Έξι μαγικές λέξεις αρχαίων Ελληνικών!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ έλεγε:

«Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνον αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα».

Προσέξτε, λοιπόν, κάτι:

«OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ», που σημαίνει: «Όπως η αυγή, γιε μου να είσαι πάντα!».

Έξι (6) λέξεις, δεκατέσσερα (14) φωνήεντα, μια φράση. Ούτε ένα σύμφωνο, σε μια πλήρη φράση! Σε ποια άλλη γλώσσα μπορεί να συμβεί αυτό; Μάλλον μόνον στην Ελληνική…

ΙΑ σημαίνει όπως

ΗΩ είναι η αυγή

Ω ΥΙΕ γιε μου

ΑΕΙ ΕΙ Να είσαι πάντα!

arxaia-ellinika.blogspot.com

  1. Σταματήστε επιτέλους με αυτήν τη μπουρδα. Δεν ισχύει αυτή η σαχλαμάρα. Είναι ανακρίβεια που έχει αποδειχθεί ψέμα εδώ και χρόνια.

  2. Το «ΕΙ» ανήκει στην Οριστική, και όχι στην Υποτακτική ή Ευκτική ή Προστακτική. Άρα, στα Νέα Ελληνικά αποδίδεται ως «είσαι» και όχι ως «να είσαι». Αντιστοίχως, η Υποτακτική, η Ευκτική και η Προστακτική φέρουν και σύμφωνο στο δεύτερο ενικό πρόσωπο. Άρα, αυτό που ισχυρίζεται το άρθρο, ότι δήθεν η φράση δεν φέρει σύμφωνο, με αυτή τη νομηματική και λεκτική δομή δεν μπορεί να ευσταθεί. Είτε υπήρχε η φράση ιστορικά είτε όχι, αυτό το οποίο είναι καταλυτικό είναι ότι η απουσία συμφώνων και η συγκεκριμένη απόδοση είναι συνθήκες αμοιβαίως αποκλειόμενες. Για όποιον αμφιβάλλει, ας ερωτηθεί και φιλόλογος.

  3. Παράβαλε και το γνωστό στρατιωτικό «ΤΙΣ ΕΙ;» που σημαίνει «ποιος είσαι;» και όχι βέβαια «ποιος να είσαι;» (σκέψου να ρωτούσε ο φρουρός «μωρέ ποιος να είσαι, ποιος να είσαι;»)

  4. Αφού η φράση υποτίθεται ότι είναι «όπως η αυγή», δηλαδή στην ονομαστική πτώση, τότε και η αντίστοιχη λέξη για την «αυγή» στα Αρχαία Ελληνικά θα αναμενόταν να είναι επίσης στην ονομαστική πτώση, η οποία είναι «ΗΩΣ». Στη φράση «σαν την αυγή» βέβαια, η λέξη είναι στην αιτιατική πτώση, κάτι που θα ταίριαζε με την «ΗΩ» των Αρχαίων Ελληνικών, αν η σύνταξη ήταν ταυτόσημη, κάτι που δεν νομίζω ότι ισχύει. Αν ήθελε κάποιος να πιέσει κι άλλο το θέμα, θα μπορούσε να ισχυριστεί πως συντάσσεται με αιτιατική η λέξη «ΟΙΑ» στα Αρχαία Ελληνικά, όμως δεν νομίζω ότι ισχύει ούτε αυτό. Άρα, πάλι υπάρχει το σύμφωνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ