Με τον έξοχο Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, της δραματουργίας και του πολιτισμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

2Q==Έχει σκεπάσει με την δραματική του πολυμέρεια την θεατρική μας σκηνή ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος – παρου-σιάζοντάς μας μεγάλες παραστάσεις του παγκόσμιου δραματολογίου και εισάγοντας στο ελληνικό κοινό και νέες επίσης παραστάσεις του σύγχρονου διεθνούς ρεπερτορίου – μα πάνω από όλα έχει λαμπρύνει με τη σεμνότητα και το αδαμάντινο ήθος του, το πολιτισμικό μας πεδίο.  Με την αποφοίτησή του από την Δραματική Σχολή του Εθνι-κούΩδείου, οπότε και σφυρηλάτησε πλάι σε μύστες της θεατρικής μας τέχνης, το υποκριτικό του υπόβαθρο, έως και το 1992, υποδύθηκε στο παλκοσένικο σπουδαίους ρόλους, είτε στο ελεύθερο θέατρο, είστε στο Εθνικό και άλλα επίσης σχήματα και μας φανέρωσε τις πολυεπίπεδες δραματουργικές και λυρικές του αρετές.

Και από το 1992 στράφηκε στη σκηνοθεσία, όπου και εκεί μας κατέλειπε σπουδαίο και εμπνευσμένο δραματουργικό έργο. Το 1995 ίδρυσε τη «Νέα Σκηνή Τέχνης», η οποία από το 1997 στεγάζεται μόνιμα στο Νέο Κόσμο, ανεβάζοντας πολλές παραστάσεις υψηλής δραμα-τικής περιωπής, αλλά και παραστάσεις ειδικά διασκευασμένες για παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία, διοχετεύοντας και κεί απλόχερα, την καλλιτεχνική και ανθρώπινη ευαισθησία του. Συνάμα όμως η «Νέα Σκηνή Τέχνης», αποτέλεσε ένα ακένωτο φυτώριο παραγωγής ταλαντούχων ηθοποιών της νέας γενιάς, που μεσουρανούν σήμερα στο θεατρικό μας στερέωμα. Στο φάσμα της σκηνοθεσίας τώρα ο απαράμιλλος Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), αλλά και στο ελεύθερο θέατρο. Χαρακτηριστικές του παραστάσεις είναι οι : «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» (2018), «Θεσμοφοριάζουσες» (2018), «Ο γιος» (2019), «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» (2017). Την περίοδο 2016-2019 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Αναντίλεκτα συνιστά έναν σπουδαίο θεατράνθρωπο, δάσκαλο της υποκριτικής μας τέχνης και σεμνό πάνω από όλα καλλιτέχνη, που λαμπρύνει με την παρουσία του, τα σύγχρονα πολιτισμικά μας δρώμενα. Και συνιστά για εμάς μεγίστη ηθική τιμή, η κοινωνική μας διασταύρωση μαζί του. Σε αγαπούμε πολύ Βαγγέλη και να συνεχίσεις απρόσκοπτα από την εμπνευσμένη και σεμνή θεατρική σου έπαλξη τη «Νέα Σκηνή Τέχνης» στο Νέο Κόσμο, να μας διαπαιδαγωγείς καλλιτεχνικά και να μας φωτίζεις την άλλη Ελλάδα της δημιουργίας και του πολιτισμού, αντίπερα στην πολιτισμική κατάπτωση και τη φθήνια των ημερών μας !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ