Ιστορική συμφωνία» μεταξύ των χωρών της Λεκάνης του Νείλου- απέχει η Αίγυπτος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια ιστορική συμφωνία μεταξύ ορισμένων χωρών της λεκάνης του Νείλου σχετικά με τη «δίκαιη και βιώσιμη» διαχείριση των υδάτων του ποταμού έχει τεθεί σε ισχύ παρά την αντίθεση της Αιγύπτου, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές.

Η Συμφωνία Πλαίσιο Συνεργασίας στη Λεκάνη του Νείλου τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, μετά από περισσότερες από μια δεκαετία διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών του ποταμού Νείλου, σύμφωνα με την Επιτροπή Λεκάνης του Νείλου, η οποία περιλαμβάνει δέκα χώρες, ενώ χαιρετίζει αυτή την «αποφασιστική στιγμή».

Η Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η συμφωνία «μαρτυρά τη συλλογική μας αποφασιστικότητα να εκμεταλλευτούμε τον ποταμό Νείλο προς όφελος όλων και να διασφαλίσουμε τη δίκαιη και βιώσιμη χρήση του για τις μελλοντικές γενιές».

neilpotaafriss88%CE%B2

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το έργο στοχεύει να «διορθώσει τις ιστορικές ανισορροπίες στην πρόσβαση στα ύδατα του Νείλου και να διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες της λεκάνης του Νείλου, τόσο του άνω όσο και του κάτω, μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν τον κοινό πόρο».

Μέχρι στιγμής, πέντε από τις δέκα χώρες που ανήκουν στην Επιτροπή έχουν επικυρώσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2010 στο Entebbe της Ουγκάντα.

Αυτές οι χώρες είναι η Αιθιοπία, η Ρουάντα, η Ουγκάντα, η Τανζανία και το Μπουρούντι, ενώ η Αίγυπτος και το Σουδάν το απέρριψαν.

Αυτές οι δύο χώρες έχουν μακροχρόνιες διαφωνίες με την Αιθιοπία για το τεράστιο υδροηλεκτρικό φράγμα  της «Αναγέννησης» που κατασκεύασε η Αντίς Αμπέμπα στον ποταμό Νείλο.

Η Αιθιοπία θεωρεί αυτή την υποδομή απαραίτητη για την ανάπτυξή της και τον εφοδιασμό των 120 εκατομμυρίων πληθυσμού της με ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, η Αίγυπτος, η οποία εξαρτάται από τον ποταμό Νείλο για να εξασφαλίσει το 97 τοις εκατό των αναγκών της σε νερό, εξακολουθεί να διαμαρτύρεται, επικαλούμενη ένα ιστορικό δικαίωμα στον ποταμό και θεωρώντας ότι το φράγμα της Αναγέννησης συνιστά «υπαρξιακή» απειλή.

neilpotaafriss88%CE%B1

Ο Αιγύπτιος υπουργός Άρδευσης και Υδάτινων Πόρων Χάνι Σουάιλεμ δήλωσε την Κυριακή ότι «δεν μπορεί να παραδοθεί  ούτε ένα κυβικό μέτρο νερού του Νείλου», προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος «δεν θα αναγνωρίσει» τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο μόνιμος γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουγκάντα, Βίνσεντ Μπαγκίρι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα ότι η σύνοδος κορυφής των χωρών του ποταμού Νείλου ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στην Ουγκάντα στις 17 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε για την αρχή του επόμενου έτους, αρνούμενος να πει τον λόγο.

Δημοσιεύματα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η σύνοδος κορυφής αναβλήθηκε λόγω διαφωνιών μεταξύ των χωρών.

Στην Επιτροπή Λεκάνης του Νείλου συμμετέχουν το Μπουρούντι, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Ρουάντα, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, η Τανζανία και η Ουγκάντα, ενώ η Ερυθραία έχει καθεστώς παρατηρητή.

neilpotaafriss88%CE%B3

Al Hurra, AFP

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ