Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Αιχμές Σάλλα για τον ρόλο της Γερμανίας στην ΕΕ – Όνειδος η «πρωτιά του τζόγου» στην ελληνική Οικονομία – Κατάντια το ξεπούλημα υποδομών επειδή δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα μικρό σεισμό προκάλεσε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΕLECTRA PALACE η ομιλία του πολύπειρου τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα που κατακεραύνωσε την «δυσλειτουργική» Ευρώπη με την «σοβιετικού τύπου γραφειοκρατία», αλλά και την ανίκανη ελληνική δημόσια διοίκηση που κρατάει την πατρίδα μας καθηλωμένη σε χαμηλές πτήσεις.

Η παρέμβαση-ποταμός του κ. Σάλλα έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του πρώην υπουργού οικονομικών Παναγιώτη Ρουμελιώτη με τίτλο «Ο κατακερματισμός του κόσμου» (εκδόσεις Λιβάνη) και ενώπιον του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο επίτιμος πρόεδρος και ουσιαστικός θεμελιωτής του σημερινού αποτυπώματος της Τράπεζας Πειραιώς δημιούργησε αίσθηση με τις αιχμηρές του διατυπώσεις ενώ δεν δίστασε να επιτεθεί και κατά της Γερμανίας που όπως χαρακτηριστικά είπε, υπήρξε η πλέον ευνοημένη χώρα της μεταπολεμικής περιόδου χάρις στην απλόχερη αμερικανική στήριξη, αλλά σήμερα, κοιτώντας μόνο το δικό της συμφέρον, μπλοκάρει λύσεις σωτηρίας της ευρωπαικής οικονομίας όπως το ευρωομόλογο.

Ιδιαίτερα καυστικός όμως υπήρξε ο Μιχάλης Σάλλας και για την περίπτωση της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μία χώρα που εμφανίζει ως μεγαλύτερο επιχειρηματικό τζίρο στην οικονομία της την βιομηχανία του… τζόγου, πάνω από τον συνολικό τζίρο των σούπερ μάρκετ, ακόμη και των εσόδων του τουρισμού, δεν έχει να περιμένει και πολλά από τον εαυτό της.

«Η Ελλάδα σήμερα υστερεί ακόμα και από χώρες που μέχρι το 1989 ανήκαν στο Ανατολικό μπλοκ. Παραμένουμε ουραγοί στην ΕΕ με ανεπάρκειες τόσο στην αντιμετώπιση απλών καθημερινών θεμάτων, αλλά και σε καθοριστικά για την πορεία του τόπου ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σάλλας απέδωσε τις σημερινές παθογένειες στην ανυπαρξία σοβαρής και θεσμικά θωρακισμένης δημόσιας διοίκησης, καθώς για να λυθούν ακόμη και τα πιο ασήμαντα θέματα πρέπει να φτάσουν στον προθάλαμο υπουργικών γραφείων με όλες τις πελατειακές πρακτικές που αυτό συνεπάγεται. «Ο νομάρχης της δεκαετίας του ’80 ασκούσε πολύ πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση από τον σημερινό περιφερειάρχη. Δεν θα διανοείτο για την πλήρωση μιας κενής θέσης σε σχολείο ή για την εύρεση καταλύματος ενός επαρχιακού γιατρού να απευθυνθεί στον υπουργό!» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την άποψη του κ. Σάλλα τα μνημόνια θα μπορούσαν και έπρεπε να είχαν αποφευχθεί αν οι Ελληνες πολιτικοί την κρίσιμη ώρα είχαν δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Υπήρχαν τρόποι, όπως χαρακτηριστικά είπε, να αποφύγουμε έστω και στο παρά πέντε την χρεοκοπία και αποκάλυψε ότι ο ίδιος ως επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες είχε προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο δεν υιοθετήθηκε.

Ο Μιχάλης Σάλλας, που με αριστοτεχνικές κινήσεις διέσωσε την εποχή της χρεοκοπίας των κυπριακών τραπεζών το παράρτημα της «Τράπεζας Κύπρου» στην Ελλάδα, αποκάλυψε επίσης ότι με δημόσια παράστασή του απέτρεψε, μετά την λήξη των μνημονίων, το εγκληματικό σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας και του Γιάννη Στουρνάρα για υπαγωγή της χώρας σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή που θα είχε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα νέο μνημόνιο. Αλλά η ζημιά είχε ήδη συντελεστεί.

«Από το 2008 μέχρι το 2022 οι Ελληνες έχασαν αθροιστικά περίπου 600 δισ. ευρώ. Αφήσαμε τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους χωρίς σχέδιο και στόχο. Προτιμήσαμε τις χωματερές από την εκβιομηχάνιση του αγροτικού τομέα. Αφήνουμε τις βιομηχανίες εγκαταλελειμμένες στη διεθνή λαίλαπα. Αφήνουμε τον τουρισμό σε αντιαναπτυξιακή πορεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας επισημαίνοντας ότι οι χαμηλές επιδόσεις της δημόσιας διοίκησης δεν επιτρέπουν ούτε την ορθή διαχείριση των υποδομών της χώρας οι οποίες εκποιούνται σε ξένες κρατικές εταιρείες!

«Είναι λυπηρό ότι υποδομές, όπως τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια περνάνε σε διαχείριση και ιδιοκτησία κρατικών εταιρειών άλλων χωρών…» σημείωσε ο βετεράνος τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι η ανάταξη της οικονομίας δεν θα έλθει με το να γεμίζουμε… ξαπλώστρες τις παραλίες.

«Χωρίς να υποτιμώ την συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, κανείς δεν περίμενε ότι από μόνο του το «μοντέλο ξαπλώστρες στη Μύκονο», «ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης» και… «εταιρείες στοιχημάτων» θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Τέλος ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στο στοίχημα της Πράσινης Ανάπτυξης με τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα που στο τέλος ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε η Ευρώπη θα μπορέσει να τηρήσει. Οι απαιτούμενοι πόροι που είναι τεράστιοι, όπως διευκρίνισε, μπορούν να έρθουν μόνο με την σύσταση ενός «πράσινου ευρω-ομόλογου», το οποίο όμως μπλοκάρει η Γερμανία με τις γνωστές προστατευτικές αγκυλώσεις της.

Οι μεγάλες αλήθειες που είπε ο Μιχάλης Σάλλας για το άκρως δυσλειτουργικό μοντέλο λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, αλλά και για τις χρόνιες παθογένειες της κατά τα άλλα… ακμάζουσας ελληνικής οικονομίας χειροκροτήθηκαν με ένταση από το πολυπληθές ακροατήριο που εκτίμησε την αμεσότητα των διατυπώσεων έστω και στο αν στο τέλος έμεινε με μια πικρή γεύση: Ο παλαίμαχος τραπεζίτης εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από το τέλμα, παρότι όπως διευκρίνισε, το εύχεται διακαώς…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ