Ορντινάντσα του Ζελένσκι ο Μητσοτάκης: Οι Έλληνες θα πληρώσουν και την εκπαίδευση των πιλότων F-16 της Ουκρανίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ για την αμυντική θωράκιση της χώρας είναι οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται ο όρος να συνεχίσει η Ελλάδα να παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτικό υλικό και οπλικά συστήματα, χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς θα δώσουμε στο Κίεβο.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ KONTRA NEWS 19 10 2024 scaled

ΑΛΛΩΣΤΕ μέχρι και σήμερα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό το πολεμικό υλικό που έχει χορηγήσει η Ελλάδα στο Κίεβο. Προφανώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχει εκλείψει ο εξ Ανατολών κίνδυνος και η Ελλάδα μπορεί να τροφοδοτεί με οπλικά συστήματα και πυρομαχικά την Ουκρανία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η συμφωνία για τα μαχητικά F16 τα οποία έχουν καιρό να πραγματοποιήσουν περιπολίες πάνω από το Αιγαίο για να μην διαταράξουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα μαχητικά F16 αναλαμβάνουν τώρα νέα αποστολή. Χρησιμοποιούντα για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων…

Το ΥΕΘΑ στήνει ΙΕΚ για εκπαίδευση χρησιμοποιώντας τα προηγμένου τύπου μαχητικά, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα εκατό εκατομμύρια δολάρια το ένα. Προφανώς οι αρμόδιοι κρίνουν ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν χρειάζεται πλέον, αφού η Τουρκία είναι… φιλική χώρα και όσοι διαφωνούν με το δόγμα Μητσοτάκη είναι… πατριώτες της φακής, όπως τους αποκάλεσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

Πάντως η Ελλάδα απέκτησε ρόλο στην περιοχή. Θα εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους και θα μεταφέρει πυρομαχικά και οπλικά συστήματα στην Ουκρανία. Βεβαίως αυτοί που υπογράφουν τις συμφωνίες είναι υπόλογοι αν αυτές είναι επιζήμιες για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Συμφωνία ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η Ελλάδα είναι το 21ο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία.

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της ΕΕ στην Κοινή Δήλωση των G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ – Ουκρανίας, που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024 στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

– Η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Ουκρανίας, στα πρότυπα αντίστοιχων διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Ουκρανία έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και την πολύπλευρη στήριξη της χώρας και της ενταξιακής της πορείας.

Προβλέπει συνεργασία και κοινά εγχειρήματα σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η ανοικοδόμηση και ανάκαμψη της Ουκρανίας, η πολιτιστική συνεργασία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

– Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας -και ιδιαίτερα της Οδησσού, την ανοικοδόμηση της οποίας ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα στηρίξει, λόγω της ιστορίας της και των δεσμών με την Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό τον περασμένο Μάρτιο.

Η ανοικοδόμηση παρουσιάζει ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες και για συνέργειες τόσο με ευρωπαϊκές όσο και με ουκρανικές εταιρείες -στη συμφωνία υπάρχει αμοιβαία δέσμευση για τη συνεργασία εταιρειών των δύο χωρών, καθώς και για συνεργασία στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, στις θαλάσσιες μεταφορές, στα logistics.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η Ελλάδα έχει ήδη διοργανώσει ένα μεγάλο Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Στρατιωτική/αμυντική βοήθεια. Η χώρα μας στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, στο μέτρο του δυνατού και εφόσον δεν υποβαθμίζονται οι εγχώριες αμυντικές ικανότητες.

Η στήριξη αυτή προβλέπεται ήδη από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.

Βολοντόμιρ Ζελένσκι

Στη συμφωνία αναφέρθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτησή του στο Χ:

Από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, η Ελλάδα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης υλικής και τεχνικής βοήθειας, καθώς και εκπαίδευσης. Σήμερα υπογράψαμε Συμφωνία Συνεργασίας για την Ασφάλεια με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει να καλύπτει τις πιο επείγουσες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας. Θα παρέχει επίσης πρόσθετους πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης στα F-16 για τους πιλότους και τους τεχνικούς μας. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στην Ελλάδα για τη βοήθειά της και τις ευκαιρίες που παρέχονται για την άμυνα της χώρας και του λαού μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ