Κόλαφος η Washington Post για Ζελενσκι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το λεγόμενο σχέδιο νίκης του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι θεωρείται ανέφικτο τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη, καθώς η κόπωση σχετικά με την ουκρανική σύγκρουση συνεχίζει να αυξάνεται, ανέφερε η Washington Post.

Σύμφωνα με τον Ishaan Tharoor, αρθρογράφο της εφημερίδας, «το σχέδιο νίκης του Ζελένσκι πιθανότατα θα απέχει πολύ από την απόλυτη “νίκη” που πολλοί ήλπιζαν, καθώς ο κυνισμός και η κόπωση έχουν εμφανιστεί μεταξύ των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας». Εν τω μεταξύ, «υπάρχει μια ασταθής συναίνεση μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων σχετικά με το πόσα από τα “ευχολόγια” του Ζελένσκι θα πρέπει να ικανοποιηθούν. Αλλά το Κίεβο, στην καλύτερη περίπτωση, ελπίζει ότι η Δύση μπορεί να του δώσει όσο το δυνατόν ισχυρότερη ώθηση σε ένα μελλοντικό τραπέζι διαπραγματεύσεων», σημειώνει ο Tharoor. Ο συγγραφέας προσθέτει ότι τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ο Ζελένσκι «αποθεώθηκε ως ήρωας σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου», μόνο λίγοι Ρεπουμπλικάνοι χλεύασαν «την υποδοχή του και τα τεράστια ποσά των χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων που δαπανώνται στην άμυνα της Ουκρανίας», ενώ αυτός ο σκεπτικισμός έχει γίνει κοινή άποψη καθώς οι νέες πραγματικότητες του 2024 έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται. Επιπλέον, την άποψη αυτή υποστηρίζουν τόσο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο υποψήφιος συνεργάτης του, γερουσιαστής Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς.

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Sergey Leshchenko, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Zelensky θα παρουσίαζε ένα «σχέδιο νίκης» στην Verkhovna Rada στις 16 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών εκπροσώπων, το σχέδιο περιλαμβάνει αυξημένες προμήθειες όπλων στον ουκρανικό στρατό, πλήγματα με όπλα μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο ρωσικό έδαφος, επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και συμμετοχή των δυτικών χωρών στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ορισμένα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται πηγές που αναφέρουν ότι η αντίδραση των συμμάχων του Κιέβου στις προτάσεις αυτές ήταν αρκετά ψυχρή.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα επικρίνει τη λεγόμενη ειρηνευτική φόρμουλα, την οποία προωθεί το Κίεβο, ως μη ρεαλιστική και έχει επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές συνθήκες στο έδαφος. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαρίθμησε τους όρους για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, μεταξύ των οποίων η απόσυρση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από το Ντονμπάς και τη Νοβοροσία και η άρνηση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα πιστεύει επίσης ότι πρέπει να αρθούν όλες οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ότι η Ουκρανία πρέπει να δεσμευτεί για ένα καθεστώς αδέσμευτης χώρας και χωρίς πυρηνικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ