Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχαν σήμερα συνάντηση κλειστή για τον Τύπο στο Γραφείο Εργασίας στο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Πρόεδρος του MİT Ιμπραήμ Καλίν, ο Προεδρικός Διευθυντής Επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν και ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν και ο Σολτς είχαν δείπνο εργασίας.
Μετά τις συναντήσεις, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Σολτς έκαναν δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Μιλώντας στη συνάντηση, ο Ερντογάν είπε:
«Έχουμε έντονες σχέσεις με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Γερμανία σε κάθε δυνατό τομέα μεταξύ δύο μεγάλων δυνάμεων».
Όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία, ο Ερντογάν είπε:
«Θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας αφήνοντας πίσω μας μερικά από τα προβλήματα που βιώσαμε στο παρελθόν στο πλαίσιο της προμήθειας προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δείχνοντας τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της Τουρκίας, ο Scholz είπε:
«Αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Ερντογάν: Περιμένουμε από τους πολιτικούς παράγοντες να πουν «στοπ» στο Ισραήλ
Στην ομιλία του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι μετέφερε στον Σολτς τις απόψεις και τις προσδοκίες του σχετικά με τις σχέσεις με τη Γερμανία, με βάση τον βασικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Δηλώνοντας ότι στη συνάντηση τόνισε ότι τα βήματα που πρέπει να κάνει η ΕΕ, ιδίως η ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης και ο διάλογος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, είναι προς το συμφέρον όλων.
Η Μέση Ανατολή
«Η γενοκτονία που διεξήγαγε το Ισραήλ στη Γάζα και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και οι επιθέσεις στον Λίβανο ήταν ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήσαμε.
«Δυστυχώς, η ανθρωπιστική τραγωδία στην περιοχή συνεχίζεται. Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, είναι επιτακτική ανάγκη εμείς, ως διεθνής κοινότητα, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια και ασκήσουμε την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ».
Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι όσο συνεχίζονται οι σφαγές στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, δεν είναι δυνατόν στην περιοχή και όχι μόνο, να βρει ειρήνη.
Επισήμανε ότι περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή:
«Περιμένουμε από όλους τους πολιτικούς παράγοντες με συνείδηση και διορατικότητα να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να πουν «στοπ» στις επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε την ευσυνείδητη στάση που έχουμε επιδείξει από την πρώτη μέρα».
Σολτς: Πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών
Μιλώντας μετά τον Ερντογάν, ο Σολτς επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων με την Τουρκία σχετικά με το Ισραήλ.
«Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν ένα τρομερό έγκλημα», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών, τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς. «Καταβάλλουμε προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ερωτήσεις δημοσιογράφων
Μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών άρχισαν οι ερωτήσεις από τον Τύπο. Απαντώντας στο ερώτημα για την πολιτική της Γερμανίας στις εξαγωγές όπλων και την αναφορά του Ερντογάν στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα με τη λέξη «γενοκτονία», ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς είπε:
«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και φυσικά παίρνουμε αποφάσεις για συγκεκριμένα θέματα. «Θα έχουμε άλλες αποφάσεις για αυτό το θέμα», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη Γάζα, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι έγινε σφαγή στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι. Δηλώνοντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, σκοτώθηκαν σε αυτή τη σφαγή, ο Ερντογάν είπε:
«Η διαδικασία που ξεκίνησε με την αίτηση της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με τη δολοφονία όλων αυτών των ανθρώπων, και πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ημών, ανανέωσαν και εμπλουτίσαμε αυτήν την αίτηση στο Δικαστήριο της Χάγης.
Για τη μετανάστευση
Απαντώντας στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει η Τουρκία για τη μετανάστευση, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ευχαρίστησε την Τουρκία για τη συνεργασία της στο μεταναστευτικό.
Ο Ερντογάν απάντησε στην ερώτηση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ως εξής:
«Θα ήταν χρήσιμο να το πω ξεκάθαρα. Όπως γνωρίζετε, περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες ήρθαν σε εμάς από τη Συρία αρχικά. Αυτή τη στιγμή, περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες είναι στη χώρα μας, τους δεχόμαστε αυτή τη στιγμή, είμαστε πάντα ανοιχτοί σε αυτούς σχετικά με τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας από τη Συρία, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο πολέμου, εάν υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να έρθουν στην Τουρκία από εκεί, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, έχουμε κρατήσει τις πόρτες μας ανοιχτές σε αυτούς, ειδικά για τους Τουρκμένους του Λιβάνου «Είπα, και λέω ακόμα, ότι κρατάμε τις πόρτες μας ανοιχτές», γράφει η Gazete Duvar.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sondakika ο Ερντογάν έκανε αναφορά στα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη
«Όπως ήταν φυσικό, στην ατζέντα των συναντήσεών μας συμπεριλήφθηκε και η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία. Τα ισλαμοφοβικά και κατά των ξένων ακροδεξιών κινημάτων αυξάνονται στην Ευρώπη. Κινήματα που έχουν αποκτήσει τη δύναμη να γίνουν εταίροι στην εξουσία σε πολλές χώρες ανησυχούν επίσης τους αδελφούς και τις αδελφές μας που ζουν στο εξωτερικό. Τονίσαμε ιδιαίτερα την ενωτική στάση που ακολούθησε η γερμανική κυβέρνηση. Έχουμε φτάσει στη σημασία της κοινής μάχης κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK και της FETO, που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια της Γερμανίας, και την αποφασιστικότητα να καταπολεμήσουμε από κοινού την τρομοκρατία. Για άλλη μια φορά μοιράστηκα με τον κ. Καγκελάριο την προσδοκία μας ότι θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε αυτόν τον τομέα.
Η κοινή συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε μετά τις ερωτήσεις-απαντήσεις.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ