Eurofighter στην Τουρκία: Ο Γερμανός καγκελάριος έριξε το μπαλάκι στο Λονδίνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιάστηκε ποικιλότροπα η δήλωση του καγκελαρίου Όλαφ Σόλτς κατά τη συνάντησή του στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρ.Τ. Ερντογάν για το θέμα που ‘καίει’ την Άγκυρα.

Ο Σολτς απάντησε διπλωματικά το Σάββατο ότι σχέδιο για τη δυνατότητα προμήθειας της Τουρκίας με μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter βρίσκεται στα χέρια της Βρετανίας και ότι η διαδικασία είναι, ακόμη, στα πρώτα στάδια.

«Είναι μια διαδικασία που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά τώρα ηγείται η Βρετανία» , είπε ο Γερμανός ηγέτης όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Άγκυρα δήλωσε πέρυσι ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Βρετανία και την Ισπανία σχετικά με την προσπάθειά της να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, αν και η Γερμανία αντιτάχθηκε στην ιδέα.

Έκτοτε, η Τουρκία επικρίνει την έλλειψη προόδου στο θέμα, ενώ μέχρι στιγμής ο κ. Ερντογάν έκανε νύξεις για την απροθυμία του Βερολίνου.

«Θα θέλαμε να αφήσουμε πίσω μερικές από τις δυσκολίες που βιώσαμε στο παρελθόν σχετικά με την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού και να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Πριν από μέρες, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα είχε αναλάβει τεχνικές προσπάθειες με στόχο την επιτάχυνση της σχεδιαζόμενης αγοράς μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Deutsche Welle στην τουρκική γλώσσα, ακόμη και αν δοθεί το πράσινο φως στο αίτημα της Άγκυρας για το Eurofighter, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν μηχανισμοί πέδησης στην παράδοση αυτών των αεροσκαφών ή να επιβληθούν περιορισμοί στους τομείς χρήσης τους, ανάλογα με τις μελλοντικές εξελίξεις.

Ωστόσο, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνισαν ότι οι εργασίες για την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter «εκτελούνται για να επιταχυνθεί η διαδικασία» και μοιράστηκαν την πληροφορία ότι «Δεν έχουν τεθεί όροι σε αυτές τις μελέτες».

Όπως τονίζεται: Πριν από την επίσκεψη του Σολτς στην Τουρκία, η είδηση ​​ότι η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στην εξαγωγή στρατιωτικών υλικών, εξοπλισμού, τορπιλών και πυραύλων που θα χρησιμοποιηθούν στον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και φρεγατών, που η Άγκυρα ήθελε εδώ και καιρό, είχε λάβει ευρεία κάλυψη στα τουρκικά media.

Όσον αφορά τα αεροσκάφη  Eurofighter αυτά παράγονται από κοινοπραξία τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ