRvDEGNqFP
— Alexis Tsipras Institute – Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα (@ATsiprasInst) October 22, 2024
Τάκης Κορκολής: "Η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους τα τελευταία πέντε χρόνια δρα σωρευτικά. Το μεσαίο κομμάτι εισοδηματικά της κοινωνίας πιστεύει ότι θα χάσει στο μέλλον".#ακρίβεια #ελληνική_οικονομία #Ινστιτούτο_Αλέξη_Τσίπρα #Αλέξης_Τσίπρας #ανάπτυξη #κοινωνική_δικαιοσύνη pic.twitter.com/Dd3RjopSrX
— Alexis Tsipras Institute – Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα (@ATsiprasInst) October 22, 2024
«Το 2015-2019 η χώρα -κόντρα στις προβλέψεις της εποχής- παρέμεινε στην ευρωζώνη, ρύθμισε το δημόσιο χρέος της, ανέκτησε την αξιοπιστία της στις αγορές και η οικονομία της επανήλθε σε μονοπάτια δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης» είπε.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, ξεχνώντας τον νόμο Κατρούγκαλου, «τα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού της προστατεύτηκαν με μια σειρά νέων μόνιμων εργαλείων στήριξης που δημιουργήθηκαν. Αν μου ζητούσε κανείς με δύο φράσεις να περιγράψω την κληρονομιά αυτής της περιόδου, θα απαντούσα: Σταθεροποίηση με δικαιοσύνη, ανάκτηση αξιοπιστίας με συμπερίληψη.
Και, νομίζω, κανείς δεν αμφιβάλλει πως χωρίς τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, χωρίς τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέσω της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους τον Ιούνιο του 2018, και χωρίς τη δημιουργία ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος το 2016-18, που τόσο λοιδορήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία όταν ήταν αντιπολίτευση, καμία προϋπόθεση ανάκαμψης δεν θα υπήρχε μετά το 2019».
Την ημερίδα άνοιξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης (από τα αγαπημένα παιδιά της τρόικας), ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ακολούθησε ο Γιώργος Ιωαννίδης, ο οποίος παρουσίασε έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους». Βασικό συμπέρασμα είναι ότι «δεν αρκεί η μείωση τιμών των καταναλωτικών προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στη χώρα μας, αλλά είναι απαραίτητες και οι εισοδηματικές αυξήσεις».
Στη συνέχεια οι Στράτος Φαναράς και Γιάννης Μπαλαμπανίδης παρουσίασαν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής». Κυρίαρχη η απαισιοδοξία, διαπίστωσαν, σημειώνοντας ότι οι πολίτες αναμένουν κρατική παρέμβαση σε εθνικό επίπεδο, καθόσον θεωρούν το πρόβλημα εγχώριο, και όχι εισαγόμενο.
Αντε ρε ξεφτίλα έχεις το θράσος να βγαίνεις να μιλάς
ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ?
ΨΗΦΙΣΕΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΟΥΤΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ.
ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΡΥΨΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Tα σημερινά χάλια που ζούμε στη χώρα είναι αποτέλεσμα των τριών μνημονίων που υπογράψατε και ψηφίσατε όλοι σας. Και το χειρότερο είναι ότι έχετε το θράσος, όλοι σας, να υπερασπίζεστε τις επιλογές σας που κατέστρεψαν τη χώρα και το λαό. Με 120% σχέση χρέους – ΑΕΠ μας φτωχοποιήσατε, ξεπουλήσατε για να σώσετε τις Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες. Σήμερα με 170 – 200% σχέση χρέους – ΑΕΠ είμαστε μια χαρά. Τώρα συνεχίζοντας το έργο σας, ετοιμάζεστε να ξεπουλήσετε το Αιγαίο στην Τουρκία. Σε ποιούς απευθύνεστε; Ντροπή σας. Σε όλους.
Το μονο σωστο,τοτε ηταν να γινει φανερο στην ΕΕ η καταστρεπτικη κυριαρχια Μερκελ-Σοιμπλε εις βαρος της Ευρωπης και κυριως της Ελλαδας,ωστε να κοπουν τα φτερα των Γερμανων,οπως και εγινε-κατα ομολογια Ομπαμα-.Την βαρια δουλεια,ομως,την εκανε ο Γιανης.Απο’κει και μετα,να’χαμε να λεγαμε για κατι τυπους,που το αληθινο προσωπο του βολεψακια,φαινεται τωρα.Απλα,μην συγκρινετε τον οποιοδηποτε πολιτικο,ικανο ή μη,χρησιμο ή επιζημιο με αυτη την απολιτικ οικονομικη μαφια των διεστραμμενων αχρηστων του Μητσοτακη.