Το Ισραηλ παρέλαβε το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «THAAD»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στο Ισραήλ το «πράσινο φως» για να εξαπολύσει επίθεση στο Ιράν, ως αντίποινα στο μαζικό πυραυλικό χτύπημα των Ιρανών στο ισραηλινό έδαφος την 1η Οκτωβρίου.

Ως εκ τούτου, η αντίστροφη μέτρηση για το «πολυθρύλητο» χτύπημα έχει, πλέον, ξεκινήσει, με τους «New York Times» δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τους πιθανούς στόχους σε δημοσίευμά τους την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρουν, επικαλούμενοι ισραηλινούς αξιωματούχους, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολύσει χτυπήματα σε εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), ενώ στους πιθανούς στόχους συμπεριλαμβάνονται επίσης εγκαταστάσεις αποθήκευσης, όπως και παραγωγής πυραύλων και drones.

Από τη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν στρατιωτικές βάσεις και σημαντικά κυβερνητικά κτίρια των Ιρανών. Ωστόσο, στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στην απαίτηση του Αμερικανού προέδρου για αντίποινα που δεν θα έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οπότε, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, στο στόχαστρο των IDF δεν θα μπουν πυρηνικές ή/και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο, προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «THAAD», ένα από τα πιο ισχυρά αντιπυραυλικά όπλα των ΗΠΑ, το οποίο παρέλαβε το Τελ Αβίβ από την Ουάσιγκτον. Στην ιρανική πρωτεύουσα κατέφθασαν και Αμερικανοί στρατιώτες, ειδικά εκπαιδευμένοι για να το θέσουν σε λειτουργία. Ειδικότερα, το τελευταίο 48ωρο μαζί με τα εξαρτήματα του «THAAD» έχει αφιχθεί στο Ισραήλ ομάδα στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, ενώ μέχρι την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου θα ακολουθήσουν ακόμη 100 Αμερικανοί στρατιώτες.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, πάντως, οι ΗΠΑ, μέσω ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέφρασαν επίσημα την αντίθεσή τους στα πρόσφατα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο. «Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, επισημαίνοντας ότι, ενώ υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές που οι ΗΠΑ θα θεωρούσαν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ανησυχεί για τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμού, κυρίως λόγω του σημαντικού αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ