Νέος Πρόεδρος του Προξενικού Σώματος ο Χρήστος Βαρδίκος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο Προξενικό και Διπλωματικό Σώμα στην Ελλάδα, διατηρούν άρρηκτους δεσμούς. Παράλληλα με τις 87 εγκατεστημένες Πρεσβείες στην Αθήνα, σε όλη την Ελληνική επικράτεια λειτουργούν πάνω από 250 έμμισθα και άμισθα Προξενεία. Η πλειονότητα των έμμισθων Προξενείων λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη (15). Από το ως άνω σύνολο ξεχωρίζουν 41 Προξενεία τα οποία έχουν έδρα την Αθήνα, αλλά δικαιοδοσία σε όλη την Ελληνική Επικράτεια αφού οι χώρες που εκπροσωπούν δεν έχουν εγκαταστήσει πρεσβείες στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, τα Προξενεία αυτά, εκτός από την εκτέλεση των τυπικών τους Προξενικών καθηκόντων, επιτελούν εργασία τόσο σε Πολιτικό όσο σε Οικονομικό και Πολιτιστικό επίπεδο για τις χώρες που εκπροσωπούν.

Το Προξενικό Σώμα έχει τη μορφή Σωματείου, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 9 μέλη.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πάντα Έλληνας υπήκοος, η δε θέση του Αντιπροέδρου, εθιμικά σχεδόν πάντα, πλην των τελευταίων εκλογών, καταλαμβάνεται από αλλοδαπό Γενικό Πρόξενο ή Σύμβουλο Πρεσβείας.

Τα τελευταία έτη, Διπλωμάτες από τις Πρεσβείες των ΗΠΑ, Σουηδία, Ρωσία, Ουρουγουάη, Περού, Τουρκία και Βουλγαρία έχουν θητεύσει ως Αντιπρόεδροι του Σώματος.

Στις πρόσφατες εκλογές του Προξενικού Σώματος, στο Διοικητικό Συμβούλιο για πρώτη φορά, η πλειοψηφία των μελών που εξελέγησαν, αποτελείται από Πρόξενους χωρών,των οποίων η χώρα δεν έχει παρουσία στην Ελλάδα σε επίπεδο Πρεσβείας. Το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από έναν Επίτιμο Πρόξενο στον Πειραιά, δύο στη Θεσσαλονίκη και έναν στην Πάτρα, των οποίων οι χώρες έχουν εγκατεστημένη Πρεσβεία στην Αθήνα. Τα μέλη του νέου Διοικητικό Συμβούλιου είναι:

Χρήστος Βαρδίκος, Πρόξενος της Ντομίνικα στην Ελλάδα, Πρόεδρο

Αλέξανδρος Ηλίαδης Πρόξενο της Ναμίμπια στην Ελλάδα Α’ Αντιπρόεδρο

Χρήστος Καζατζής Πρόξενος της Ουρουγουάης στην Θεσσαλονίκη B’ Αντιπρόεδρο

Κωνσταντίνος Χριστόπουλο Πρόξενος της Δανίας και της Νορβηγίας στην Πάτρα Γενικό Γραμματέα

Bίκυ Πανταζοπούλου Πρόξενος της Κένυα στην Ελλάδα, Ταμία

Μιχαήλ Ξυνός Πρόξενο της Σρι Λάνκα στην Ελλάδα, Μέλος

Παναγιώτης Κυρνίδης Πρόξενος του Παλάου Ελλάδα, Μέλος

Ακη Νταγκαζιάν, Πρόξενος της Αρμενίας στη Θεσαλλονίκη, Μέλος

Χάρης Βαφειάς, Πρόξενος των Φιλιππίνων στον Πειραιά, Μέλος

Στις 2 Σεπτεμβρίου το νέο ΔΣ παρέθεσε δείπνο στην Αθηναϊκή Λέσχη όπου παρέστησαν Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανώτατα στελέχη του ΥΠΕΞ και πλήθος Πρέσβεων.

Επιπλέον, επίκεινται πολλές άλλες εκδηλώσεις διπλωματικού ενδιαφέροντος, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ του Προξενικού και του Διπλωματικού Σώματος στην Ελλάδα.

Πηγή: maritimes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ