Παγίδευση των βομβητών της Χεζμπολάχ: Μυστικές ταυτότητες, μόυφα εταιρείες, εξαπάτηση και πολύ επινοητικότητα τα κλειδιά για την επιτυχίας της ισραηλινής επιχείρησης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κι εκεί που όλοι νόμιζαν ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Χαμάς με τη χρήση βομβητών δεν μπορούσε να γίνει πιο εξωφρενική, το Reuters έδωσε στη δημοσιότητα ολοκαίνουργιες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση της Μοσάντ.

Ας ξεκινήσουμε με την κατασκευή των ίδιων των βομβητών. Το εκρηκτικό συστατικό, η τετρανιτρική πενταερυθριτόλη (γνωστή και ως PETN), προκάλεσε τη μεγαλύτερη ζημιά. Οι τεχνικοί της Μοσάντ βρήκαν έναν τρόπο να εισάγουν ένα πολύ λεπτό τετράγωνο φύλλο ΡΕΤΝ μεταξύ δύο μπαταριών και μιας λωρίδας από εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό για να λειτουργήσει ως πυροκροτητής. Όλο αυτό το πακέτο τοποθετήθηκε σε ένα πλαστικό χιτώνιο, το οποίο εγκιβωτίστηκε σε μια μεταλλική θήκη περίπου στο μέγεθος ενός σπιρτόκουτου.

Όταν δόθηκε η εντολή, η εύφλεκτη ταινία δημιούργησε σπινθήρα που άναψε τον πυροκροτητή και πυροδότησε την έκρηξη του PETN. Τα εκρηκτικά αφαιρούσαν μέρος της ενέργειας της μπαταρίας, κάτι που η Χεζμπολάχ παρατήρησε όταν η μπαταρία άδειαζε γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο συνέχισαν να χρησιμοποιούν και να εκδίδουν τις συσκευές. Η πολυπλοκότητα αυτής της κατασκευής είναι απαραίτητη για έναν βασικό λόγο: χωρίς μεταλλικά εξαρτήματα, όπως ένας τυπικός πυροκροτητής ή καλώδια, το εκρηκτικό στοιχείο ήταν εντελώς μη ανιχνεύσιμο με ακτίνες Χ. Το Ισραήλ γνώριζε ότι κατά την παραλαβή των βομβητών, η Χεζμπολάχ πιθανότατα θα τους έλεγχε για παραποίηση ή εκρηκτικά, πράγμα που συνέβη ακριβώς. Χρησιμοποιώντας σαρωτές ασφαλείας τύπου αεροδρομίου, η Χεζμπολάχ όντως έλεγξε τους βομβητές, αλλά χάρη στην εφευρετικότητα της Μοσάντ, η εκρηκτική ύλη δεν εντοπίστηκε.

Τώρα ερχόμαστε στο πραγματικά ενδιαφέρον μέρος, το οποίο είναι τα μέτρα που πήρε η Μοσάντ για να δημιουργήσει μια ιστορία κάλυψης για το τέχνασμά της. Το πακέτο μπαταρίας PETN που κατασκεύασε η Μοσάντ είχε μια ετικέτα πάνω του: LI-BT783, και αυτό ήταν ένα ζήτημα επειδή η συγκεκριμένη μπαταρία δεν υπήρχε. Η Μοσάντ ξεκίνησε δημιουργώντας ένα προσαρμοσμένο μοντέλο για ολόκληρο τον βομβητή, το AR-924. Πλησίασαν μια γνωστή ταϊβανέζικη μάρκα, την Gold Apollo, για να την προσθέσουν στον κατάλογό τους. Η Hsu Ching-Kuang, πρόεδρος της Gold Apollo, προσεγγίστηκε από έναν πρώην υπάλληλο και το νέο της αφεντικό με το όνομα «Tom» για να ρωτήσει σχετικά με την προσθήκη του μοντέλου. Ο Ching-Kuang δήλωσε ότι, ενώ δεν εντυπωσιάστηκε από το AR-924 όταν το είδε, συμφώνησε να παραχωρήσει άδεια χρήσης υπό το εμπορικό σήμα και να προσθέσει φωτογραφίες και περιγραφή του προϊόντος στην ιστοσελίδα της εταιρείας του, καθιερώνοντας έτσι εν αγνοία του τη νομιμότητα του βομβητή της Μοσάντ.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ένας ιστότοπος με την ονομασία http://apollosystemshk.com τέθηκε σε λειτουργία με το AR-924 να αναφέρεται ως προϊόν. Ο ιστότοπος συνδεόταν με μια εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ, την Apollo Systems HK, για την οποία δεν υπάρχει κανένα αρχείο σήμερα. Στα τέλη του 2023, δύο επιπλέον διαδικτυακές καταστάσεις τέθηκαν σε λειτουργία με την μπαταρία LI-BT783 να αναφέρεται στον κατάλογο προϊόντων τους, μεταξύ άλλων νόμιμων μονάδων. Οι χρήστες σε δύο διαδικτυακά φόρουμ που συζητούν για τις μπαταρίες έκαναν αναρτήσεις ακόμη και για την LI-BT783 και την AR-924, επαινώντας τις «εξαιρετικές επιδόσεις» και την ανθεκτικότητα για χρήση στο πεδίο. Όταν η Hezbollah αναζήτησε έναν νέο βομβητή, ο υπεύθυνος προμηθειών της επέλεξε τον AR-924. Ο πωλητής που μεσολάβησε για τη συμφωνία προσέφερε μια «πολύ φθηνή πρόταση» και συνέχισε να μειώνει την τιμή μέχρι να συμφωνήσει ο διευθυντής της Hezbollah.

Μετά τις εκρήξεις, η Χεζμπολάχ ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για το τι πήγε στραβά. Ωστόσο, ο ανώτερος αξιωματούχος που διηύθυνε την έρευνα, ο Ναμπίλ Καούκ, σκοτώθηκε ο ίδιος σε ισραηλινό χτύπημα μόλις 11 ημέρες μετά την έκρηξη των βομβητών. Η εσωτερική έρευνα υποτίθεται ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ