Η χρεοκοπία της Intrum και η ληστεία των σπιτιών των Ελλήνων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Βιλιάρδος

Η Intrum είναι η μεγαλύτερη διαχειρίστρια κόκκινων δανείων στην Ευρώπη – ενώ ανακοίνωσε ότι, θα υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 στις ΗΠΑ. Γιατί; Επειδή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της – ενώ θεωρεί πως χρήζει προστασίας, απέναντι στους δανειστές και ομολογιούχους της!

Δηλαδή, να της επιτραπεί η αναδιάρθρωση (=κούρεμα) του χρέους της, συνολικού ύψους 4,69 δις $ στα τέλη Ιουνίου – έχοντας ήδη τη συμφωνία του 73% των πιστωτών της που είναι αρκετή για την υπαγωγή της στο άρθρο 11.

Η υπαγωγή της που θεωρείται δεδομένη, δεν θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του Ομίλου και των θυγατρικών του (σε αντίθεση με τη χρεοκοπία), η οποία συνεχίζεται κανονικά – ούτε στις προσημειώσεις και στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των Ελλήνων.

Ο τζίρος της τώρα το 2023 στην Ελλάδα, όπου η μητρική σουηδική συμμετέχει με 80% στην Intrum Hellas, ήταν 223,45 εκ. €. Είχε δε κέρδη προ φόρων 112,5 εκ. € (110,8 εκ. το 2022) και καθαρά 85,8 εκ. € (84,47 το 2022) – ενώ είχε δανείσει 130 εκ. € στη μητρική που δεν γνωρίζουμε εάν θα «κουρευτούν» με την αναδιάρθρωση.

Στα τέλη του 2023, η Intrum Hellas διαχειριζόταν 26 χαρτοφυλάκια, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας ύψους 23,8 δις € – ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια (HAPS) με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (Phoenix, Vega και Sunrise) συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 15,3 δις €. Επίσης, τα χαρτοφυλάκια Piraeus SNF DAC και Τράπεζας Πειραιώς – συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,8 δις €.

Σε σχέση τώρα με τους οφειλέτες ενυπόθηκων δανείων στην Ελλάδα, στην ουσία δανείστηκαν από μία τράπεζα που (δήθεν) εποπτευόταν από την ΤτΕ και τα δάνεια τους (κόκκινα και πράσινα) μεταφέρθηκαν σε κάποιο fund με έδρα την Ιρλανδία, για φορολογικούς λόγους (=νόμιμη φοροδιαφυγή) – χωρίς να τους ρωτήσει ή έστω να τους ενημερώσει από πριν κανένας. Ανέλαβαν δε την είσπραξη/διαχείριση τους εταιρίες όπως η Intrum – με την άδεια, με νόμο δηλαδή της κυβέρνησης.

Οι εισπρακτικές πάντως, σπάνια απαντούν στα τηλεφωνήματα των οφειλετών, συνήθως δεν τους ενημερώνουν για την πορεία των οφειλών τους, ενώ έχουν κατηγορηθεί για «εχθρική προς τους οφειλέτες» λειτουργία – όσο για τις τράπεζες, δημόσια για τα εξής:

Ότι πουλούν το ενυπόθηκο κόκκινο δάνειο στο Fund σε χαμηλότερη τιμή, σε σχέση με την ονομαστική αξία του δανείου – ενώ το Fund με την σειρά του, μέσω του Servicer, απαιτεί από τον δανειολήπτη την ονομαστική αξία (=αρχική) του δανείου, συν τους τόκους και τα έξοδα. Έτσι ο δανειολήπτης αδυνατεί να πληρώσει και ο Servicer εκπλειστηριάζει το σπίτι του.

Με αυτόν τον τρόπο, το ακίνητο αποκτάται κατά τον πλειστηριασμό από μία εταιρία Real Estate, με παρόμοια ονομασία με το Fund που αγόρασε το δάνειο – συχνά από μία μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρία, με μοναδικό εταίρο την ίδια την τράπεζα που μεταβίβασε το δάνειο.

Έτσι, η τράπεζα εξασφαλίζει τα κέρδη των funds που δεν φορολογούνται στην Ελλάδα – αλλά σε έναν φορολογικό παράδεισο του εξωτερικού, όπως ίσως στην Ιρλανδία. Με αυτόν τον τρόπο δε, αφενός μεν εκρέουν χρήματα στο εξωτερικό εις βάρος της οικονομίας μας (αυξάνεται μεν το ΑΕΠ μέσω της ανόδου των άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά ασφαλώς όχι βιώσιμα), αφετέρου οι τράπεζες αισχροκερδούν αφορολόγητα.

Με αυτές τις «σκοτεινές» διαδικασίες λοιπόν, χάνονται χιλιάδες σπίτια και άλλα ακίνητα των Ελλήνων με κριτήριο το ότι, είναι αναρτημένοι δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί, χωρίς να ενδιαφέρεται η κυβέρνηση – με τους περισσότερους Πολίτες να συνεχίζουν να είναι χρεωμένοι στις τράπεζες, με το υπόλοιπο των δανείων τους που δεν καλύπτεται από τον πλειστηριασμό.

Φταίνε οι δανειολήπτες; Οι περισσότεροι όχι, αφού το κοκκίνισμα των δανείων τους ήταν το αποτέλεσμα των βίαιων μνημονίων – με τα οποία όσοι δεν απολύθηκαν, είδαν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να εξαϋλώνονται (ακόμη και σήμερα, οι πραγματικοί μισθοί είναι πάνω από 30% χαμηλότεροι σε σχέση με το 2009 – όταν σε ολόκληρη σχεδόν την ΕΕ κατά πολύ υψηλότεροι).

Τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση; Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου το 2023 που δυστυχώς δεν έχει υπογραφεί από κανένα κόμμα – ενώ είχαμε προτείνει μία ρεαλιστική και δοκιμασμένη λύση στο πρόγραμμα μας, πολύ πριν οδηγηθούν οι Πολίτες σε αδιέξοδα με τις τράπεζες, με τα funds και με τις εισπρακτικές.

Αν μη τι άλλο όμως, η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να επιβάλλει ανθρώπινους τρόπους λειτουργίας στις εισπρακτικές ελέγχοντας τες και ένα ανώτατο όριο κέρδους στις ίδιες και στα funds (πλαφόν) – αφού είναι απαράδεκτο να εξαγοράζουν τα κόκκινα δάνεια έως και το 5% της αξίας τους, ζητώντας μετά από τους δανειολήπτες έως και το 100%, συν τόκους και έξοδα που δεν ελέγχονται από κανέναν.

Είναι ντροπή πάντως να έχει δρομολογηθεί στην ουσία η σεισάχθεια για τις τράπεζες, εις βάρος όλων μας – αφού μας έχουν κοστίσει πάνω από 90 δις € και σήμερα αισχροκερδούν ασύστολα.

  1. Τα δανεια πουληθηκαν,οχι σε χαμηλοτερη τιμη,αλλα στο 7-8% της αξιας,οπως ομολογησαν οι τραπεζες επισημα,χωρις καθολου να προτεινουν εστω μια δωσουν οι δανειοληπτες εστω ενα 20-25% για να το ξοφλησουν.Μονο η T-bank,του πρωην Τ.Τ.προτεινε ενα 18% του δανειου πληρωμη,για πληρη εξοφληση.Τα funds,φυσικα,εμμενουν στο αρχικο ποσο που χρωστουσε ο δανειοδοτης,μαζι με προσθετες χρεωσεις (τοκοι υπερημεριας,φακελλων,ενημερωσης,τηλεφωνικης επικοινωνιας!!!-τραπεζαALFA BANK,8 ευρω τον μηνα)και σου κανουν και κουρεμα κανα 40αρι τοις εκατο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ