Δογματοκρατια, φοβοκρατια, πολεμοκρατία,τερατοκρατια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διαπρεπής Αμερικανός Καθηγητής William Sumner είχε γράψει: «Θέλετε πόλεμο, γαλουχείστε τον κόσμο με δόγματα». Και αυτό συμβαίνει διαχρονικά παγκοσμίως αν ανατρέξουμε στην Ιστορία. Οι πιο γνωστές περιπτώσεις η Ιερή Εξέταση, οι Σταυροφορίες κ.ά. που προκάλεσαν ανείπωτες τραγωδίες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα ακραίου φόβου, που συχνά μεταλλάσσονταν σε τρομοκρατία, η οποία, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, έχει αναχθεί σε παγκόσμιο καθεστώς με γενοκτονίες Ελλήνων, Αρμενίων, Κούρδων κ.ά. από τους Οθωμανούς, και σε άλλες περιοχές του Πλανήτη, και τώρα με την ISIS, τους Χούτι, τους νέο-Ναζί κ.λπ. Όμως, από ποιους χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται, ντοπάρονται κ.λπ.;

Συνεπώς, η ΔΟΓΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ και η ΦΟΒΟΚΡΑΤΙΑ, μαζί με την εξουσιομανία και την υλιστική παραφροσύνη δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη γέννηση-έκτρωμα της ΠΟΛΕΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, όπου ισχύει το σοφότατο αρχαίο ελληνικό ρητό «Η ισχύς διαφθείρει και η απόλυτος ισχύς διαφθείρει απόλυτα». Οι αρχαίοι Λατίνοι έλεγαν :“Imperium terra finitur ubi finitur armorum potestas”. Δηλαδή, «Τα σύνορα μιας αυτοκρατορίας τελειώνουν εκεί που φθάνουν τα όπλα» (κανόνια τότε). Όμως, οι επιτήδειοι ηγέτες, που είχαν εθιστεί στις ανθρωποθυσίες για να εκφοβίζουν τους λαούς και να τους εκμεταλλεύονται, επινόησαν νέα τρομερά όπλα, που η ισχύς τους είναι απεριόριστη (πυρηνικά κ.ά. όπλα), οπόταν η πρόθεσή τους είναι να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην οικουμένη, και βλέπουμε, όσοι δεν έχουν παρωπίδες, τα τραγικά αποτελέσματα.

Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι ενώ, μετά τον Α΄ΠΠ, με τα δεκάδες εκατομμύρια θύματα, ιδρύθηκε η ΚτΕ για να τερματίσει τους πολέμους, οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας όπλων την υπονόμευσαν για να συνεχίσουν τις ανθρωποφαγίες και γιαυτό απέρριψαν την πρόταση των υπεξ ΗΠΑ και Γαλλίας Κέλλογκ και Βριάντ να απαγορευτεί ο πόλεμος γενικά. Και η ΚτΕ, για διάφορους λόγους, χρεωκόπησε και διαλύθηκε. Και ακολούθησε ο Β΄ΠΠ, με 80 περίπου εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα, περισσότερους τραυματίες, ανάπηρους, αυτοκτονίες, καταστροφές κ.λπ.

Και τότε, πάλι κάποιοι ιδεαλιστές ηγέτες (Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, κ.ά.) έθεσαν τα θεμέλια για την ίδρυση του ΟΗΕ με σκοπό να εδραιωθεί η ειρήνη, να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ., αλλά, ξανά, οι προσπάθειες να απαγορευτεί ο πόλεμος γενικά, να τεθεί εκτός Νόμου (to outlaw war) απέτυχαν γιατί, όπως προείπαμε, οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας όπλων είχαν γίνει κράτος εν κράτει. Ναι, σήμερα, τον 21 αιώνα, που υποτίθεται ο πολιτισμός και η δημοκρατία έχουν προοδεύσει, παρατηρούμε με απογοήτευση και θλίψη ότι οι λαοί ζουν με ψευδαισθήσεις, με χίμαιρες, γιατί η σημερινή πραγματικότητα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Γάζα, στο Σουδάν κ.α., συν την καταστροφική για τον Πλανήτη Κλιματική Αλλαγή, επιδημικές ασθένειες, δυστυχήματα κ.λπ., μοιάζει με το τραγικό πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέη, ή ίσως ακριβέστερα, με Μινώταυρους, με ΟΡΚ, με απάνθρωπα ανθρωπόμορφα τέρατα, που δίχως ανθρώπινη συνείδηση, δίχως συναίσθηση, πασχίζουν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, απόλυτη εξουσία, κέρδη, και ικανοποίηση των κατώτερων παθών τους αδιαφορώντας για τη μοίρα των λαών.

Προσπαθούν δε, υποκριτικά, με διακηρύξεις, με συνέδρια, Συνθήκες που παραβιάζουν κ.λπ., να τους παραπλανήσουν προκειμένου να συνεχίσουν ανεμπόδιστοι το απάνθρωπο, καταστροφικό τους έργο, στα πλαίσια στυγνού ανταγωνισμού και του «Διαίρει και Βασίλευε» αδιαφορώντας για τη δική τους τραγική κατάληξη. Καθεστώς η ΠΟΛΕΜΟΚΡΑΤΙΑ! Τρανή απόδειξη της απάνθρωπης, ασύδοτης αυτής ζουγκλικής κατάστασης είναι η εξαθλίωση περίπου 30 εκατομμυρίων Κούρδων, που τους αρνούνται κυνικά πατρίδα, Παλαιστινίων, καθώς η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, όπου παρά τις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ, τουρκικά κατοχικά στρατεύματα παραμένουν για 50 χρόνια στο Νησί, η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία κινδυνεύει να αφανιστεί, Ισχυροί «σύμμαχοι» επέβαλαν την εξευτελιστική και προδοτική «συμφωνία των Πρεσπών», ανέχονται και παρασκηνιακά υποθάλπουν την νέο-ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκίας, που γράφει στα παλιά της υποδήματα τον ΟΗΕ και τις Οργανώσεις του, Διεθνείς Συμβάσεις, το Διεθνές Δίκαιο και την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αλβανία και μαζί με τα Σκόπια απειλούν την Ελλάδα. Όμως, η Τουρκία, όπως και άλλες χώρες, με την προκλητική στάση τους εξυπηρετούν τα ανήθικα συμφέροντα κάποιων Ισχυρών πολεμοκάπηλων κυκλωμάτων που επενδύουν σε κενά εξουσίας, και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, την «πυριτιδαποθήκη» (powder keg) όπου καιροφυλακτούν να διχάσουν για να προκαλέσουν συγκρούσεις.
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποφέρει σε κάποιες Δυτικές Εταιρείες Οπλικών Συστημάτων 250 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη! Να, λοιπόν, ποιοι κυβερνούν τον κόσμο εξαγοράζοντας πολιτικούς, ΜΜΕ, διπλωμάτες, MKO κ.ά. Για ποιόν, συνεπώς, πολιτισμό και για ποια δημοκρατία μπορούμε να μιλάμε; ΠΟΛΕΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΤΕΡΑΤΟΚΡΑΤΙΑ- ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ! Και στην τραγική εξέλιξη αυτή συμβάλλουν ΜΜΕ που έχουν αναγάγει τη βία σε «επιστήμη»! Αλλά, όπως είπε κάποιος Φιλόσοφος, «δεν είναι τόσο το πρόβλημα των πολέμων, των εγκλημάτων, των ναρκωτικών κ.λπ. όσο η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των πολιτών», ιδιαίτερα υποτελών και εθελόδουλων ηγετών ! Οι δημοκρατικές κοινωνίες, σαν τον Οδυσσέα, περνούν μέσα από Σκύλες, Χάρυβδες και Σειρήνες για να επιστρέψουν στην «Ιθάκη» όπου, όμως, καιροφυλακτούν «μνηστήρες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα, όπου Ισχυροί «σύμμαχοι» δίκην «μνηστήρων» είναι συνυπεύθυνοι για τα δεινά της αρχίζοντας από την Μικρασιατική Τραγωδία και τα προαναφερόμενα. Και όπως έχουμε ξαναπεί, αν ο πλανήτης Γη καταστραφεί δεν θα φταίει η «τρύπα του όζοντος», αλλά η «τρύπα» στη συνείδηση κάποιων Ισχυρών, αλλά απάνθρωπων! Η συντονισμένη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ των δημοκρατικών δυνάμεων αποτελεί τη μόνη ελπίδα σωτηρίας!

Π.Ι.Καραφωτιάς
τ. Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου ΟΗΕ για Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, συγγραφέας, αρθρογράφος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ