Ρίχνουμε αλεύρι στα φυτά; Για την οικολογική φροντίδα των φυτών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα καθημερινά υλικά που έχουμε στο σπίτι, από το γάλα, το ξύδι, την μαγειρική σόδα, τα υπολείμματα καφέ, το πιπέρι καγιέν και την κανέλα μέχρι το πράσινο σαπούνι, την στάχτη και την ασπιρίνη. Τι θα λέγατε να δοκιμάσουμε ένα ακόμα ένα υλικό από το ντουλάπι της κουζίνας μας; Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το αλεύρι!
Το αλεύρι είναι η ψιλή σκόνη που παράγεται από καρπούς δημητριακών όπως το σιτάρι , το κριθάρι, το καλαμπόκι και η σίκαλη. Βέβαια, το αλεύρι μπορούμε να πάρουμε και από τα όσπρια καθώς και από καρπούς καρποφόρων δέντρων όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα κάστανα, τα καρύδια, τα φουντούκια και χαρούπια.
Όλοι γνωρίζουμε τις χρήσεις που έχει για να φτιάξουμε ζυμάρια, για να τηγανίσουμε λαχανικά και θαλασσινά ή για να φτιάξουμε τα πιο αφράτα γλυκά. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αλεύρι για την φροντίδα και την οικολογική προστασία των φυτών μας, άμεσα διαθέσιμο σε κάθε σπίτι και αρκετά οικονομικό. Ειδικότερα αν έχουμε αλεύρι που έχει λήξει, δεν το πετάμε στα σκουπίδια καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα για τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας.
Βέβαια, η χρήση των σπιτικών υλικών, όπως και στην περίπτωση του αλευριού, αφορά κυρίως την ήπια και προληπτική προστασία των φυτών. Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, προτιμάμε τα κατάλληλα βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά σε ποιες περιπτώσεις το αλεύρι μπορεί να βοηθήσει στη φροντίδα των φυτών μας για να έχουμε έναν υγιή και καταπράσινο κήπο.
Ποιες είναι οι βασικές χρήσεις για το αλεύρι στα φυτά
To αλεύρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες ή στον κήπο για την αντιμετώπιση εντόμων και για την αντιμετώπιση των ακρίδων. Επιπλέον, μπορεί να αξιοποιηθεί και ως υλικό για το κομπόστ μας. Ας δούμε αναλυτικά, ποιες είναι οι χρήσεις του αλευριού για τα φυτά του κήπου μας.
1. Αλεύρι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
Μπορούμε να σκονίσουμε το φύλλωμα των φυτά μας για να τα προστατέψουμε από τη μελίγκρα, το έντομο που δημιουργεί προβλήματα σε λαχανικά, καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα.
Για την προστασία σε έντονη προσβολή από μελίγκρα, χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα θερινού πολτού και αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
2. Αλεύρι για την προστασία από κάμπιες στα φυτά
Το σκόνισμα με αλεύρι στα φύλλα, μπορεί να βοηθήσει προληπτικά την αντιμετώπιση της κάμπιας από λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει την προστασία από τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές που τρώνε το φύλλωμα τους.
Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής από κάμπιες στα λαχανικά και στα καλλωπιστικά φυτά, ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας ή φυσικής πυρεθρίνης.
3. Αλεύρι για την αντιμετώπιση των ακρίδων
Σε ήπια προσβολή των φυτών μας, μπορούμε να σκονίσουμε το φύλλωμα τους με αλεύρι, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά για τις ακρίδες. Όταν το αλεύρι απομακρυνθεί από τα φύλλα λόγω βροχής ή αέρα, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή.
Για περιπτώσεις έντονης προσβολής από ακρίδες, ψεκάζουμε τα φυτά με βιολογικά σκευάσματα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης.
4. Aλεύρι ως υλικό για τη δημιουργία κομπόστ
Το αλεύρι που έχει λήξει στο ντουλάπι μας, σε καμία περίπτωση δεν το πετάμε καθώς μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για την δημιουργία κομπόστ. Το αλεύρι ως υλικό στο κομπόστ εφοδιάζει με τροφή μικροοργανισμούς που επιταχύνουν την κομποστοποίηση των υλικών που έχουμε προσθέσει και την δημιουργία του κομπόστ.
Αποφεύγουμε να βάζουμε μεγάλες ποσότητες αλευριού στο κομπόστ, αλλά μικρές ποσότητες σταδιακά. Ειδικά, αν το κομπόστ μας έχει πολύ υγρασία, η κόλλα που θα δημιουργηθεί από την προσθήκη του αλευριού προκαλεί κακό αερισμό του μίγματος και εμποδίζει την ομαλή δημιουργία του κομπόστ.
Κι ένα μυστικό για το αλεύρι στα φυτά
Αποφεύγουμε να σκονίζουμε με αλεύρι τα φύλλα των φυτών όταν είναι βρεγμένα. Σε βρεγμένο φύλλωμα, το αλεύρι δημιουργεί κόλλα που κλείνει τα στομάτια των φύλλων και εμποδίζει τις φυσικές λειτουργίες του φυτού, την αναπνοή και την φωτοσύνθεση.