Βούτσιτς: Η Σερβία έγινε αντικείμενο έρευνας των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σερβικά δημοσιεύματα αναφέρουν σήμερα ότι «το Βελιγράδι αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της «ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας», η οποία αναφέρει ότι οι Κινέζοι έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική επιρροή και οι Ρώσοι τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στη Σερβία» επικαλούμενα τις δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Συγκεκριμένα ο Βούτσιτς σε συνέντευξή του στη σερβική ραδιοτηλεόραση -RTS, είπε χαρακτηριστικά:

«Είχαν μια συνάντηση εκπροσώπων, είτε των υπουργείων εσωτερικών είτε των υπουργείων ασφαλείας, πριν από τρεις ή τέσσερις ημέρες, στην οποία η ευρωπαϊκή μυστική υπηρεσία κοινοποίησε πληροφορίες για τα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά για τη Σερβία, για την κινεζική και τη ρωσική επιρροή. Και μίλησαν εκεί, ναι, θέλω να ανακοινώσω πώς φτάσαμε σε αυτά τα δεδομένα, ότι οι κινεζικές και οι ρωσικές επιρροές μερικές φορές αλληλεπικαλύπτονται, αλλά ότι είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ διαθέτει Κέντρο Πληροφοριών και Αναλύσεων (EU INTCEN).

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι σε εκείνη τη συνάντηση ειπώθηκε ότι οι Κινέζοι «θα ήθελαν η Σερβία να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί αυτό θα διευκόλυνε την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κέντρα, αλλά, οι Ρώσοι δεν το θέλουν».

 Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση «ενδιαφέρεται σίγουρα για τα πάντα στη Σερβία», συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης του λιθίου.

Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας «προχωρά αργά», αλλά ότι δεν συμφωνεί ότι έχει «κολλήσει».

 « Όποτε νομίζετε ότι οφείλεται στο κράτος δικαίου, θα σας πω ότι δεν είναι. Εάν αποδεχόμασταν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και επιβάλλαμε κυρώσεις στη Ρωσία, θα ήμασταν μέλος της ΕΕ αύριο, αμέσως», είπε ο Βούτσιτς.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ