Ακριβεια: Μειώσαμε το κρέας και αυξήσαμε τα όσπρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιωαννα Λιουτα στον Real fm 97.8 με τον Τέρενς Κουικ

IMG 5101
Έρευνα ΙΕΛΚΑ 2009-2023 .

Μείωση της μηνιαίας κατά κεφαλήν κατανάλωσης σε ψωμί (είδη αρτοποιίας) κατά 6% -περίπου 4 κιλά μηνιαίως.

Μείωση στην κατανάλωση κρέατος κατά 16%, περίπου 6 κιλά λιγότερο κρέας ανά έτος και κατά κεφαλήν με εξαίρεση τα πουλερικά τα οποία παρουσιάζουν αύξηση γιατί είναι φθηνότερα. Αύξηση στην κατανάλωση στα όσπρια.

Μείωση στα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα κατά 42% -λόγω αυξημένων τιμών-με εξαίρεση το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα αυγά. .

Μείωση στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά περίπου 35% και κατά 7% μόνο το 2023. Περίπου 5 λίτρα λιγότερο ελαιόλαδο ανά έτος κατά κεφαλήν.

Μείωση στα φρέσκα φρούτα κατά περίπου 11% με μείωση κατά 10 κιλά λιγότερα ανά έτος φρούτα, αρκετά μικρότερη μείωση σε λαχανικά.

︎Μείωση για τον καφέ κατά 15%, κάτι που ενδεχομένως να εξηγείται από την στροφή στην εστίαση.

︎Αύξηση για τα αλκοολούχα ποτά κατ’ οίκον έναντι της κατανάλωσης σε χώρους εστίασης.

ΚΑΦΕΣ
Ανάλογα με την πόλη, οι καταναλωτές μπορούν να πληρώνουν τον καφέ που παραγγέλνουν μέσω delivery έως και 4 ευρώ, με τις τιμές να παρουσιάζουν αυξήσεις στις ελάχιστες τιμές, ενώ ακριβότερος αναδεικνύεται ο καφές φίλτρου.

Σύμφωνα με έρευνα τιμών της Pricefox.gr, στις έξι μεγαλύτερες πόλεις, ο καφές φίλτρου είναι ο ακριβότερος. Αντίθετα, ο φθηνότερος καφές είναι ο ελληνικός (1,30 ευρώ )(πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας delivery).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ